Kormányfőcserét – most!

Ez itt nem a „monnyonle”-műfaj újabb opusza. Ha politikai knock out is az Európai Parlament döntése, Orbán nem fog lemondani. Hatalmi és anyagi céljai mellett küldetést is érez: hiszi, hogy Magyarországnak arrafelé kell mennie, amerre ő taszigálja.

Tudom, miniszterelnököt választással illik cserélni, az meg nem most van. 2018-ban nem is csupán személycserére volna szükség, nem is csak kormányváltásra, hanem újabb rendszerváltásra, a kül- és belpolitikai, társadalmi, közjogi, gazdasági, sőt morális-kulturális viszonyok újraszervezésére. De a gyors személycsere legalább azt megakadályozhatná, hogy valami végzetes történjen. Már eddig is zsákutcában nyomultunk egyre beljebb, mindennel szemben, ami Európát jelenti. De mostantól nemcsak megúszható közlekedési kihágásokról van szó. Már látszik: az út végén fal van. És mi teljes sebességgel rohanunk a fal felé, hogy ripityára törjük magunkat. Ott ül a kocsiban tízmillió ember, a gyerekeink is. Később alapos szerviz kell majd, valószínűleg új motor is, az össze-vissza kanyaroktól, az agresszív vezetéstől és az esztelen robogástól felfordult gyomrú utasok nyugtatása, gyógyítása. De előbb az életmentő fékezés. Aki eléri a fékpedált, taposson rá, és szállítsa ki a vezetőt!

Most a Fidesz van a legközelebb a sofőrüléshez. A kormánytöbbség ciklus közben is tud miniszterelnököt cserélni, választhat saját soraiból mást is, aki 2018-ig kevesebb kockázatot jelent. Igaz, ez veszélyes is lehet számukra. szétzilálhatja a tábort. Nem lehet kilóra összemérni, mekkora a tehertétel, amit az első számú vezető jelent, és milyen súlyúak a maradása melletti érvek. Átéltem már hasonlót, és nemcsak a 2004-es miniszterelnök-váltás idején. Gyurcsány Ferenc Őszöd után maga kért bizalmi szavazást, és később, a pusztító népszavazási vereség nyomán is felmerült távozása. Nagy különbség persze, hogy ezt vele is meg lehetett beszélni. Akkor úgy döntöttünk: a reformer törekvések teljes feladását jelképezné a menesztése. A világválság berobbanásakor pláne úgy éreztük: stabil kormányra van szükség. Nehéz megmondani, mikor volt igazunk, mikor nem.

Van bennem tehát megértés azok iránt, akik lojálisak, bár látják: Orbán a vesztébe rohan. Pontosabban a mi vesztünkbe. Éppen ezért kell most a tisztességből lojálisaknak szembesülniük a kérdéssel:„kihez vagy lojális, Orbánhoz vagy az országhoz? ” Immár papírunk van arról, hogy „egyértelmű kockázatot” jelentünk, a jogállamiságot a kormány részéről „rendszerszintű fenyegetés” éri. „Súlyosan romlott a demokrácia és az alapvető jogok helyzete, a szociális jogok, az alkotmányos rendszer működése.” Ócska hazugság, hogy a „támadás”, Lázár kifejezésével a „vendetta”, azért ér minket, mert nem akarunk illegális bevándorlókat. Az Európai Parlament sokoldalas határozatából mindössze 12 sor foglalkozik a menekültüggyel, és egy árva szó sem illegális bevándorlókkal. És nem is csak a lex CEU, a civileket vegzáló, vagy a menekült gyerekeket is konténerbe záró törvények botrányáról van szó. Hanem az egész életünkről, az Orbán-rendszer minden szennyeséről, az ordenáré plakátkampányoktól az uniós pénzek elsíbolásának gyanújáig. A bajokról, bűnökről „a közpénzek felhasználásával, a szólásszabadsággal, a médiapluralizmussal, a Népszabadság bezárásával,… a roma gyerekek oktatáson belüli szegregációjával, az igazságszolgáltatási rendszerrel és a Lukács Archívum bezárásával kapcsolatban”.”Hetet-havat összehordanak” - így a kormányszóvivő. Ha havat nem is, de hetet tényleg. A hírhedett 7. cikkelyt, amit „atombombaként” jellemeznek.

Nem attól tartok, hogy a bombát, amelyet most még csak kibiztosítottak, végül be is vetik. Ahhoz hosszú procedúra, a kormányfőkből álló Tanács egyhangú szavazata is kell. Persze az sem megnyugtató, hogy ha nem is dobják ránk, de ott matatnak körülötte. Ám van ennél reálisabb veszély is. Minden jel arra mutat, hogy a Brexit után Európa „magja”, a szorosabb együttműködésre hajlandó országok összezárnak, a többiek meg kiszorulnak az Unió peremére, még jobban lemaradnak, gazdasági és politikai kapcsolataik az Unióval lazulnak, irányukban a támogató kedv is elapad. A „mag” és a lepergő „héj” elkülönülése nem a gazdagabb és szegényebb országok, Nyugat és Kelet határvonalán történik, sokkal inkább az érdemi szövetségre való alkalmasság és szándék mentén. A balti államok vagy Szlovénia vígan beférhetnek a magba, mi viszont rohamléptekben távolodunk tőle. Nem kell ahhoz kizáratnunk magunkat, nem kell „Hunxit”, kisodródunk magunktól. Az EP határozat most azt foglalta írásba: efelé tartunk. Azt is írhatták volna: Bye, bye, Hungary, ha így akarod.

Minden nap, amit a korrigálni arcvesztés nélkül képtelen, magát sorozatosan elszámító Orbán kormányzása alatt töltünk, tol a szakadék felé, az Unió lecsúszó peremvidékére. 2018-ban az ellenzék leckéje, hogy megállítsa a vég felé száguldó kocsit. Addig a kormánypártokon múlik. Találjanak egy évre karambolkerülő vezetőt. Ez nem dodzsem, amivel jó vicc nekirohanni mindenkinek. Kormányfőcserét – most!

2017.05.20 08:04

Elküldtek egy főorvost, megszűnhet egy korszerű eljárás a kardiológiai intézetben

Publikálás dátuma
2018.09.19 16:37
A kép illusztráció, nem cikkünk szereplőjét ábrázolja
Fotó: / Kállai Márton
Elbocsátották a ritka beavatkozást végző főorvost, mert fél éve kicserélt egy mellimplantátumot. Egy kollégája is felmondott, a többiek petíciót fogalmaztak mellette.
Információink szerint megszűnhetnek az országos kardiológiai intézetben az úgynevezett minimál invazív technikával végzett műtétek, miután a főigazgató ma reggel azonnali hatállyal felmondott a Székely László sebész főorvosnak (cikkünk megjelenése előtt nem sokkal ugyanerről írt a 24.hu). Úgy tudjuk: azt az ajánlatot kapta, hogy vagy aláírja a közös megegyezésről szóló megállapodást, vagy rendkívüli felmondással kell távoznia.   Az ok: egy félévvel korábban végzett beavatkozás, amikor a szívműtét alatt a beteg sérült mellimplantátumát is kicserélték a betegnek. Úgy tudjuk: az orvos humánumból végezte egy másik, plasztikai sebésszel a két beavatkozást egy altatással. Úgy tudjuk: az esetről a műtét előtt maga tájékoztatta az intézményt, mondván, ha megoldható, hogy benn maradjon a beteg mellkasában a sérült implantátum, nem nyúl hozzá, de ha szükséges az eltávolítása, hívja a plasztikai sebészt is.  A műtét közben végül is el kellett távolítani a beültetett eszközt, és hogy a betegnek ne kelljen fél évig várnia aszimetrikus mellkassal egy újabb műtétig, pótolták a sérült implantátumot. A minimál invazív eljárás azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserélte ki a szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Ezt az eljárás az intézetben egyedül Székely László, a ma elbocsátott sebész végezte. Azt, hogy pontosan miért mondtak fel a főorvosnak Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója nem akarta lapunkkal megosztani, és egyebekben sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet. Más forrásból úgy tudjuk: fél éve kicserélt implantátum-ügy mellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan kiírják. Úgy tudjuk: a felmondás után egyenként lehívták a főigazgatóságra Székely László munkatársait, közülük egy, aki elfogadhatatlanak tartotta az eljárást, szóban felmondott. A többiek petíciót fogalmaznak a főorvos mellett, amit a napokban át is adnak a megbízott főigazgatónak. 
Szerző
2018.09.19 16:37
Frissítve: 2018.09.19 17:52

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25