Elárverezik Elvis Presley repülőgépét

Publikálás dátuma
2017.05.24. 07:38
A belső dizájnt Elvis tervezte FOTÓ: LIVEAUCTIONEERS.COM
Árverésre bocsátják Elvis Presley egykori magánrepülőjét, amely harminc évig parkolt egy új-mexikói kifutópályán. 

A piros színű 1962-es Lockheed Jetstar kisgépben nincs motor és pilótafülkéje is alapos javításra szorul. A repülő belső dizájnját azonban maga Elvis tervezte: az utasteret piros bársonyülések és szőnyeg teszik kényelmessé. A gép évtizedek óta háborítatlanul áll Roswellben - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit lap.

A roswelli repülőtér igazgatója, Scott Stark elmondta, a repülő magántulajdon, és csak nagyon ritkán engedik a megtekintését, legutóbb 5-6 éve nézték meg látogatók. A tulajdonos, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, alkalmanként légi bemutatókon is engedélyezte a repülő bemutatását, de a közelmúltban úgy döntött, hogy eladja.

Az aukciót május 27-én rendezik Kaliforniában. Az előzetes becslések szerint 2-3,5 millió dollárért (550-960 millió forintért) kelhet el a relikvia.

Elvisnek több magángépe is volt. A legismertebb, a Lisa Marie a memphisi Gracelandben áll.

Szerző

Enged a NATO Ankarának

Egyre jobban elmérgesedik a viszony Ausztria és Törökország között. Ankara hónapok óta megakadályozza a NATO-val való közös hadgyakorlatait amiatt, mert Bécs folyamatosan bírálja Ankarát, s az országgal való uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztése mellett száll síkra.

Azokról a programokról van szó, amelyekben az osztrák hadsereg is érintett. Törökország ezért Ausztria elszigetelését akarja elérni az észak-atlanti szövetségen belül, s mint a Die Weltnek egy magas rangú NATO-diplomata elmondta, Ankara várhatóan sikerrel is jár, mert minden eddigi diplomáciai megoldás kudarcot vallott.

A gordiuszi csomót a következőképpen vágja majd át a NATO. Eddig a partnerségi és kiképzési programoknál közös határozatra volt szükség. A jövőben azonban lehetővé válik, hogy az egyes tagországok önállóan döntsenek a NATO partnerségi programjában való részvételben. Keddig hivatalosan egyetlen tagország sem jelezte, hogy ellenezné az erre vonatkozó előterjesztést. Ugyanakkor Ausztriából heves reakciók érkeztek. Hans Peter Doskozil szociáldemokrata hadügyminiszter szerint a lépés felelőtlen Ausztriával szemben, s mint mondta, „mindez csak megerősít engem abban: Törökország nagyon távol áll attól, hogy az EU tagjává váljon”. Hozzátette, Törökország Európa biztonságát veszélyezteti.

Szerző

Trumpi csalhatatlansággal a pápa ellen

Publikálás dátuma
2017.05.24. 07:35
FOTÓ: REUTERS/Jonathan Ernst
Nem lehettek irigylésre méltó helyzetben Donald Trump tanácsadói. Az öntörvényű elnököt ugyanis arra kellett rávenniük, amiben az egyik leggyengébb: szerénységre, visszafogottságra. 

A Ferenc pápával ma reggel esedékes találkozóját ugyanis csak akkor koronázhatja némi siker, ha ezeket az erényeket csillogtatja. Mit is nevezhetnénk sikernek? Már azt is, ha valamennyire közös nevezőre tudnának jutni. A Vatikánt igen jól ismerő újságíró, John Allen, a Crux című katolikus lap szerkesztője rámutat, az egyházfővel szemben az „America First tüzes apostola áll”. Ken Hackett, aki Barack Obama idején volt az Egyesült Államok Szentszékhez akkreditált nagykövete úgy vélte, az lenne üdvözítő, ha Trump végig csendben maradna. A patinás National Catholic Reporter című lap főszerkesztője, Dennis Coday úgy fogalmazott, a találkozó során „szívesen lennék légy a falon”.

Valóban nem mindennapi találkozó lesz ez, hiszen Trump szinte minden olyat megtestesít, amely ellen Ferenc pápa megannyiszor felemelte hangját. Az amerikai elnökválasztási kampányban számos olyan programpontot sorolt fel, amelyek teljesen szembemennek a pápa tanításával. Szöges ellentétben áll a véleményük a bevándorlást, a klímaváltozást, a szegénység felszámolását, a bűnt elkövetettek megbüntetését illetően, s ez csak néhány példa.

Nemcsak a világról alkotott nézeteik, személyes viszonyuk is kifejezetten rossz. A pápa tavaly márciusban, az amerikai elnökválasztási kampány idején szokatlanul éles hangon támadta Trumpot, aki fal építését helyezte kilátásba a mexikói határszakaszon. „Aki falakat épít, nem tekinthető kereszténynek” – közölte az egyházfő, amit az ingatlanmágnás sértetten vett tudomásul. „Amikor egy vallási vezető kétségbe vonja valaki hitét, az szégyenteljes. Egyetlen vezető sem lenne jogosult kétségbe vonni más vallását vagy hitét” - hangoztatta akkor Trump.

A pápa véleménye a kampány későbbi szakaszában sem változott meg Trumpról. Napokkal a november 8-án megrendezett amerikai elnökválasztás előtt egy vatikáni rendezvényen óva intett azoktól a „hamis prófétáktól, akik kiaknázva a félelmet és a reménytelenséget, fizikai vagy szociális falakat építenek”. Trump nevét nem ejtette ki, de aki értelmezni tudta szavait, sejthette, kire gondolt. Hasonlóképpen vélekedett a svéd Dagens Nyheternek október végén adott interjújában. Akkor úgy fogalmazott, minden emberi lény terroristává válhat azzal, ha visszaél a nyelvvel. „A terrorizmus egy rejtett formájáról beszélek, amely a szavakat bombaként veti be, amely aztán felrobban, s az emberek pusztulásához vezet. Ez a bűnözés egy formája, s az eredendő bűn egy forrása.” – fejtette ki.

Trump elnökké választását követően a pápa államtitkára, Pietro Parolin sokatmondóan azt közölte, imádkozik a republikánus jelölt megvilágosodásáért.

Miután Trumpot januárban beiktatták, az üzengetésnek vége szakadt. Az új amerikai adminisztráció nagy köveket mozgatott meg, hogy létrejöjjön a találkozó, s az elnök egyik első útja máris a pápához vezessen. Azt azért nem állíthatnánk, hogy a Ferenc kitörő lelkesedéssel várná Trumpot. Nemrégiben elmondta, végighallgatja majd őt, aztán elmondja, mit is gondol.

Nem akart felhajtást
A Corriere della Sera a napokban azt írta, a pápa a lehető legkisebb felhajtást akarta, nem engedélyezte, hogy az amerikai elnök helikopterrel szálljon le a pápai állam falain belül. Az egyházfő el akarja kerülni, hogy az amerikai elnökkel való találkozó megzavarja a Szent Péter téren és a Vatikán környékén gyülekező hívőket, akikkel a pápa szerdán tíz órától találkozik az általános audiencián.
A Vatikán ezért tűzte ki reggel fél kilencre a találkozó időpontját. Az amerikai elnök és küldöttsége gépkocsikkal Vatikánváros egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül lép be a pápai állam területére. Az amerikai konvoj így is jelentős káoszt teremt majd az olasz főváros reggeli közlekedésében. Trump lánya, Ivanka is a Szent Egyed katolikus közösség római székhelyén az emberkereskedelemről zajló nemzetközi találkozón vesz részt.Szerző