Valós veszély? - Patikákba űzik a paracetamolos készítményeket

Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:11
Hiába tűnnek veszélytelennek az érintett szerek, a náthás betegek gyakran kontroll nélkül szedik be őket, így viszont életveszél
Jól ismert lázcsillapítók, s egyéb, megfázás elleni készítmények lesznek ezentúl kizárólag a patikákban elérhetőek, miután az illetékes szakhatóság visszarendelte azokat az egyéb árushelyekről. Az ok a túladagolási-veszély.

Két hete rendelte vissza a gyógyszerhatóság a benzinkutak és a drogériák polcairól a paracetamol tartalmú készítményeket. Ez érinti többek között a Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon, Panadol láz-, ízületi- és egyéb fájdalomcsillapítókat. A döntést a szerek közös hatóanyagának túladagolási veszélyével indokolták, s noha megvásárlásukhoz továbbra sincs szükség receptre, a közeli jövőtől már csak a patikák árusíthatják ezeket.

A szabadpolcokon átmenetileg, amíg készletek szavatossága engedi, még ott lehetnek – akár 2019 végéig is – ezek a készítmények. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszerészek fokozott éberségére számít, remélve, hogy még idejében figyelmeztetik vevőiket és megakadályozzák, hogy a betegek túladagolják a hatóanyagot. Lapunk kérdésére a döntést azzal indokolta a hivatal, hogy az úgynevezett SALT tanulmányból (hét európai országra kiterjedő vizsgálat, de Magyarország nem vett részt benne), kiderült: a májátültetések okai között a paracetamol-túladagolás a hatodik helyen szerepel.

Bár Magyarországon az 1960-as évek óta vannak forgalomban paracetamol tartalmú gyógyszerek, a Ködpiszkáló blog szakgyógyszerészei nem találtak friss hazai adatot arról, hogy évente hány túladagolás, mérgezés történik. A legutolsó ilyen információt az Orvosi Hetilap közölte 2001-ben, eszerint az ezredfordulón évente 30-50 mérgezéses eset fordult elő. Akut paracetamol-, vagy gyógyszermérgezés miatt az utóbbi pár évben nem kellett májtranszplantációt végezni a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján – tudtuk meg az egyetem kommunikációs osztályától. A gyógyszerészek szerint ennek ellenére a baj könnyen bekövetkezhet, különösen, ha valaki inkább saját döntése, mintsem a szakember tanácsa alapján választ gyógyszert. A Coldrex, a Rubophen, a Neo-Citran reklámjainak mindegyike ugyanazt ígéri: erőt a megfázás tüneteinek leküzdésében. Abban nem lehet bízni, hogy a fogyasztó mindig minden eseteben megnézi a gyógyszerek tájékoztatóját, és biztosan nem vesz be egyidejűleg 4 különböző nevű, de azonos hatóanyagú szert.

„Ugyan nem volt se több, se kevesebb paracetamol mérgezéses beteg a Péterfy toxikológiáján az utóbbi időben, ettől függetlenül is jogos a hatóanyag szabad forgalmának megszüntetése” – mondta a Népszavának Elek István. A kórház osztályvezető főorvosa csak azt nem érti, hogy míg a kevésbé veszélyes Algopyrin vénykötelessé vált, addig a paracetamol tartalmú szerekhez továbbra sem kell a recept. Ez a hatóanyag nagy adagban májkárosító, a meglévő májelégtelenséget pedig súlyosbítja. Azaz fontos lenne, hogy majd a kezelőorvos felügyelje, hogy akinél ellenjavallt, ne kaphasson paracetamol tartalmú szert a patikában sem.

Normál esetben a paracetamol zömmel a májban bomlik le, de nagy dózis telítheti ezt az utat és a gyógyszer mérgező vegyületté alakul, amely kötődik a májsejt proteinjeihez és megöli a sejtet. Paracetamol mérgezésben a betegek az elején akár tünetmentesek is lehetnek, vagy csak hányingerre és hányásra panaszkodnak, de 48-72 órával később már végzetessé válhat a májszövet-elhalás. Ezért fontos a paracetamol 4 óránkénti adagolásának betartása, mert ebben a dózisban a szervezet még gond nélkül megküzd a szerrel.

Paracetamolból tehát a felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 milligrammos tablettát szabad bevenni, 24 óra alatt pedig maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát. 500 milligramm például egy tasak Neo-Citrán italpor, a Coldrex tabletta, vagy a Béres Trinell Pro készítménye, azaz ezek esetében érvényes, hogy 24 óra alatt négy óránként maximum 8 darabot lehet megenni, meginni. De például a Coldrex Maxigrip-ben már 1000 milligramm hatóanyag van, azaz ebből már csak legfeljebb négyet. Gyermekeknek pedig ennél is kevesebbet szabad adni a paracetamolból, számukra az adagot a súlyukra kell kiszámolni, testtömeg kilogrammonként naponta 10-15 milligramm paracetamol adható. A hat kilónál kisebbeknek pedig egyáltalán nem ajánlott ez a hatóanyag.

Megtudtuk: a paracetamol szabad forgalomból való kivonásával egyidejűleg az OGYÉI ajánlást tett közzé a gyógyszerészeknek, hogy a szóban forgó készítmények kiadásakor pontosan mire hívják fel a vásárlóik figyelmét. A hivatal lapunknak küldött válaszában azonban megjegyezték: „azt ellenőrizni, hogy valóban mindenre kiterjedő felvilágosítást kapnak-e a betegek paracetamol tartalmú gyógyszer vásárlásakor, nem tudják. A betegeket sem ellenőrzi továbbá senki, hogy elolvassák-e a betegtájékoztatót, és betartják-e az abban foglaltakat, illetve a gyógyszerész, az orvos javaslatait, valamint, hogy beszámolnak-e a gyógyszerésznek a májműködési zavarról, vesebetegségről, vagy a rendszeres alkoholfogyasztásról, mielőtt paracetamolt vásárolnak.”

A túladagolás tünetei
1. nap: émelygés, hányás, aluszékonyság (miután ezek a tünetek, akár a megfázás kísérői is lehetnek, gyakran a betegek nem fordulnak azonnal orvoshoz)
2. nap: kicsit jobb lehet a beteg körérzete, de enyhe fájdalmai lehetnek, kevesebbet jár pisilni, jelentkezhetnek a kezdődő sárgaság tünetei (sárgaság a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződése, amit a szövetekben lerakódó epefesték okoz)
3. nap: a sárgaság fokozódik és általános rossz közérzete lehet a betegnek

Szerző

Nem díjazzák a kötelező borravaló ötletét

Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:09
Hoffmannék az áfát mérsékelnék. FOTÓ: Népszava
A balatoni vendéglátói kör egyértelműen elveti a „kötelező borravaló” ötletét. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata a 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről akkora visszhangot keltett, hogy a napokban a Balaton déli partján több előszezoni kisvállalkozói szakmai tanácskozáson is megtárgyalják az érdekeltek.

A szálloda- és étteremszövetség szerint a szervizdíjból nemcsak a felszolgálók, hanem az adott vendéglátóhelyen dolgozó szakácsok, séfek, de akár a mosogatók is részesülhetnének. A szakmai szervezet úgy véli, ez a többletbevétel segíthet megfékezni a munkaerő külföldre vándorlását is.

"A kisvállalkozói kör csípőből elvet minden kötelező előírást" – mondta a Népszavának Kertész Rezső, a vendéglátók és kiskereskedők érdekvédelmi szervezete, a Kisosz Somogy megyei társelnöke. "Egyes nagyobb helyeken, főleg a fővárosban ma is felszámolnak tíz százaléknyi szervizdíjat, de ennek a kötelezővé tételét nem tartanánk szerencsésnek. Az tény, hogy a borravaló egyre jobban visszaszorul a vendéglátásban, akár csak például a benzinkutakon. A SZÉP-kártya és a bankkártya elterjedése ehhez nagyban hozzájárult. Ennek ellenére is a vendégre kellene bízni, hogy honorálja-e az udvarias kiszolgálást, a jó étkeket. Sokan vannak a Balaton partján is, akik évek óta nem emeltek árat a forgalom visszaesésétől tartva, mégis amondó vagyok, hogy időről-időre újra kell kalkulálni az árakat azt is figyelembe véve, hogy a dolgozókat tisztességgel ki lehessen fizetni."

A Kisosz-vezető szerint bár a munkaerőhiány idén is vészes a Balatonnál, különösen a szezonális egységeknél, aligha a kötelező szervizdíj hoz erre megoldást. Arról nem is beszélve - tette hozzá Kertész -, hogy ezáltal elveszne egy ösztönző, ami a borravaló reményében jobb kiszolgálásra, szolgáltatásra sarkall.

"Sem a vendég, sem a pincér nem örülne a szervizdíjnak" – ez a véleménye a Siófokon éttermet vezető Gellény Józsefnek. Úgy véli, a vendégek annyira árérzékenyek, hogy egy ilyen lépés még azokat is rosszul érintené, akik ki tudnák fizetni.

Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség elnökeként, valamint szállodatulajdonosként sem tartja ezt jó ötletnek. "Ez nem volna más, mint egyszeri kötelező áremelés. A további áfacsökkentés jobb megoldás lenne". Hoffmann szerint a szállásszolgáltatás áfáján is „van még mit csökkenteni”. Mint ugyanis ismert, idén 18 százalékra csökkent, jövőre öt százalékra mérséklődik a vendéglátás forgalmi adója. "Már elindult a bérek emelkedése" – tette hozzá a szállodatulajdonos.

"Én például végre érzékelhető mértékben, 10-30 ezer forinttal tudtam emelni a dolgozóim bérét az áfa- és járulékcsökkentésnek köszönhetően. Jövőre még nagyobbat léphetünk, és elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés hetven százalékát. Ez lehet ugyanis a lélektani határ, amiért remélhetően már egyre többen itthon maradnak és nem odakint vállalnak munkát" - mondja.

Vendégségben a nemzet pénztárosánál

Publikálás dátuma
2017.05.22. 07:07
A tiltakozók megnézték Orbán kedvenc faluját.

"Nézzük, mi épült a pénzünkből" - volt a felütése a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) szombati felcsúti tematikus napjának, és illett is hozzá a „hazajöttünk, hazajöttünk” skandálás, ami az érkezőket fogadta Európa leghíresebb, a világsajtót többször körbejárt falusi stadionja előtt. Igaz, volt, aki máshol kereste a megfejtést - a fidesz.hu például így vezette fel a rendezvényt: „A mai tüntetés a Soros-hálózat újabb akciója." Így aztán a településen többfelé is „Üdvözöljük a Soros-fiúkat!” feliratú molinók virítottak, ami a helységnévtáblánál még vicces, a polgármesteri hivatalon kevésbé („nem gond, Lőrinc, hozzáírjuk ezt is a számlához” - foglalta össze valaki a sokaságból a nép véleményét).

A falujárással egybekötött tüntetés a korábbi LMP-képviselő, a jelenleg a Kelleszben aktív Vágó Gábor ötlete volt, aki egy mondatban össze is foglalta az okokat: „úgy viselkednek a hatalmon lévők, mintha az ország a magántulajdonuk lenne, és újabban nem is tévednek nagyot". Nem tudjuk, hogy a szervezők az esemény meghirdetésekor hány főre számítottak, de a menet indulására nagyjából 300 fősre duzzadt a tömeg, igaz, ehhez a szép számban kivonuló sajtó is hozzájárult. A Makovecz-stadiontól nem nagy séta a felcsúti Orbán-rezidencia: a sor vége még állt, amikor az eleje már megérkezett a demonstráció első állomására, ahol az emberek vígan szórták az alkalomra nyomtatott korrupciós pénzt a levegőbe, mondván: ajándékot hoztunk, amit a miniszterelnök úr a legjobban szeret. (Az Orbán-család nem volt jelen, mint ahogyan Mészáros Lőrinccel, Felcsút másik híres polgárával sem találkoztunk: ő csak Döbrögi alakjában, a felvezető autó poszterén grimaszolt, meglehetősen kényelmetlen pózban egy jókora tölgyfához kötözve).

A túra a sajtóból szintén jól ismert Mészáros-birodalom emblematikus színhelyeire, azaz a polgármesteri hivatalhoz, a Mészáros és Mészáros Kft. székházához, majd a gázszerelő-nagyvállalakozó-polgármester faluszéli kúriájához vezetett, de a sokfelől összesereglett közönséget meg a médiát leginkább a helyiek véleménye érdekelte. Nem sok felcsúti választotta szombat délutáni programjául a korzózást – azok közül, akik mégis keresztezték a tüntetés útvonalát, akadtak (többen is), egyértelmű ujjmozdulatokkal jelezték, hogy mit gondolnak a bajkeverőkről, de olyan is volt, aki a kertben termő cseresznyefájáról osztogatta a gyümölcsöt a kerítésen át. Sehol nem volt az az érzésünk, hogy ellenséges terepen járnánk. Talán a már említett Mészáros-porta volt az egyetlen kivétel („ide jár megpihenni a nemzet pénztárosa”), ahol pogácsával fogadták ugyan a tiltakozókat a civil ruhás őrök, de azonnal kilökdösték, aki belépett a nyitott kapun (amúgy a kikészített süteményből még az újságírók sem vettek, pedig azok általában mindent megesznek).

A piknik a miniszterelnöki kisvasút állomásán politikai beszédekkel zárult. Vágó ott arról elmélkedett, hogy a szerelvény előbb-utóbb befut az állampusztai börtönhöz, és megköszönte az európai adófizetőknek, hogy a jóvoltukból Orbán Viktor újraélheti a gyerekkorát. Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos azt fejtegette, hogy gyűlnek az Orbán-család körül a kétes ügyek, és végül valamelyiken ugyanúgy elbuknak majd, mint Al Capone. Juhász Péter szerint a korrupció kifejezés megszépíti a valóságot: nyílt lopás zajlik, a köztulajdon Orbánékhoz vándorol. Szabó Tímea a fóti gyermekváros esetét idézte föl, ahol a gyerekközösség szétszakítása árán wellness-hotelt építhetnek Mészárosék, az MSZP-t elhagyó Demeter Márta pedig évszámokat sorolt, amelyeket a jelenlegi rendszer arcai a hatalomba töltöttek, és amelyeket ő bírósági ítéletekben szeretne újra hallani.

Az utcákon járva rengeteg eladó házat láttunk, az egyiknek a tulajdonosával is tudtunk pár szót váltani – szerinte a faluban sötét a hangulat, „Mészárosék mindent és mindenkit leuralnak”, és nem lehet elkerülni, hogy a kormány bukása után Felcsút megbélyegzett településsé váljon, így aki jól akar kiszállni, az most lép, mert most még van ára az ingatlannak.

Hazafelé Hadházyval jöttünk egy darabon, aki alkalmi idegenvezetőként mutogatta, hogy a Felcsútra áramló töménytelen pénzből az utcákon semmi sem látszik: az Orbán- és a Mészáros-birtok alatt ott a kacsaláb, de egyébként eléggé szét van csúszva a falu. „Ez is mutatja, hogy nem csak a személyekkel, hanem a modellel is baj van: lopásból nem lehet országot építeni”.

Szerző