Előfizetés

Terror - Őrizetbe vettek három férfit Manchesterben

Publikálás dátuma
2017.05.24. 12:27

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója, a 22 éves  Salman Abedi, aki házi készítésű bombát robbantott hétfő éjszaka az Ariana Grande-koncert után. Szerdán három embert vettek őrizetbe a robbantással összefüggésben Manchesterben, egyet pedig a londoni repülőtéren. A célzottan a gyerekeket és fiatalokat célzó terrortámadásnak huszonkét halottja van, a sérültek száma pedig 64-re emelkedett, közülük húszan válságos állapotban vannak. A tragédia felülírta a politikát, szünetel a választási kampány Nagy-Britanniában, Theresa May brit miniszterelnök pedig kedd este bejelentette, hogy a legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültségi szintet. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Jeff J Mitchell/Getty Images

Nem egyedül robbanthatott a merénylő

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában kifejtette: a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján "valószínűnek tűnik", hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.

Újabb terrortámadásról tartanak

Theresa May kedden közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet. Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. A kormányfő kijelentette: a cél nem a lakosság "felesleges ijesztgetése", a döntés "arányos és észszerű válaszlépés" a manchesteri merényletre.

Lásd még: Theresa May rendkívüli bejelentést tett

Magas a készültség Londonban

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Szerdán ennek már látható jelei voltak Londonban: a királyi család első számú londoni rezidenciája, a Buckingham-palota, valamint a parlamentnek és a kormányhivataloknak otthont adó Westminster kerületben fegyveres katonai egységek kezdtek járőrözésbe.

Amber Rudd belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe. Rudd hangsúlyozta ugyanakkor: várakozása szerint a legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint elrendelése átmeneti intézkedés, és amikor ezt az elhárítószolgálatok megfelelőnek ítélik, a készültségi fokozat visszatér egy alacsonyabb szintre. A belügyminiszter nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arra a kérdésre, hogy ez napokat vagy heteket jelenthet-e.

A kritikus készültségi fokozatot a kedden bejelentett döntés előtt kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Ez a riasztási szint az első alkalommal négy, a második esetben öt napig volt érvényben. Amber Rudd a szerdai BBC-interjúban nyíltan kritizálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát más országokkal, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "egészen őszintén szólva igen".  Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és "bosszantó", ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. "Nagyon világosan megmondtam barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá a brit belügyminiszter.

Négyen őrizetben

Szerdán késő délelőtt közölte a manchesteri rendőrség, hogy három embert vettek őrizetbe Manchesterben a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni.

Az őrizetbe vételek száma ezzel négyre nőtt, miután a nyomozás részeként kedden is elfogtak egy férfit a városban. Ő a BBC információi szerint az elkövető Salman Abedi fiútestvére.

Ő lehet az elkövető

Tegnap Ian Hopkins a manchesteri rendőrkapitányság előtt jelentette be, hogy a 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az elkövető, ám ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született. Személyazonosságáról már órák óta keringtek hírek a médiában, de a tisztviselők szerint eddig a DNS-teszt eredményére vártak a hatóságok.

A 22 éves feltételezett elkövető fotója bejárta a világsajtót:

Forrás: Twitter

- Nem tudja megtörni Manchestert a terrortámadás – nyilatkozta lapunknak Tom Gilbert, egy helyi ügyvéd egy nappal a 22 halálos áldozatot követelő tragikus esemény után. A városban született jogász szerint sokkolta a helyieket az eset; a többség még emlékszik az IRA robbantásaira, de ez a mostani attak nagyobb léptékű, jobban megrázta a várost. Mindenki igyekszik segíteni: a taxisok ingyen viszik a hozzátartozóikat kereső embereket, sokan megnyitották az otthonaikat, kézzelfogható a szolidaritás. - Manchester olyan, mint egy nagy falu, a lakosság személyes tragédiaként éli meg az eseményeket, mindenki gyászol – tette hozzá.

Tom Gilbert szerint Manchester liberális légkörű település, a brit könnyűzenei élet egyik központja, nyüzsgő metropolisz, amely kedden csendben gyászolt. Az egész város megmozdult, hogy lerója a kegyeletét az áldozatok előtt, este is hosszú sorokban álltak a stadionnál a virággal, mécsessel érkezők, és a templomokba is tömegek mentek el gyertyát gyújtani. Az elhunytak közül a nyolcéves Saffie-Rose Roussos és a tizennyolc éves Georgina Callander neve került nyilvánosságra, s kiderült, hogy a sérültek legalább ötöde iskolás korú.

A tragédia felülírta a politikát, szünetel a választási kampány Nagy-Britanniában. A parlament szerdán bejelentette, hogy a rendőrség tanácsára azonnali hatállyal felfüggesztették a parlament westminsteri épületegyüttesében szervezett nyilvános túrákat és egyéb rendezvényeket, és az intézkedés visszavonásáig csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek belépési engedélyük van. 

A merényletben 22-en életüket vesztették, 64-en megsérültek, közülük húszan válságos állapotban vannak. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal, de csak később hozták nyilvánosságra az elhunytak között lévő nyolcéves Saffie-Rose Roussos és a tizennyolc éves Georgina Callander nevét, s kiderült, hogy a sérültek legalább ötöde iskolás korú.

Két lengyel van a halottak között
Legalább két lengyel állampolgár meghalt a manchesteri terrortámadásban, egy lengyel pedig megsebesült - közölte szerda reggel a lengyel külügyi tárca azzal, hogy a tényt a brit hatóságok megerősítették. Witold Waszczykowski külügyminiszter pedig az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta: a két halálos áldozat az Ariana Grande koncertjén jelen lévő két lány szülei, akik a rendezvény végén gyerekeikért mentek. Azt egyelőre nem tudni, hogy Nagy-Britanniában dolgozó vagy odalátogató lengyelekről van-e szó. Az egyik lány felnőtt, a másik kiskorú, Waszczykowski közlése szerint a brit hatóságok és a manchesteri lengyel konzulátus gondoskodnak róluk.

Németországban felülvizsgálják a tömegrendezvények biztonsági terveit

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta: az észak-angliai városban nem egy tömegrendezvény közben követtek el öngyilkos merényletet, hanem utána, amikor az emberek távoztak a helyszínről. Ezért a rendezvények befejezése utáni szakaszra nagyobb hangsúlyt kell helyezni a biztonsági intézkedések tervezésében - mondta a miniszter a ZDF országos köztelevízió kedd késő esti híradójában, hozzátéve, hogy valamennyi nagyszabású németországi rendezvény biztosítási tervét felülvizsgálják. Thomas de Maiziere hozzátette, hogy a manchesteri robbantásnak az eddig feltárt adatok alapján nincs német vonatkozása, "sem az áldozatok oldalán, sem az elkövetői oldalon", és nem növeli a terrorveszélyt Németországban. 

Azonban a terrorveszély eleve magas, és valószínűleg nem csökken egyhamar. Azzal kell számolni, hogy "a belátható időben szembe kell néznünk ezzel az igazán brutális veszéllyel" - mondta a miniszter. Németországban a munkaszüneti napnak számító keresztény ünneppel, áldozócsütörtökkel kezdődő hosszú hétvégén számos tömegrendezvényt, fesztivált tartanak. Az ünnep egybeesik az Apák napjával, amely hagyományosan a férfiak hangos mulatozásának napja, szombaton pedig Berlinben megrendezik a labdarúgó Német Kupa döntőjét.

További biztonsági kihívást jelent, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából minden korábbinál nagyobb szabású a Német Evangélikus Egyházi Napok című eseménysorozat, amely szerdán kezdődik. A vasárnapig tartó rendezvényen csaknem 2500 istentiszteletet, koncertet, pódiumbeszélgetést tartanak többek között Angela Merkel kancellár, Barack Obama volt amerikai elnök, Melinda Gates - a Microsoft-alapító Bill Gates felesége, a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetője - és Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának részvételével. Valamennyi programot szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják meg, például az egyházi napok 36 éve kezdődött történetében most először átvizsgálják az istentiszteletekre érkező emberek táskáit, csomagjait.

Azonosították mind a 22 áldozatot

A brit rendőrség már mind a 22 áldozat személyében biztos, többeket a családjaik és barátaik azonosítottak. A törvényszéki orvosi vizsgálatok azonban még négy-öt napot vehetnek igénybe, azok lezártáig nem közlik a neveket. Már az összes érintett családdal kapcsolatba léptek, képzett rendőrtisztek foglalkoznak velük. A legfiatalabb áldozat a nyolc éves Saffie Russos - tudatta az AP.

Szerdai brit médiaértesülések szerint a  22 halálos áldozat egyike egy rendőrnő, aki családjával, szolgálaton kívül volt jelen nézőként a Manchester Arenában rendezett popkoncerten. A robbantásban a sajtóbeszámolók szerint súlyosan megsérült az áldozat férje és két gyermeke is. Ő a második brit rendőr két hónapon belül, aki terrortámadásban halt meg.(MTI)

A tűzszünet a cél Mianmarban

Mianmarban a béketárgyalások új tárgyalási körét kezdték meg szerdán. Ezzel a világ egyik legrégebb óta tartó fegyveres konfliktusát kívánják lezárni. 

A kormány és a különféle lázadócsoportok közötti megbeszéléseket a fővárosban, Najpjidavban tartják, a konferenciát a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji nyitotta meg. A 71 éves politikus asszony tavaly óta az „állami tanácsnok” címet viseli, ami de facto a kormányfői tisztséget jelenti. A megbeszéléseket négynaposra tervezik. A konfliktus már hét évtizede tart, a cél az, hogy tűzszünetet vezethessenek be.

Az egykori Burmában a hadsereg még mindig részese a hatalomnak. Az ország azonban szakított a katonai diktatúrával és a demokrácia útjára lépett. Ugyanakkor a lázadókkal folytatott megbeszélések néhány hónappal ezelőtti fordulója nem hozott áttörést.

A konfliktus lényegében a függetlenség 1948-as kikiáltása óta tart. Akkor a kisebbségek által uralt régiók kerültek az állam fennhatósága alá. Ásványkincsekben gazdag területekről van szó. Mianmarban több mint száz kisebbség él. Különösen a muzulmán vallású rohingya kisebbséggel szemben lép fel brutálisan az állam. Szan Szu Kjít is többször illették a váddal, hogy miközben elnyomott vezetőként is határozottan lépett fel a demokráciáért, most, hogy a kormányzat részese lett, nem tesz meg mindent az elnyomott kisebbségért.

Több tucatnyi gyermek tűnt el

Az Astra emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szervezet közölte, hogy Szerbiában 2016-ban 33 esetben jegyezték fel gyermekek eltűnését, közli az Amerika Hangja.

A Vajdaság Ma által közölt felmérés szerint az eltűnt gyermekek között legnagyobb arányban a kísérő nélküli menekült kiskorúak vannak (14 gyermek). A többi gyermek eltűnését egy helyi telefonszámra jelentették, ők azok a gyermekek, akik elszöktek otthonról, öt esetben pedig elveszett gyermekről van szó.

Szerbiában 2016-ban az eltűnt gyermekek európai telefonszámát több mint 800 alkalommal hívták, vagyis kétszer annyi bejelentés érkezett, mint 2015-ben, közölte a szervezet az eltűnt gyermekek világnapja, május 25-e alkalmából.