Szentpéteri Áron rövidfilmjét mutatják be Cannes-ban

Publikálás dátuma
2017.05.22. 14:29
Fotó: Thinsktock
A cannes-i filmfesztivál Cinéfondation szekciójának célja, hogy bemutasson és előtérbe helyezzen olyan filmeket, amelyeket filmművészeti iskolák hallgatói készítettek. Indulhatnak animációs és játékfilmek, azonban dokumentumfilmek nem. A program két egymással egyidejűleg zajló válogatásból áll.

Az első a világ minden tájáról érkezett növendékek 16 művét, a második 9 különböző nemzetiségű szerző filmjeit mutatja be, amelyek az Arany Pálma díjért versenyeznek rövidfilm kategóriában.

A szabályok szerint olyan filmek nevezhetnek, amelyek a fesztivált megelőző 18 hónapban készültek, nem vettek részt más nemzetközi fesztiválon és 60 percnél nem hosszabbak.

A nemzetközi zsűri három díjat ítél meg: 15000, 11 250 és 7 500 euró értékben. Az első helyezettnek lehetősége nyílik bemutatni az első nagy játékfilmjét a cannes-i filmfesztiválon, a feltételek egyike, hogy a film feliratai előtt megjelenjen az alábbi szöveg: “a film a Cinefondation támogatásával jött létre”.

A zsűri elnöke Cristian Mungiu, aki 2013-ban Steven Spielberg elnöklése idején volt zsűritag. A rendező, forgatókönyvíró és producer Naomi Kawase Abderrahma Sissako, Abbas Kiarostami és Jane Campion nyomdokaiba lép. A díjat odaítélő döntnökök még Clotilde Hesme francia színésznő, Barry Jenkins amerikai rendező, forgatókönyvíró, Eric Khoo szingapúri rendező, forgatókönyvíró és producer, Athina Rachel Tsangari rendező.

A válogatás: Az idén húszéves Cinéfondation szemlén16 filmet (14 játék- és 2 animációs filmet) választottak ki körülbelül 2600 alkotásból, amelyek a világ minden táján működő filmművészeti iskolákban készültek. Három kontinens 14 országa van jelen. A megmérettetésen részt vesz négy olyan film is, amely először jelentkező diákműhelyekből kerül ki.

Mi természetesen a magyar versenymű alkotójának, Szentpéteri Áronnak szurkolunk, akinek filmje, a Láthatatlanul két emberről szól, akik a sötétben találkoznak. A film folyamán láthatjuk, ahogy közelednek, és ahogyan eltávolodnak egymástól, miközben elmosódott határvonalakat kereszteznek. Az emberekben létező határvonalak jobbára láthatatlanok. Nem csak a vakok számára.

A Láthatatlanul című rövidfilm trailere:

A rövidfilm verseny válogató bizottságához ebben az évben 4843 fim érkezett. Ezek közül kellett kilenc bemutatásáról dönteni. A végeredmény 8 játék- és 1 animációs film. A résztvevő országok: Finnország, Franciaország, Anglia, Dánia, Görögország, Irán, USA, Lengyelország, Kína, Kolumbia és Svédország.

"Ez puhapöcsűség" - Alföldi Róbert üzent a hatalom gyáva képviselőinek

Publikálás dátuma
2017.05.22. 13:48
FOTÓ: Molnár Ádám
Alföldi Róbert Jordán Tamás helyzetével kapcsolatban nyilatkozott a Nyugat.hu-nak, miután bár jövő szeptemberig meghosszabbították igazgatói megbízását a Weöres Sándor Színház élén, voltak azonban képviselők, akik ellene szavaztak. A rendező kijelentette róluk: "még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt. Ez puhapöcsűség". Alföldi a kormányt és "kiskatonáikat" kritizálva kijelentette: az arrogáns és pofátlan mechanizmus ugyanaz, mint az országos politikában, itt a teljesítmény, a szakmaiság már semmit sem számít, egyedül csak a párttagkönyv.

Mint ismert, márciusban további egy évvel, 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította Jordán Tamás igazgatói megbízatását a Weöres Sándor Színház élén a szombathelyi közgyűlés. A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott.

Alföldi ezzel kapcsolatban nyilatkozta azt a szombathelyi Volpone-premier előtt, hogy olyan kiskatonákat lát a történetben, akik mindenáron meg akarnak felelni a hatalomnak, be akarják biztosítani a saját helyzetüket, bizonyítani, hogy ők jól viselkednek. "Ez az egész semmi mást nem mutat, mint a helyi emberek túlbuzgóságát és bénázását" - jelentette ki, hozzátéve, hitelrontásért beperelhette volna a fideszes képviselőt, aki szitokszóként használta a nevét. (Koczka Tibor korábban úgy nyilatkozott Jordánról: két Alföldi-darab között, amiben játszott, volt ereje bemenni Kálmán Olgához nyilatkozni a Hír TV-be. - a szerk.)

Alföldi az interjúban azt nehezményezte: "még azt se vállalják, még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt, mindegy ki lesz, a színház lényegtelen, de Jordán ne legyen itt." Szerinte inkább mondták volna azt: "mi nem akarjuk Jordán Tamást, mert ő ezt meg ezt vallja a világról, mi meg mást. Idehívott olyan embereket, akikről mi úgy gondoljuk, hogy az ő filozófiájuk és világnézetük nem alkalmas arra, hogy a mi hatalmi törekvéseinket támogassa. Ezt lehet mondani, ez egy férfias és nyílt dolog, ezért lehet vállalni a felelősséget, ezzel kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni. Ahogy ez zajlik, az a puhapöcsűség, nem tudom másként mondani, ahogy ez el lett kenve-nyalva-maszatolva…" - fogalmazott a rendező.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Alföldi egyébként a civilek ellehetetlenítését célzó törvényjavaslattal kapcsolatban is megnyilatkozott a Facebookon. Bejegyzésében azt írta: "A mostanság sokat emlegetett „Civilek” azok az honfitársaink, akik emberségből, bátorságból, valódi emberi felelősségből, keresztényi értelemben is vett szeretetből teszik helyettünk is azt, amit igazán mindannyiunknak tenni kellene egymásért, bajban lévő embertársainkért. (...) Ezeket a honfitársainkat megkérdőjelezni, nemtelen és hazug vádakkal illetni, mondjuk ki: üldözni és lehetetlenné tenni a hatalom részéről aljas és gyáva arrogancia" - fogalmazott a rendező.

Szerző
Frissítve: 2017.05.22. 14:23

500 milliós kárt okozott az áprilisi havazás

Végéhez közeledik a miskolci központú Északerdő Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért veszteségek felmérése, az áprilisi havazás és vihar mintegy félmilliárd forint kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben közölte Zay Adorján a cég vezérigazgatója.

Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, illetve a fenyők és tölgyek is megsínylették a történteket - mondta a vezérigazgató, hozzátéve: a veszteségek kilencven százaléka a Bükk-, tíz százaléka a Zempléni-hegységet érintette.

A legnagyobb pusztítást a répáshutai erdészeti igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott. Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint, ez tartalmazza a faanyag értékvesztését, az erdőfelújítás költségét, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károkat is.

Zay Adorján tájékoztatása szerint, bár a közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka, és csak ezután kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek kitermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapják.

Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is, a turistáktól, erdőjáróktól azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben - mondta a vezérigazgató.

Szerző