A MÚSZ elnöke magyarokat jelölt a FINA-ba

Publikálás dátuma
2017.05.23. 15:40
FOTÓ: Népszava
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke tíz főt jelölt a 2017/2021-es ciklusra a vizes sportokat tömörítő világszövetség, a FINA különböző bizottságaiba.

A MÚSZ vezetője támogatja többek között Kemény Dénesnek, a honi sportági szövetség elnökének tagságát a FINA edzőbizottságában, a játékosként háromszoros olimpiai bajnok pólós Molnár Tamásét pedig a vízilabda-bizottságban.

Bienerth, mint erre egyedüli jogosult, nem jelölte viszont Csurka Gergelyt a médiabizottságba, ezért Csurka - aki 2004 óta volt a MÚSZ sajtófőnöke, 2010-ben pedig beválasztottak a FINA médiabizottságába, amellett szerkesztője a FINA hivatalos lapjának, az Aquatics World Magazine-nak - lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött tisztségéről.

A jelöltek névsora:
Kemény Dénes - edzőbizottság
Molnár Tamás - vízilabda-bizottság
Petrov Iván - úszóbizottság
Kelemen Ildikó - műugró-bizottság
Fodor Szabolcs - nyíltvízi-bizottság
Kobolák Gabriella - szinkronúszó-bizottság
Natalja Taraszova - bizottság megjelölése nélkül
Merkely Béla - orvosbizottság
Tiszeker Ágnes - doppingellenőrző-bizottság
Salamon Ferenc - masters-bizottság

Szerző

Jégkorong-vb - Trónfosztó svédek

Svédország nyerte a jégkorong-világbajnokságot, miután a lapzártánk után befejeződött vasárnap esti kölni döntőben szétlövéssel jobbnak bizonyult Kanadánál.

Ami a svédeknek nem sikerült három emberelőnyből, az összejött a második emberhátrányban: Victor Hedman révén a 40. percben gólt lőttek. Kanada Ryan O'Reilly találatával emberelőnyből egyenlített két perccel később.

Mivel a hosszabbítás húsz perce sem hozott döntést, következett a szétlövés. A kanadaiak közül mindenki rontott - Henrik Lundqvist háromszor védett -, miközben négy svéd közül kettő sikeres volt.

Svédország tizedik alkalommal nyert vb-t, összességében pedig már a 46. vb-érmét gyűjtötte be. Az északiak legutóbb 2013-ban diadalmaskodtak, az előző két évben még az elődöntőről is lemaradtak. A torna legjobb játékosának a svéd William Nylandert választották meg. Jövőre Dánia látja vendégül a világ elitet, s a vb várhatóan még sokáig Európában marad, lévén Észak-Amerikában ez idő tájt zajlik az NHL rájátszása. Az pedig túl nagy konkurenciát jelentene.

Jégkorong-világbajnokság

Döntő:

Svédország–Kanada 2-1 (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0) - szétlövéssel

Bronzmeccs:

Oroszország–Finnország 5-3 (1-0, 3-1, 1-2)

Szerző

Szabó kihagyja a szegedi világkupát

Publikálás dátuma
2017.05.23. 07:58
Betegség miatt a lelátóra kényszerül FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella betegség miatt nem indul a csütörtökön kezdődő szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen.

A magyar szövetség hétfői tájékoztatója szerint a kajakos az elmúlt időszakban gégegyulladással bajlódott, ezért visszalépett a viadaltól. Szabó helyett a négyesben Hagymási Réka, K-2 500 méteren pedig - ahol Fazekas-Zur Krisztinával indult volna - Lucz Dóra és Nagy Flóra párosa szerepel.

"Gabi a betegsége után ma evezhetett először, ezért nem kockáztatjuk, hogy visszaessen. Úgy döntöttünk, inkább még pihenjen, ne vállalja a világkupa terhelést és a válogatókra koncentráljon" - mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

"Már a szegedi rangsoroló előtt betegeskedtem, lázas voltam, a rangsorolót követően pedig gégegyulladásom lett, amelyre antibiotikumot kellett szednem. Több edzés is kiesett, így nem tudnék száz százalékban hasznos tagja lenni a magyar négyesnek" - fogalmazott Szabó Gabriella, aki szurkolóként azért ott lesz a Maty-éren.

A vk csütörtökön a paraversenyekkel kezdődik, a többi futamot péntektől bonyolítják le. A belépés ingyenes, a szombati és vasárnapi döntőket az M4 Sport élőben közvetíti.

Szerző