Pécs csődközelben - Orbánékon múlik, dobnak-e mentőövet

Publikálás dátuma
2017.05.23. 11:13
A pécsi városháza épülete Illusztráció: Thinkstock
Nem volt még példa arra a rendszerváltás óta, hogy egy olyan nagyváros, megyeszékhely, mint amilyen Pécs, ne tudja elfogadni a zárszámadását, és ezzel gyakorlatilag beálljon a csőd. Márpedig a Szabad Pécs értesülései szerint Pécsett nagyjából ez a helyzet, s csakis a kormányon múlik, hogy május 30-án lesz-e zárszámadás. A legfrissebb információk szerint nem hagyják majd, hogy ilyen blama történjen egy fideszes városban, de nagy böjtje lesz, és szűk esztendők elé nézhet a város, a segítő kezet ugyanis nem ingyen nyújtják majd - vélekedik a portál.

A szándék mindenképpen megvan arra Budapesten, hogy ezt a helyzetet elkerüljék, és megint kisegítsék a várost - kormányzati szintről. Bár számos, egymástól független információs forrás erősítette meg a fentieket, van, aki cáfolta az egész értesülést, hivatalosan is.

„Meglesz a zárszámadás, semmi köze a közgyűlés elhalasztásának ahhoz, hogy azzal hogyan állunk, egyéb más fontos napirendeket később tudunk bevinni a közgyűlés elé”– ezt válaszolta a Szabad Pécs kérdésére Őri László pécsi alpolgármester.

A zárszámadást május 31-ig kell elfogadni, minden testület a májusi rendes közgyűlési ülésén szavazza meg alap esetben. Ha viszont ez nem történik meg, akkor az nagyjából azt jelenti, hogy beáll a csőd, csakúgy, mintha nem kaptak volna fizetést a városházi dolgozók. Egy önkormányzatnál kincstári csődbiztost neveznek ilyenkor ki, és ő felügyeli a kifizetéseket. 

A portál emlékeztet, hogy a május 18-ára, múlt csütörtökre kiírt pécsi közgyűlési ülést elhalasztották. A hivatalos indoklás az volt, hogy van még néhány pályázati anyag előkészítés alatt, amit meg kell szavazni májusban. A Szabad Pécs azonban úgy tudja, szó sincs arról, hogy ezért halasztottak, hanem valójában azért, mert elég nagy a baj, óriási a hiány, amit nem sikerült időben és kellő mértékben befoltozni. Még úgy is 3,5 milliárd forintot emlegetnek a városházi forrásaik, ha megtisztítják az adósságot a városi cégek egymással szembeni adósságaitól.

A lap arról értesült két másik, szintén megbízható forrásból, hogy a pécsi önkormányzati cégek összes 1 éven túli adóssága és likvid folyószámlahitele elérheti a 11 milliárd forintot. Mindez azután néhány évvel, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát. Pécsnek tavaly decemberben a kormány már nem is dobott milliárdos mentőövet az előző évekhez hasonlóan év végi gyorssegélyként. Úgy tudni, emiatt is került közel nagyon ahhoz Pécs, hogy ne tudja elfogadni a zárszámadást, s ahelyett esetlegesen kincstári csődbiztost nevezzenek ki Budapestről.

A lap forrásai szerint készül már egy lista, hogy mit kérnek majd a segítségért cserébe, amiért akár olyan intézkedési csomagot is végre kellhet hajtani majd Pécsnek, amelyet a kormány kér tőlük. A helyi adóemelés sem kizárt, és egyebek mellett szigorúbb adóbehajtási politikát is elvárhatnak, de állítólag a telek- és/vagy ingatlanadó mértékét is növelhetik 2018-tól. 

Szerző

Milliárdokért vesz autót a kormány a fegyvereseknek

Publikálás dátuma
2017.05.23. 11:05
Illusztráció: Népszava
A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nyílt közbeszerzést írt ki a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek részére történő gépjárművek beszerzésére, nettó 45 milliárd forintért – írja a napi.hu a Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás alapján.

A portál szerint a felhívás a járműveket 14 kategóriába sorolja. A sor az alsó-középkategóriás ügyintézői személykocsival indul és a speciális kialakítású teherautóval zárul. Körben szerepel a speciális rendőrautó, az emelt terepjáró képességű személykocsi és az áruszállító haszonjármű is. Ajánlatot minden kategóriára külön-külön lehet tenni, az arra vonatkozó összeg erejéig. Az értékek 100 milliótól 500 millió forintig terjednek. Szintén kategóriánként limitált a járművek átlagos üzemanyag fogyasztása is, ez 100 kilométerre vetítve 6,5 litertől 10.5 literig terjedhet.

Szerző

Áder János részvétét fejezte ki II. Erzsébetnek

Publikálás dátuma
2017.05.23. 10:37
FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki II. Erzsébet brit uralkodónak a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel történt robbantásos merénylet miatt.

Az államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak is, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a "békés emberek életét sehol se fenyegethessék a pusztítás, a terror megszállottjai" - írta Áder János. Hozzátette: "Magyarország kész kivenni részét azokból a közös erőfeszítésekből, melyek révén tovább erősíthetjük országaink és állampolgáraink biztonságát".

Lásd még: Terror a manchesteri koncerten - 22 halott és 59 sérült (Videók)

Szerző