Előfizetés

Maduro nem hátrál

Publikálás dátuma
2017.05.24. 10:30
FOTÓ: Getty Images
Bár Venezuelában hetek óta százezrek tüntetnek a demokráciáért, mindez nem hatja meg Nicolás Maduro elnököt, aki megtette az első lépéseket az új, vitatott alkotmány kidolgozásához. 

Több ezer híve előtt a caracasi elnöki palotában dokumentumot írt alá, amellyel az alkotmányozó nemzetgyűlés létrejöttét kidolgozó grémium tagjait nevezte ki. Maduro arra is javaslatot tett, hogy a testület tagjai a jövőben a parlament épületében tartsa üléseit. Az elnök ezzel egyértelműen a jelenlegi törvényhozást célozza, hiszen a parlamentben az ellenzék van nagy többségben.

A világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező, koldusszegénnyé vált országában április eleje óta szinte naponta alakulnak ki utcai harcok a tüntetők és a biztonsági erők között. Közben a kormány melletti demonstrálók is megjelentek az utcákon. Eddig összesen 52-en vesztették életüket a megmozdulásokban.

Meggyilkolt demokrata - Visszavonta riportját a Fox News

Az amerikai Fox News amerikai hírtelevízió kedden közleményben jelentette be, hogy nem volt igaz az egyik riportja, amelyben azt állította a Demokrata Párt gyilkosság áldozatává vált munkatársáról, hogy Hillary Clintonhoz közelállók gyilkolták meg bosszúból. 

A televízió vezetősége bocsánatot ugyan nem kért, de a riport szövegét törölte honlapjáról. A május 16-án megjelent történetet "nem vetettük alá a szokásosan szigorú szerkesztői ellenőrzésnek, amelyet egyébként valamennyi riportunknál megkövetelünk" -olvasható a republikánusokhoz közelálló televízió vezetőségének közleményében. A kommüniké mindazonáltal megjegyzi, hogy a meggyilkolt Seth Rich ügyében a televízió tovább folytatja az oknyomozó riporteri munkát. 

Seth Rich a Demokrata Országos Bizottság (DNC) alkalmazottja volt, akit tavaly nyáron Washingtonban az utcán agyonlőttek. A Fox-televízió a halálát összefüggésbe hozta a WikiLeaks portál által a demokrata párt vezető személyiségeiről és kampányának részleteiről történt kiszivárogtatásokkal. Soha nem igazolódott be, hogy Rich szivárogtatott volna a WikiLeaksnek, s a rendőrség szerint a 27 éves férfi fegyveres rablás áldozata lett.

Meggyilkolása után több jobboldali hírportál azonnal azt sugallta, hogy a gyilkosság Hillary Clinton, volt demokrata párti elnökjelölthöz közelállók bosszúja volt, mert Rich a demokratáknak kínos információkat adott ki. Az összeesküvés-elméletek azóta is gyakran bukkantak fel az amerikai média egy részében. A Fox washingtoni szerkesztősége május közepén sugárzott erről riportot, hivatkozva Rod Wheeler magánnyomozóra, akit a Rich-család a gyilkosság részleteinek, esetleges hátterének felderítésével bízott meg. Wheeler azt közölte a riportban, hogy bizonyítékai vannak rá, miszerint Seth Rich a meggyilkolása előtt kapcsolatban állt a WikiLeaks portállal. 

A Rich-család közleményben határolódott el a magánnyomozótól és hangsúlyozta: "bárki, aki a továbbiakban is ezt a hamis történetet erőlteti, láthatóan politikai célokból teszi, vagy azért, mert szociopata". 

Kedd esti közleményében a Fox televízió elismerte, hogy Rod Wheelernek nem voltak bizonyítékai állítására, maga Wheeler pedig a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy információi a Fox egyik újságírójától származnak.     A Rich-család megköszönte a Foxnak a történet visszavonását.

Terror - Theresa May rendkívüli bejelentést tett

Publikálás dátuma
2017.05.24. 10:06
FOTÓ: Taylor/Getty Images
A legmagasabb, kritikus szintre emelték kedd éjjel Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet.

A döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be a Downing Streeten, a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA késő esti értekezlete után. May közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. 

Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszer most életbe léptetett legmagasabb, kritikus riasztási fokozatát akkor lehet elrendelni, ha az elhárító szolgálatok megítélése szerint küszöbönálló merénylet veszélye fenyeget.

Theresa May az intézkedést bejelentve mindazonáltal hangsúlyozottan feltételes módot használt, úgy fogalmazva: a biztonsági szolgálatok a manchesteri merénylet vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy "ez idő szerint" indokolt a készültségi fokozat emelése, mivel megítélésük szerint egy újabb támadás nem csupán valószínű, de lehetséges, hogy hamarosan bekövetkezik.

A brit kormányfő kiemelte: az intézkedés elsősorban arra nyújt lehetőséget, hogy a kormány pótlólagos erőforrásokat és támogatást biztosítson a rendőrségnek.

Theresa May közölte: azután, hogy a belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) döntött a riasztási szint emeléséről, a Scotland Yard már kérte is Sir Michael Fallon védelmi minisztert, hogy egészítse ki fegyveres katonai alakulatokkal a fegyveres rendőri járőregységeket. Fallon a kérést jóváhagyta, és az ilyen helyzetekre kidolgozott intézkedési terv életbe lépett.

May kijelentette: a cél nem a lakosság "felesleges ijesztgetése", a döntés "arányos és észszerű válaszlépés" a manchesteri merényletre.

Az intézkedés előzményeként, hétfő éjjel a 22 éves Salman Abedi öngyilkos merényletet hajtott végre a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena rendezvénycsarnokban, ahol Ariana Grande amerikai énekesnő adott koncertet. A líbiai származású, de Manchesterben született Abedi az előadás végén, a Manchester Arena - a legnagyobb brit fedett rendezvényközpont - előcsarnokában, a koncertről távozó tömegben robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A merényletben 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány.

A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel három metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve, és több mint hétszázat megsebesítve.

A legmagasabb, kritikus készültségi fokozatot azóta - a kedden bejelentett döntés előtt - kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe.

Az első alkalommal egy terrorcsoport egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgépet akart felrobbantani az Atlanti-óceán felett. A kiszemelt hét járaton összesen több mint 1500-an utaztak. A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után készítettek volna pokolgépet.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek utasterébe felvinni.     A kritikus riasztási szintet egy évvel később is életbe léptették, miután csak nagy szerencsével sikerült meghiúsítani egy újabb készülő merényletsorozatot, amelynek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve Glasgow repülőterén akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.