Rés a pajzson

Publikálás dátuma
2017.05.22 07:33
FOTÓ: REUTERS
Fotó: /
Csaj Ing-ven tajvani elnök nem fogadja el az „egy Kína" elvét. Tajpej és Peking viszonya a 2016-os elnökválasztás után vált fagyossá.

A 64 éves Liu Jian-lun már egy hete betegnek érezte magát, mégis elutazott egy esküvőre Hongkongba, 2003. február 21-én. A kínai Guandongból származó orvos a Metropole Hotel kilencedik emeletén szállt meg, majd körbenézett a környéken. Másnap tovább romlott az állapota, és kórházba kellett szállítani. Két hétre rá meghalt meg. Mint később kiderült, atípusos tüdőgyulladás (SARS) végzett vele.

A koronavírus cseppfertőzés útján terjed, így Liu a hongkongi utazással világméretű járványt indított el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) öt hónap alatt 8439 esetet, s 812 halálos áldozatot regisztrált. Tajvant szintén súlyosan érintette a halálos járvány, s Joseph Wu elnöki tanácsadó már akkor is jelezte: „Amíg Tajvan nem tagja a WHO-nak, addig rés lesz a pajzson, s nehezebb lesz megfékezni a SARS-vírus terjedését” – jelentette akkoriban a CNN. Wu arra utalt, hogy a WHO-tagság hiányában lassabb és bonyolultabb a tajvani és a nemzetközi egészségügyi szervezetek közötti kommunikáció, márpedig Liu Jian-lun esete is megmutatta, hogy az idő kulcsfontosságú tényező. „Ez a helyzet komoly egészségügyi kockázatot jelent Tajvannak és a világnak. A járványok nem ismernek országhatárokat… Tajvant évente több mint 10 millió turista keresi fel, s 14 millió tajvani látogat el külföldre” – mondta lapunknak Gerrit Van der Wees Tajvan-szakértő, a virginiai George Mason Egyetem oktatója.

A SARS-járványt rég megfékezték, ám a probléma továbbra is fennáll: Tajvan továbbra sem tagja a WHO-nak, sőt, az elmúlt évekkel ellentétben a WHO döntéshozó szervének ma kezdődő Közgyűlésére (WHA) sem hívták meg. Ennek hátterében nem az egészségügy, hanem a politika, pontosabban Kína áll. Hivatalosan ugyanis csak szuverén államok, s WHO-tagországok vehetnek részt a Közgyűlésen. Az ENSZ 1971 óta nem a Kínai Köztársaságot (Tajpej), hanem a Kínai Népköztársaságot (Peking) ismeri el legitim államnak, így a WHO-ban is a pekingi vezetés képviseli Kínát. Az „egy Kína” politika elve alapján Tajvan csak Kína részeként lehetne a WHO tagja. Ez azonban ellenkezik Tajvan törekvéseivel. A WHO ezért „kiskapuként” az elmúlt években engedélyezte Tajvan számára, hogy megfigyelőként részt vegyen a Közgyűlésen. Pekingi nyomásra ez idén meghiúsult.

Tajpej és Peking viszonya a 2016-os tajvani elnökválasztás után igen fagyossá vált, miután a növekvő kínai befolyást ellenző párt, a DPP jelöltje legyőzte az addig kormányzó, Peking-barát politikát folytató konzervatív KMT jelöltjét. Az új elnök, Csaj Ing-ven az elődjével ellentétben a mai napig nem ismeri el az „egy Kína” elvét elfogadó „1992-es konszenzust”. Ez rendkívül dühíti Pekinget, s Jonathan Sullivan, a Nottinghami Egyetem Kínai Intézetének vezetője szerint a WHO-ra gyakorolt nyomás is ennek az eredménye. „Azzal, hogy nem hívják meg Tajvant a Közgyűlésre, csak még fagyosabb lesz a viszony, s egyáltalán nem fogja arra sarkallni Csajt, hogy elismerje az 1992-es konszenzust” – mondta a Népszavának Sullivan, aki szerint a WHA-ügy nem is annyira az egészségügyi kockázat miatt súlyos, hanem az üzenete miatt. „Mintha azt mondanák, hogy a tajvani emberek egészsége nem fontos. Csupán alku tárgya.”

A WHO az „egy Kína” elvet követi
Megkerestük az ügyben a WHO-t, és Jakab Zsuzsanna, a szervezet európai regionális igazgatója azt mondta: a WHO az „egy Kína” elvét követi. „Mivel ez kormányközi szervezet, a legfőbb döntéshozatali szervének, a WHO Közgyűlésnek a munkájára tagországokat hív meg, így értelemszerűen Kína is itt lesz. Mivel Tajvan nem tagország, hanem csak egy tartomány, nem vesz reszt a Közgyűlés munkájában” – kommentálta a Népszavának Jakab Zsuzsanna.

2017.05.22 07:33

Vége a veszélyes kihívásoknak: a YouTube letiltja a gyanús videókat

Publikálás dátuma
2019.01.16 16:10

Fotó: Youtube/
A YouTube közösségi videomegosztó letiltja platformjáról a veszélyes, a nézőket érzelmileg sokkoló viccesnek szánt tartalmakat és kihívásokat. A lépést az váltotta ki, hogy ezek több alkalommal végződtek sérüléssel vagy halállal - írta az MTI a BBC News alapján.
A Google tulajdonában lévő YouTube leszögezte, hogy ilyen otrombaságoknak többé nincs helye a videomegosztó portálon. Ugyanakkor az új tiltás arra is utal, hogy a portál láthatóan nem tud érvényt szerezni a káros tartalmakat szabályozó meglévő rendelkezéseinek. A Buzzfeed jelentése részletesen beszámol arról, hogy miközben a YouTube már korábban ígéretet tett a durva ugratásokat bemutató vagy arra utaló képek eltávolítására, ilyesmi még mindig található a közösségi oldalon. Néhány ilyen videónak több millió nézője volt már, miközben a csatorna azt állítja, hogy erélyesen dolgozik a visszaélések ellehetetlenítésén. Az új tilalomnak még nehezebb lehet majd érvényt szerezni, hiszen sok esetben nem egyszerű eldönteni, hogy károsnak tekinthető-e.
A csatorna gyakori kérdések rovatában üzenetet is küldött a felhasználóknak, amelyben kifejtette, hogy a YouTube sok kedves kihívásnak és vicces videónak ad helyet, de mindig voltak olyan irányelvei, amelyek meghatározták, hogy meddig lehet elmenni ezekkel, meddig nem károsak vagy veszélyesek. Ezek az irányelvek tiltják azokat a tartalmakat is, amelyek veszélyes tevékenységre bíztatnak, és azt is tisztázzák, hogy mi számít veszélyes kihívásnak és durvaságnak. Ennek megfelelően tilos a "súlyos testi sérülés veszélyével járó csínyekről készült videók" közzététele. A tiltott videók közé tartoznak azok is, amelyekben valakivel csak elhitetik, hogy súlyos veszélyben van, de közben nem fenyegeti semmi. Az olyan videókat is letiltják, amelyek képsorai életre szóló traumát okozhatnak gyerekeknek, például az olyan durva ugratásokat, amikor egy gyerekkel elhitetik, hogy a szülei meghaltak.
A YouTube szabályzatának szigorítására azt követően került sor, hogy tavaly májusban elítéltek egy húszéves amerikai nőt, aki agyonlőtte barátját, miközben videón közvetítették azt a mutatványt, hogy a férfi egy enciklopédiát maga elé tartva akar felfogni egy lövést. Emellett az amerikai hatóságok szerint sokan egy videó hatására szenvedtek mérgezést. A felvételen az volt látható, hogy emberek mosogatószert tartalmazó műanyag párnácskákat esznek. A termék forgalmazója Rob Gronkowski amerikaifutball-sztár közreműködésével kezdett kampányt, hogy a közösségi médián figyelmeztesse az embereket a mérgezés veszélyére. Legutóbb a Netflix filmje, a Sandra Bullock főszereplésével forgatott Madarak a dobozban váltott ki hasonló őrületet, mivel a főhőshöz hasonlóan sokan tettek próbát azzal, hogy bekötött szemmel csináltak valamit, például autót vezettek, aminek következtében legalább egyikük karambolozott.
2019.01.16 16:10

Az O1G híre már Kínáig is eljutott

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:27

Fotó: / Molnár Ádám
Az Aliexpressen feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó.
A kínai Alibaba Group által 2010-ben alapított Aliexpress a világ legnagyobb online viszonteladói oldala. Kisvállalkozókat fog össze, s szinte fillérekért lehet vásárolni megannyi terméket. A jelek szerint az Aliexpressen eladó vállalkozók Magyarországról is kapnak megrendeléseket. A honlapon ugyanis feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó. Hatféle színben, illetve méretben lehet hozzájutni, s valóban fillérekért, hiszen az ár még az egy dollárt sem éri el. A szállítás a megrendelői oldal szerint ingyenes Kínából, s a termék 30-50 nap alatt ér Magyarországra. A – mondjuk így – medál 25 milliméteres.
2019.01.16 15:27
Frissítve: 2019.01.16 15:34