Terror Manchesterben - Reagált a német kancellár és államfő

Publikálás dátuma
2017.05.23. 15:44
Frank-Walter Steinmeier német államfő és Angela Merkel német kancellár FOTÓ: Steffi Loos/Getty Images
Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen - jelentette ki keddi közleményében Angela Merkel német kancellár.

Kifejezte részvétét a manchesteri robbantás áldozatainak, sebesültjeinek és a hozzátartozóknak, felfoghatatlannak nevezve, hogy valaki egy "vidám popkoncertet" használjon fel arra, hogy "oly sok embernek elvegye az életét, vagy súlyos sebesüléseket okozzon neki". A támadás "csak tovább erősíti határozottságunkat, hogy brit barátainkkal együtt továbbra is fellépjünk mindazok ellen, akik ezeket az emberi életet megvető cselekményeket kitervelik és végrehajtják" - hangsúlyozta Angela Merkel.

"Biztosítom a nagy-britanniai embereket arról, hogy Németország kiáll mellettük" - tette hozzá a kancellár német és angol nyelven kiadott közleményében.

Frank-Walter Steinmeier államfő közleményében azt írta, hogy megrázták a "gyilkos merényletről" szóló hírek. A németek részvéttel gondolnak az áldozatokra, a sebesültekre és mindazokra, akik gyászolják szeretteiket vagy aggódnak értük. "Ezekben a tragikus pillanatokban különösen szoros a brit néphez fűződő kapcsolatunk" - írta a német szövetségi elnök.

A szövetségi kormány több tagja is kifejezte részvétét. Sigmar Gabriel külügyminiszter Twitter-üzenetében hangsúlyozta: "gondolatban brit barátainkkal vagyunk". Angol nyelven hozzátette, hogy "United we stand", vagyis "Egységben az erő".

Thomas de Maiziere belügyminiszter közleményében kiemelte, hogy a német hatóságok minden lehetséges segítséget megadnak a brit partnereknek az ügy feltárásához. Hozzátette: "annyira alávaló tett ártatlan gyerekeket és fiatalokat alattomos módon legyilkolni, hogy nem is találni rá szavakat". 

Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt is részvétét nyilvánította az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, Twitter-bejegyzésében hangsúlyozva, hogy a robbantás "felfoghatatlan szenvedést" okozott.

A brit rendőrség szerint a hétfő késő este elkövetett robbantás terrortámadás volt, házi készítésű pokolgéppel követte el egy férfi, aki meg is halt a merényletben. Vele együtt 22 ember vesztette életét, és 59-en megsebesültek.

Az eset nyomán Németországban felerősödött a figyelem a következő nagy tömegrendezvény, a szerdán kezdődő Német Evangélikus Egyházi Napok (Deutscher Evangelischer Kirchentag) biztonsági vonatkozásai iránt. A hatóságok szerint a manchesteri támadás miatt nem kell átdolgozni a terveket. 

A több helyszínen vasárnapig tartó, várhatóan százezreket megmozgató rendezvénysorozat biztosításában eleve a lehető legnagyobb terrorveszélyből indultak ki, "ennél nagyobb készültség nem is lehetséges" - mondta egy magas beosztású biztonsági tisztségviselő a Der Tagesspiegel című lapnak.

Szerző

Tagadja bűnösségét a volt dél-koreai elnök

Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök nem bűnösnek vallotta magát korrupciós perének kezdetén. 

A volt államfőt megvesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel, államtitok kiszivárogtatásával vádolják. A volt elnököt bilincsben vitték a bíróságra egy ramobilban, fekete ruhát viselt, a kitűzőjén az állt, az 503-as fogoly – jelentette a BBC Szöulból. Pak Gun Hje először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy márciusban letartóztatták.

A vádlottak padján egymás mellett ültek barátnőjével, Csoj Szun Szillel, aki Dél-Korea legnagyobb vállalatait kereste fel, s az elnök nevében politikai előnyöket ajánlott pénzért cserébe. Csoj szintén tagadja bűnösségét.

Pak ügyvédje a per kezdetén azt mondta, az államfőnek nem volt szüksége arra, hogy pénzt zsaroljon ki nagyvállalatoktól, hiszen amúgy sem tudta volna felhasználni azokat. A volt elnökasszony, amikor a foglalkozását kérdezték, azt mondta: „munkanélküli”.

Az államfő ellen 18 vádat sorakoztattak fel, a vádirat 120 ezer oldalt tesz ki.

 

Szerző

Zsarolással vádolja a kormányfő a katalánokat

Publikálás dátuma
2017.05.23. 14:39
Mariano Rajoy FOTÓ: Getty Images
Újra kiéleződött a katalán kormányzat és Madrid vitája. Mariano Rajoy spanyol kormányfő zsarolással vádolja Carles Puigdemnontot és a katalán vezetést amiatt, mert kiszivárogtatták titkos tervezetüket Katalónia azonnali elszakítására. 

A barcelonai kormányzat szándékai szerint ugyanis, ha a madridi kormány megakadályozza, hogy szeptember végén vagy október elején megtartsák a tervezett függetlenségi népszavazást, akkor 24 órán belül kikiáltják Katalónia függetlenségét.

A spanyol alkotmány értelmében azonban kizárólag a központi kormány jóváhagyásával lehet referendumot tartani, ezért a spanyol alkotmánybíróság eddig minden hasonló népszavazási kísérletet törvénysértőnek, alkotmányellenesnek nyilvánított. A népszavazáson egyébként a következő kérdést akarják feltenni: „Akarja-e ön, hogy Katalónia Spanyolországtól független állam legyen?” A referendum a katalán vezetés terve szerint kötelező erejű lenne. Puigdemont, a katalán tartományi kormányzat, a Generalitat vezetője azt kérte Rajoytól, hogy viselkedjen államférfiként, s engedélyezze a népszavazás megtartását. A konzervatív kormányfő megismételte ajánlatát: Puigdemont menjen el a madridi parlamentbe, s ott vitassák meg a népszavazás kérdését. A katalán kormányfő viszont ezt az ajánlatot már korábban is elutasította.

Szerző
Témák
Mariano Rajoy