Történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 39,95 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 34 875,75 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn. 

A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Schiller Robin, a KBC Equitas elemzője azt mondta, a hétfői kereskedés nem nevezhető kifejezetten erősnek, de panaszra sem lehet ok, hiszen minimális emelkedéssel az európai tőzsdék között is viszonylag jól szerepelt a magyar piac. A főbb papírok a Richter kivételével erősödni tudtak. Kiemelte a Magyar Telekom 1 százalék feletti erősödését, megjegyezte ugyanakkor, hogy az erős teljesítményben az is szerepet játszott, hogy a társaság saját részvényeket vásárolt.

A Mol 20 forinttal, 0,09 százalékkal 22 350 forintra erősödött, 3 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 13 forinttal, 0,15 százalékkal 8918 forintra nőtt, forgalmuk 3,8 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,08 százalékkal 469 forintra emelkedett, forgalma 481,8 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 23 forinttal, 0,32 százalékkal 7060 forintra csökkent, forgalmuk 1,5 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2087,52 ponton zárt hétfőn, ez 14,25 pontos, 0,69 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Szerző

Büntetés Elmű-behajtásért

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 50 millió forintra bírságolta az Elműt a behajtási költségátalány jogsértő alkalmazása miatt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ötvenmillió forintra megbírságolta az Elműt az úgynevezett „behajtási költségátalány” jogszabálysértő alkalmazása miatt – derül ki a hatóság közleményéből. Az ügy hasonlít a Tigáz hasonló tavalyi gyakorlata miatt indított, jelenleg per alatt álló MEKH-eljáráshoz. Ennek kapcsán közölték: a bíróság első fokon megerősítette a gázszolgáltatóra kiszabott százmilliós bírságot, de szerintük a hivatalnak nem volt joga a Tigázt a jogszabálysértően behajtott kétmilliárd forint visszafizetésére kötelezni. Eszerint az érintetteknek egyedileg kellene az eme jogcímen befizetett, számlánként mintegy 12 ezer forintot visszaperelni. A MEKH, illetve – értesülésünk szerint - a rá vonatkozó határozat miatt az Elmű is fellebbez.

Az Elmű és a Tigáz érvelése hasonlít. Eszerint egy EU-döntés nyomán jogszerűen hajtották be minden egyes – akár pár napos – fizetési késedelem után a 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt. (A Tigáz korábban lakossági ügyfeleknek is számlázott, ám azt – egyértelmű jogszabálysértő volta miatt - maga vonta vissza.) A hatóság azért büntet, mert eme fenyegetést a szolgáltatók nem tüntették fel üzletszabályzatukban. Amazok szerint viszont joguk a polgári törvénykönyvből ered.

A MEKH-közlemény szerint az Elmű 16,6 ezer – ez esetben kizárólag céges – ügyfele 54 ezer fizetnivalója kapcsán összesen 674 millió forintot számlázott ki e jogcímen, amiből 659 millió be is folyt. Határozatuk furamód – talán már a Tigáz-döntés miatt – nem kötelezi az Elműt a szerintük jogtalanul behajtott pénz visszatérítésére. Így erre a fővárosi áramszolgáltató esetében – a szolgáltatását azóta az államnak átadó Tigáztól eltérően – semmi esély. Ismereteink szerint más szolgáltatók ellen is zajlik hasonló eljárás. Miután viszont egyre több közműcég megemlíti üzletszabályzatában a behajtási költségátalányt, annak alkalmazását immáron a MEKH se kifogásolja.

Szerző

500 milliós kárt okozott az áprilisi havazás

Végéhez közeledik a miskolci központú Északerdő Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért veszteségek felmérése, az áprilisi havazás és vihar mintegy félmilliárd forint kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben közölte Zay Adorján a cég vezérigazgatója.

Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, illetve a fenyők és tölgyek is megsínylették a történteket - mondta a vezérigazgató, hozzátéve: a veszteségek kilencven százaléka a Bükk-, tíz százaléka a Zempléni-hegységet érintette.

A legnagyobb pusztítást a répáshutai erdészeti igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott. Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint, ez tartalmazza a faanyag értékvesztését, az erdőfelújítás költségét, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károkat is.

Zay Adorján tájékoztatása szerint, bár a közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka, és csak ezután kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek kitermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapják.

Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is, a turistáktól, erdőjáróktól azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben - mondta a vezérigazgató.

Szerző