Gyurcsány pártja a baloldali vezetők családi pénzügyeire kíváncsi

A Demokratikus Koalíció levélben kéri fel a baloldali pártok vezetőit, hogy ne csak a saját, hanem közvetlen hozzátartozóik, köztük gyermekeik vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra.

A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy május elején szóban kérték  már ugyanezt, de a "demokratikus ellenzéki pártok" vezetői azóta sem tették közzé családtagjaik vagyonnyilatkozatait. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy velük ellentétben a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc már korábban nyilvánosságra hozta felesége és összes gyermeke vagyonnyilatkozatát. A politikus azt mondta, a 2018-as választások előtt fontos lesz: a szavazók lássák, hogy a "demokratikus oldalon" nincsenek eltitkolt jövedelmek. A vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalával a "Fidesz-média" támadásait is ki lehetne védeni - közölte.

Szerző

Lex CEU - "Hazudik a kormány"

Publikálás dátuma
2017.05.24. 14:33
FOTÓ: Népszava
Az MSZP szerint hazudik a magyar kormány, nem is akarja megoldani a CEU ügyét. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón azt is követelte, jöjjön létre független vizsgálóbizottság, hogy megállapítsa a felelősséget a veronai buszbaleset ügyében.

Az ellenzéki politikus szerint világosan kiderült, hogy a CEU kapcsán hazudik a kormány, meghazudtolja és becsapja az Egyesült Államokat és a magyar embereket. Kunhalmi Ágnes azt mondta, az amerikai külügyminisztérium a napokban jelezte, hogy nem tudják a CEU sorsát elrendezni, mert az oktatás nem szövetségi, hanem tagállami hatáskör. Hozzátette: a magyar kormány New York államot sem kereste meg, ezzel pedig becsapja a magyar embereket is, amikor azt mondja, hogy a minél hamarabbi megállapodásra törekszik.

A szocialista képviselő szerint a magyar kormány "térfelén pattog a labda", sem az Egyesült Államok, sem New York állam, sem a CEU nem tud továbblépni. Hiába mutogat a magyar kormány az egyetemre, az nem veheti át a politika szerepét - hangoztatta. 

Tegnap az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra hívta fel a kabinet figyelmét, hogy közvetlenül az érintettekkel, vagyis a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetőivel kell tárgyalnia a magyar kormánynak. Újból leszögezték: az amerikai szövetségi kormánynak nincs jogköre - és szándéka sem - felsőoktatási ügyekben eljárni. Ugyanakkor továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását, amely nemcsak hogy diszkriminatív és lehetetlen feltételeket szab a Magyarországon működő amerikai intézményeknek, de az akadémiai függetlenséget és szabadságot is veszélyezteti.

Kunhalmi Ágnes cinikusnak tartotta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szegeden azt mondta, Magyarországból tudásközpontot kell csinálni. Hozzátette: az a miniszterelnök mondta ezt, aki egyetemeket akar bezárni, csökkenti az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyek számát, két és félszeresére emeli a tandíjat.

Az MSZP-s politikus reagált azokra a sajtóhírekre, hogy a veronai buszbalesetben meghalt diákok szülei kifogásolják, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tart velük kapcsolatot, nem kapnak elég információt a még mindig tartó vizsgálatról, és a biztosító által kiutalt összeget sem fogadták el a szülők. Kunhalmi Ágnes embertelennek nevezte a kormányzat hozzáállását az áldozatok szüleihez. Szerinte az is előfordulhat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának nem is volt megfelelő biztosítása a diákokra. Hozzátette, az ügyben a Klebelsberg Központnak és Balog Zoltánnak is van felelőssége, ezért le kellene mondania. Független vizsgálóbizottság létrehozását követelte, amely kivizsgálja, mi történt négy hónappal ezelőtt.

Szerző
Témák
MSZP CEU lex CEU
Frissítve: 2017.05.24. 14:42

Andy Vajna így nosztalgiázott Cannes-ról

Publikálás dátuma
2017.05.24. 13:25

Sokat köszönhet a cannes-i fesztiválnak Andy Vajna, ahol az 1970-es években járt először s ahova azóta minden évben ellátogat - írta honlapján a filmügyi kormánybiztos a seregszemle 70. évfordulója alkalmából.

"A 70-es évek elején jártam először a cannes-i filmfesztiválon, azóta egyszer sem hagytam ki. Cannes-nak sokat köszönhetek, itt ismertem meg Mario Kassart, akivel elindítottuk közös filmes vállalkozásunkat, a Carolcót" - emlékezett vissza Andy Vajna, aki akkoriban Hong Kongban élt és a Panasia Films Limited nevű vállalkozása beindításával foglalkozott. Cannes-ba azért utazott, hogy filmforgalmazási jogokat vásároljon az ázsiai piacra.

"Teljesen felkészületlen voltam, senkit nem ismertem, még szállást sem foglaltam. A véletlennek köszönhető, hogy a repülőn találkoztam Irvin Shapiro amerikai producerrel, filmforgalmazóval, akinek volt egy plusz szobafoglalása, amit felajánlott nekem, így végül a Carlton Hotelben tudtam megszállni, ami a legjobb helynek számított" - mondta a producer.

Shapiro mutatta be Vajnát több külföldi filmforgalmazónak, és később így ismerte meg későbbi partnerét, Mario Kassart is, akivel eleinte filmjogok megvásárlásában dolgozott együtt, majd 1976-ban együtt alapították meg a Carolcót és közösen több sikeres filmet is, köztük a Rambo és a Zenedoboz című alkotást készítették.

Az utóbbi években Andy Vajna kormánybiztosként elsősorban a magyar filmek külföldi értékesítésével foglalkozik a cannes-i fesztiválon. Idén a közép-európai országok közül Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve: három magyar alkotás és egy magyar részvételű koprodukció szerepel a hivatalos válogatásában.

Szerző