Előfizetés

Nem halogatják a Brexit-tárgyalásokat

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.05.22. 19:13
FOTÓ: REUTERS/Toby Melville
A június 8-án esedékes brit parlamenti választás után tizenegy nappal megkezdődhetnek az érdemi megbeszélések az Európai Unióval London kilépéséről. 

Theresa May miniszterelnök Walesben kampányolt. A tartomány Skóciával és Észak-Írországgal ellentétben a kilépés mellett szavazott a tavaly júniusi referendum során. A konzervatív vezető emlékeztette a választókat, hogy a „tét különösen nagy". Június 8-át követően „az új kormánynak gyorsan kell cselekednie" - tette hozzá -, mert az EU már 19-én meg akarja kezdeni a Brexit-tárgyalásokat.

May szerint a Munkáspárt, összefogva a Liberális Demokratákkal, a walesi Plaid Cymruval és a Skót Nemzeti Párttal, meghiúsíthatja a nép akaratát. A kormányfő úgy érzi, az ellenzék vezére „határozatlan vagy bizonytalan" a Brexittel kapcsolatban, márpedig az EU-val szemben olyan politikusra van szükség, aki „száz százalékig elkötelezett az ügy iránt".

Ezzel magára gondolt. Theresa May korteshadjárata során következetesen egyes szám első személyben beszél, mintha egyedül képviselné az állampolgárok érdekeit. Jeremy Corbyn még így is jobban járt a visszafogott May asszonnyal, mint Boris Johnson külügyminiszterrel, aki egy nappal korábban szokásos kirívó stílusában úgy fogalmazott, hogy az EU vezetői „megeszik reggelire" a munkáspárti vezetőt.

Az elmúlt napokban egyébként egy számjegyűre csökkent a különbség a Konzervatív és a Munkáspárt között. A Survation közvélemény-kutatói szerint a toryk választási programjának nyilvánosságra hozatalát követően öt ponttal, 43 százalékra esett vissza támogatottságuk a Labour 34 százalékával szemben. Akármilyen tapasztalt és óvatos is Theresa May, sikerült magára haragítania az idősebb korosztályt. Kilátásba helyezte, hogy az eddiginél magasabb összeggel kell hozzájárulniuk otthoni szociális gondozásukhoz. Az önkormányzatoknak nem minden esetben lesz módjuk arra, hogy az ellátás költségeinek begyűjtését az érintett halála, ingatlanának értékesítése utánra halasszák el. A brit média gyorsan és hangzatosan „demencia sarcnak" nevezte el a tervet, noha a valóságban nem adókivetésről van szó. A rendkívül negatív fogadtatás miatt a kormánypárt már utalt a terv enyhítésére, de konkrétum nem hangzott el.

A Munkáspárt hétfőn vonzó ígérettel csábította magához a legfiatalabb választókat, illetve az egyetemre készülők szüleit. Kormányra jutása esetén már az eredetileg tervezettnél is korábban, ez év őszétől eltörölné az angliai egyetemek által kivetett tandíjat, melynek felső határa a tanév kezdetétől évi maximum 9250 fontra (3,3 millió forint) emelkedik, vagy emelkedne.

A biztos győzelemre számító Theresa May jó hírt is kapott azért a közvélemény-kutatóktól. A Good Morning Britain aktuális műsor megrendelésére készült felmérés szerint a pártvezetők közül az emberek közel harmada, 31 százaléka költené el szívesen a vacsoráját a kormányfővel, míg csak 19 százalék töltené az estét Corbynnal, 11 százalék Nicola Sturgeon-nel, a skót SNP vezetőjável, végül szerény 4 százalék a kevéssé karizmatikus liberális-demokrata főnök Tim Farron-nal. A megkérdezettek 28 százaléka köszönte, nem kért az illusztris társaságból.

Macron jövő héten fogadja Putyint

R.T.
Publikálás dátuma
2017.05.22. 19:04
Macron egyik első vendége lesz az orosz elnök FOTÓ: REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására május 29-én Versailles-ba látogat - erősítette meg a Kreml hétfőn az Elysée-palota bejelentését.

Jövő hétfőn, május 29-én fogadja a versailles-i palotában Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyint – jelentették be tegnap Párizsban. A francia-orosz viszony igen feszült. Macron stábja az elnökválasztási kampány során azzal vádolta Oroszországot, kibertámadások révén be akar avatkozni a voksolás végkimenetelébe. Másfél nappal a választás előtt hackerek közzétették Macron mozgalmának levelezését. Szokatlan volt az is, hogy pár héttel a voksolást megelőzően Putyin hivatalában fogadta a szélsőjobboldali elnökjelöltet, Marine Le Pent.

Három héttel a francia parlamenti választás előtt egyre valószínűbb, hogy Macron a törvényhozásban is többségre tesz szert. Az En Marche! pártot (nemrégiben La République En Marche!-ra keresztelték át), alig több mint egy éve, 2016. április 6-án alapították meg. A nyugati demokráciákban példátlan, hogy egy új tömörülés egyetlen év alatt ennyire népszerűvé váljon. Az En Marche! sikerében kulcsszerepet játszik például az, hogy Franciaországban is érvényesül a győzteshez húzás jelensége. Egy vasárnap közölt felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka elégedett Macron eddigi ténykedésével. Másrészt az új francia elnök igyekszik elkerülni elődje, Hollande nagy hibáját: határozott vezetőként lép fel, ezért már múlt héten kinevezte miniszterelnöknek a jobboldali Edouard Philippe-t. Fontos szempont a kormány összeállítása is. A kabinetbe jobb-, baloldali és centrista politikusokat is bevett, ezzel a pártok fölé helyezte magát. Ráadásul a kabinetben fele-fele arányban kapnak helyet nők és férfiak, ez pedig a női nem számára fontos üzenet.

Ami a felméréseket illeti, a Harris iroda szerint Macron pártja a június 11-én és 18-án esedékes voksoláson 32 százalékos eredményre tehet szert. A konzervatív Republikánusok csak 18 százalékra lehetnek jók, a szélsőjobboldali Nemzeti Front pedig 19-re. meglepetésre a Munkáserő nevű baloldali radikális tömörülés 16 százalékot kaphat. A szocialisták viszont valóságos Waterloo-t élhetnek át: 6 százalékon állnak.

Mivel kétfordulós választásról van szó, s az 577 mandátum sorsa egyéni körzetekben dől el, ezért nagyon nehéz megjósolni a képviselői helyek számát. Az OpinionWay mégis vállalkozott erre. Az iroda szerint a REM 280-300 képviselőt juttathat a törvényhozásba, vagyis akár képes lehet egyedül kormányozni. Az abszolút többséghez legkevesebb 289 fős többségre kell szert tennie. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy akár a konzervatívok, akár a szocialisták hajlandóak lennének koalícióra lépni Macron pártjával.

Kapcsolódó
A terrorizmusról is beszélt egymással Putyin és Macron

Mennie kellett a DVSC vezetőedzőjének

A DVSC a labdarúgó OTP Bank Liga szezonbeli utolsó fordulója előtt felbontotta a portugál Leonel Pontes vezetőedző szerződését.

A debreceni klub honlapjának hétfői beszámolója szerint közös megegyezéssel bontották fel a tréner megállapodását, és vele együtt távozott a két portugál pályaedző, José Pratas és Pedro Illharco is.

Pontes augusztusban érkezett a klubhoz, irányítása alatt a csapat 28 bajnoki mérkőzésen nyolc alkalommal győzött, és hét döntetlen mellett 13-szor vereséget szenvedett. A Magyar Kupában csupán egy mérkőzést játszott a DVSC, mivel a harmadosztályú ETO FC Győr otthonában 1-0-ra kikapott és kiesett.

A csapat irányítását hétfőn a korábbi sikeredző, Herczeg András vette át, és ő irányít majd a DVTK elleni bajnokin is.

Az utolsó (33.) forduló előtt a Debrecen a tabella kilencedik helyén áll, és bár matematikailag még nem biztosította a bennmaradást, csak akkor esik ki az NB II-be, ha szombaton kikap a Diósgyőr vendégeként, az MTK pedig győz Pakson.