Valami bűzlik Veresegyházon

Publikálás dátuma
2017.05.24 07:15
A környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt ragasztott faanyagok nyílt égetésére FOTÓ: LEVEGŐ MUNKACSOPORT
Fotó: /
Mérgező füsttől tartanak a veresegyháziak, ami egy közeli hulladékégető telepről gomolyog a kisváros felé. Az önkormányzat szerint minden rendben, a környezetvédő szervezetek nem így látják.

Illegális hulladékégetésről panaszkodnak a helyiek a Pest megyei Veresegyházon, a kisváros Ivacs nevezetű településrészén gyakran szúrós szagú füst terjeng, melynek forrása a lakóterülettől néhány száz méterre található hulladékégető telep. Többen attól tartanak, hogy a hulladéktüzek miatt mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe, a városvezetés azonban igyekszik csillapítani a kedélyeket.

"Az erről terjengő hírek hamisak. A munka során semmiféle, az egészségre káros anyag nem került elégetésre, így a levegőbe sem kerülhetett" - olvasható Veresegyház polgármestere, Pásztor Béla által jegyzett közleményben. A városvezető szerint az állandó széljárás egyébként is észak-nyugati, a füstöt nem a település, hanem az M3-as autópálya felé fújta a szél. "Olykor alig látszott füst, olyan tökéletes volt az égés" - írta, hozzátéve: a területen növényi hulladék és faanyag égetése történik, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltségének engedélyével.

A helyieket mindez nem nyugtatta meg, néhányan a Levegő Munkacsoporthoz fordultak tanácsért. A környezetvédelmi szervezet munkatársai múlt pénteken látogatták meg a helyszínt, ahol nagy mennyiségű hulladékot, kezelt fa és műanyag égetésének nyomait találták. "A kiadott engedély nyílt területen zajló irányított égetésre vonatkozik. A területen azonban nemcsak tiszta fa és növényi hulladékot, hanem csomagolási hulladékokat, a kezelt fából készült ládák műanyag leszorító pántjait is felfedeztünk" - erősítette meg a híreket Marozs Ágnes, a munkacsoport önkéntese. A látottakról fénykép- és videofelvételeket is készítettek, és megtették a szükséges bejelentéseket az érintett hatóságok felé.

Egy helyi, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet, a Tavirózsa Egyesület szerint igen nagyra nőtt a lakossági felháborodás, miután fotókkal sikerült bizonyítani, hogy a területen nagy mennyiségű, csak részben faalapú, ragasztott OSB lapokat és laminált lemezeket is égetnek - ezek égésterméke ugyanis bizonyítottan mérgező és rákkeltő. Az egyesület szerint noha az önkormányzat arra hivatkozik, hogy engedéllyel végezték az égetést, sem a tűzvédelmi, sem a környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt ragasztott faanyagok nyílt égetésére - a hatályos jogszabályok alapján nem is adhatott volna.

Tatár Sándor, az egyesület alelnöke lapunknak elmondta: az időszakos égetések hat éve kezdődtek, jelenleg mintegy húszezer négyzetméteren terül el a sok hulladék, a zöldterület kellős közepén. A Google-térkép műholdas felvételein jól nyomon követhető a gyarapodás, ahogy az is, hogy az első hulladékhalmok 2010-ben jelentek meg a területen. A közelben egy horgásztó is található. Az egyesület közleményben jelezte: haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket - hatósági és jogi úton egyaránt - a szennyezés mielőbbi megszüntetése és a felelősségre vonás érdekében.

Egyelőre hivatalosan nem bizonyított az összefüggés, de a helyiek szerint az elmúlt években megnőtt a daganatos, valamint az idegrendszeri megbetegedések száma a környéken - nemcsak az emberek, de a háziállatok körében is. Az mindenesetre bizonyos - mint arra a Levegő Munkacsoport tájékoztatója rámutatott -, hogy műanyagok, háztartási hulladékok égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harci gázként alkalmazott foszgén vagy a vinil-klorid, dioxinok, cianidok. A jogszabályok tiltják is az ilyen tevékenységet.

De ugyanígy tilos a festett vagy műgyantával ragasztott fa (OSB, pozdorja, laminált falemez, ablakkeret) égetése is, hiszen ezek égetésekor izocianátok, formaldehid, formalin, hangyasav és poliaromás szénhidrogének szabadulnak fel jelentősebb mennyiségben. Ezek is súlyosan mérgezők, rákkeltők.

Vizsgálatot indítottak
A katasztrófavédelemtől és a polgármesteri hivataltól cikkünk megjelenése után, a mai napon kaptunk tájékoztatást. Előbbi közölte: az ügyben vizsgálatot indítottak, érdemi információkkal leghamarabb két hét múlva tudnak szolgálni. Pásztor Béla polgármester pedig megerősítette a korábbi közleményében leírtakat, azzal a kiegészítéssel, hogy ha a hatósági vizsgálat azt állapítja meg, valamiben vétett az önkormányzat, minden felelősséget vállalnak - személy szerint ő maga is. 2017.05.24 07:15
Frissítve: 2017.05.24 15:27

Hadházy: Ez a magyar demokrácia újabb mélypontja

Publikálás dátuma
2019.01.21 15:52

Fotó: / Vajda József
Jogi nonszensz Hadházy Ákos szerint, hogy az ügyészség teljesen szabályos eljárásnak tartja tévészékházból történő kidobásukat. A képviselő újabb akcióra készül a Kunigunda utcában.
Ez egy mélypont, a magyar demokrácia újabb mélypontja, de továbbiak is jönnek, ha a magyar emberek nem hajlandók lépni végre – mondta Hadházy Ákos a Népszavának, annak kapcsán, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség héfőn teljesen jogszerűnek találta az MTVA őrségének eljárását. Ismert, hogy a fegyveres őrök fizikai erőszakkal léptek fel Hadházyval, és Varju Lászlóval, a DK képviselőivel szemben is – utóbbit négy-öt őr húzta-vonta a földön, és zúzódásos sérüléseket szenvedett rángatása közben.
A KNYF azzal érvelt, hogy a petíciójukat a köztévé műsorában beolvasni próbáló képviselők nem hivatalos eljárást folytattak, inkább rendbontóként léptek fel. Hadházy szerint ez magában nonszensz, hiszen az országgyűlési képviselő nem rendőr, hogy alkalmanként szolgálatba helyezze magát – a országgyűlési képviselői státusz állandó, igazolványukkal pedig törvény szerint is szabadon járhatnak az MTVA épületében. 

Tárgyalni akart, nem robbantani

Azt is döbbenetesnek tartja, hogy az ügyészség  - befogadva az MTVA feljelentését – éppen az ellenzéki akció miatt indított eljárást, közérdekű üzem megzavarásának kísérlete miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. „Az MTVA működése nem közérdekű üzem, akkor kellene ilyen gyanúval nyomozni, ha egy adótornyot próbáltam volna felrobbantani” - mondta a politikus. Ezzel arra utalt, hogy a vonatkozó törvény elektronikus hírközlő hálózatot említ közérdekű üzemként, az MTVA komplexuma pedig szerinte nem tartozik ebbe a kategóriába. 

Orbán sem képviselőként bontott kordont?

Képtelenség, hogy a képviselőket, akik az igazolványuk felmutatásával jutottak be a székházba, s képviselőségükre hivatkozva akartak eljárni egy ügyben, ne tekintsék képviselőnek – jegyezte meg a Központi Nyomozó Főügyészség döntéséről lapunknak Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje. Az országgyűlési törvény ide vonatkozó szakasza szerint, ha egy képviselő jelzi, hogy hivatalos személyként jár el, akkor őt annak is kell tekinteni. Ahogyan az is egyértelmű, hogy egy országgyűlési képviselő politikai akciót hajt végre, főleg, ha előre bejelenti.
- A főügyészségi érvelés alapján akkor Orbán Viktor sem képviselőként bontott kordont 2007-ben
- tette hozzá Tóth Balázs.
Mint megtudtuk, a Hadházy Ákos hivatalos értesítőt még nem is kapott a KNYF döntéséről, az ügyészség ezt megelőzve tette közzé döntését. Hadházy ugyanakkor nem adja fel: pótmagánvádas indítványt tesz, és bízik az Emberi Jogok Európai Bíróságában is, ahova szintén beadványt küldött a tévészékháznál történt erőszak miatt. Emellett szerda délután újabb tüntetést szervez a Kunigunda utcába, ekkor már kifejezetten azzal a céllal, hogy a magyar emberek védjék meg országgyűlési képviselőiket.  

Kecskét vezessen, ne ügyészséget

A nyomozóügyészség bejelentésére indulatosan reagált hétfőn több ellenzéki párt is: a Párbeszéd szerint Polt Péter  legfőbb ügyész ismét bebizonyította, hogy a Fidesz katonája. „Az a tény, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA-székházbeli események kapcsán elutasította az ellenzéki politikusok feljelentéseit, ugyanakkor az MTVA által tett feljelentések miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, azt mutatja: Polt Péter egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne, nem ügyészséget. A kormányváltás után az összes, politikai alapon hozott döntést megvizsgáljuk, és a felelősöket elszámoltatjuk" - írta közleményében a párt. Az LMP úgy látja, az ügyészségi döntés nyílt politikai állásfoglalás volt, hiszen a képviselők hivatalos személyek, velük szemben legfeljebb a rendőrség intézkedhetett volna, de ők be sem mehettek az épületbe. Az LMP már az események másnapján feljelentést tett a történtek miatt - írják – , mert egyértelmű volt számukra, hogy a biztonsági cég törvénytelenül lépett fel, amikor fizikai erőszakot alkalmazott képviselőkkel szemben. „Az ügyészség a mai állásfoglalásával sokadszorra is bizonyította, hogy nem egy független bűnüldöző szerv, hanem a kormánypárt takarító szolgálata, akiknek feladata tisztára mosni a Fideszt és a kormányt" - összegez a Lehet Más a Politika.  Az MSZP már meg sem lepődött Polt-féle ügyészség döntésén, tekintve, hogy a legfőbb ügyész családja szerintük rajta van  a Fidesz fizetési listáján.   „Az ügyészség korábban az NVI-nél kopasz verőemberek bevetéséhez asszisztált, most pedig már abban sem lát kivetni valót, ha fegyveresek alkalmaznak erőszakot ellenzéki képviselőkkel szemben. Sőt! Koholt vádak alapján most már az ellenzéki képviselők ellen nyomoz a fideszes ügyészség. Polt pártszolgálatos Péter szolgalelkűségével ismét átlépett egy határt, de tovább küzdünk az igazságért, ezért az ügyészség eljárása ellen panasszal élünk, és pótmagánvádat nyújtunk be a bíróság felé” - írják közleményükben a szocialisták. "Magyarországon már egy jó ideje nem létezik független ügyészség. A vádhatóság vezetője egy politikai megrendeléseket végrehajtó volt fideszes politikus, ahogyan a legtöbb csak papíron független állami intézményt is egykori fideszesek, vagy megbízható kormánypárti káderek irányítanak" - ezt Szilágyi György, a Jobbik szóvivője közölte pártja nevében. Szerinte sem az nem meglepő, hogy az ügyészség jogszerűnek minősítette a biztonsági szolgálat fellépését, sem az, hogy közérdekű üzem működésének megzavarása miatt elrendelik a nyomozást.

Majtényi: az elképzelhetetlen is megtörténhet

Az elképzelhetetlen is megtörténhet, erre példa a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye is – felelte Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője arra a kérdésre, ellehetetlenítheti-e az ellenzéki pártok politizálást, ha a jövőben azzal az indokkal lépnek fel a nem kormánypárti képviselők ellen, hogy nem hivatalos minőségükben jártak el egyes ügyekben, vagy vettek részt valamilyen akcióban, hanem ettől függetlenül folytattak politikai tevékenységet? – A mai napig ezt sem tudtam elképzelni, de ezek szerint minden megtörténhet. Majtényi László hozzátette, Magyarország nem Kazahsztán, azaz elvileg egy ellenzéki képviselőnek nem az a dolga, hogy a kormánypártokat segítse, hanem a munkájuk része, hogy egyfajta ellenőri tevékenységet folytassanak, s erre az országgyűlési törvény ad felhatalmazást. Ha ez ellehetetlenül, egy fontos jogosultság vész el – jelentette ki. Ha a Központi Nyomozó Főügyészség végül vádat emel az ellenzéki képviselők ellen például közérdekű üzem megzavarása miatt, akkor a törvény szerint az Országgyűlés mentelmi bizottságától függ, megvonja-e az érintettek mentelmi jogát, azaz indulhat-e ellenük eljárás. A közelmúlt történései alapján nem lenne meglepő, ha a kormánypártok élnének az ilyesfajta lehetőségekkel. A szombati, budapesti tüntetés után például a rendőrök azért igazoltatták és motozták meg a hazafelé tartó, momentumos Cseh Katalint, mert korábban egy fotó kedvéért egy üres téren meggyújtott egy füstgyertyát. A fiatal politikust tiltott pirotechnikai eszköz veszélyeztető használata miatt jelentettek fel végül. A füstölésről készült fotón azonban éppenséggel látszik, hogy a környékén csak egy zászlót lengető ismerőse áll, a füstgyertya pedig amúgy játékboltokban is kapható, partikelléknek számít… V. A.

2019.01.21 15:52
Frissítve: 2019.01.21 16:55

Figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt

Publikálás dátuma
2019.01.21 15:50
MTI Fotó: Varga György
Fotó: /
Az ország kilenc megyéjére van érvényben riasztás. Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon eshet a legtöbb hó.
Kedd estig a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonalig lehet havazásra számítani, összességében lepel-10 centiméter hóréteg alakulhat ki (dél felé haladva a nagyobb mennyiségekkel). A déli, délkeleti határvidéken akár 10 centimétert meghaladó (10-12 cm) hó is hullhat - közölte figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elsőfokú figyelmeztetés Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére van érvényben. Kedd reggelig északon, északkeleten is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, így jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A késő esti 0, -5 fokról hajnalra általában -1, -6 fok közé csökken a hőmérséklet, de az eleinte derült, hóval borított északkeleti területeken ennél jóval hidegebb is lehet.  Napközben északnyugaton, északon hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, másutt többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és ismétlődő havazás valószínű. Nappal mínusz 2-plusz 2 fok várható.
2019.01.21 15:50