Hiába a merénylet, fellépett egy rockzenekar Manchesterben

Publikálás dátuma
2017.05.24. 15:53
Forrás: Facebook/Simple Minds Official
A Simple Minds skót rockzenekar nem mondta le keddi manchesteri fellépését, bár a rajongók nagyjából ötöde kegyeleti okokból távol maradt a koncertről - tudósított a BBC hírportálja.

Az együttes szerint a koncert lemondása gyávaság lett volna részükről. Rajongóik közül sokan egyetértettek velük. Sok száz néző azonban távol maradt, mert szerintük "túl hamar" volt a fellépés a 22 ember halálát okozó hétfő éjjeli merénylet után. A Simple Minds koncertje volt a legnagyobb kedd este Manchesterben. Jim Kerr énekes a színpadon elmondta: kedden reggel el kellett dönteniük, játszanak-e este vagy lemondják a fellépést és elutaznak a városból a hétfő éjjeli merénylet után.

"Ha nem lépünk fel, mindenki megértette volna, miért. Végigkérdeztünk az együttes tagjait és a segítő csapatot, mindenki a koncertre szavazott" - idézte fel Kerr. A Take That más döntést hozott, ők lemondták kedd esti liverpooli fellépésüket "a hétfő esti manchesteri robbantás áldozatai iránti tiszteletből."

Szerző

Ferenc pápa fél órán át beszélt Trumppal - Ne hagyja ki a közös fotót!

Publikálás dátuma
2017.05.24. 14:32
REUTERS/Alessandra Tarantino
Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott szerdán a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást.

Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy "Isten hozta!". A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre. A találkozó az elnöki találkozókra előírt húsz perces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy harminc perces volt, ami szívélyes találkozóra utal. 

Utána Ferenc pápának bemutatták a kíséret tagjait is, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, Jared Kushner is szerepelt. Ferenc pápa ajándékba adta az amerikai elnöknek első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt, újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált - közölte a Vatikán.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezek az ajándékok bizonyos fokig Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, és éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és kampányígéreteivel, különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatban. 

Trump ajándéka egy nagy kék dobozban volt. Az elnök azt mondta a néhai amerikai fekete polgárjogi harcosra utalva: "Könyvek Martin Luther Kingtől. Úgy gondolom, tetszeni fognak önnek, remélem".  Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége. 

Az újságírók észrevették, hogy Ferenc pápa nagyon figyelmesen fogadta a szlovén származású Melania Trumpot, és elmondta neki, mennyire kedvel egy szlovén édességet, a poticát. Az amerikai elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és a vatikáni külügyminiszterként ismert Richard Gallagher érsek is fogadta. A vatikáni közlemény szerint a "szívélyes" megbeszéléseken a felek elismerésüket fejezték ki a Szentszék és az Egyesült Államok közötti jó kétoldalú kapcsolatokért. Hangsúlyozták közös elkötelezettségüket az élet védelme, a vallás- és a lelkiismereti szabadság mellett. A felek "békés együttműködést" szorgalmaztak állam és katolikus egyház között az Egyesült Államokban a lakosság érdekében az egészségügy, az oktatás és a migránsok ellátása terén is. A megbeszéléseken az aktuális nemzetközi politikai témákat is érintették, a béke ösztönzésével, a politikai tárgyalás és a vallásközi párbeszéd eszközeit említve. Kiemelt téma volt a közel-keleti helyzet, valamint a keresztény közösségek védelme. 

Melania Trump egy római gyermekkórházat keresett fel, amelyet a Vatikán működtet, Ivanka Trump pedig a Szent Egyed közösség római székhelyén az emberkereskedelemről rendezett konferencián vett részt.

Szerző

Terror - Őrizetbe vettek három férfit Manchesterben

Publikálás dátuma
2017.05.24. 12:27

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója, a 22 éves  Salman Abedi, aki házi készítésű bombát robbantott hétfő éjszaka az Ariana Grande-koncert után. Szerdán három embert vettek őrizetbe a robbantással összefüggésben Manchesterben, egyet pedig a londoni repülőtéren. A célzottan a gyerekeket és fiatalokat célzó terrortámadásnak huszonkét halottja van, a sérültek száma pedig 64-re emelkedett, közülük húszan válságos állapotban vannak. A tragédia felülírta a politikát, szünetel a választási kampány Nagy-Britanniában, Theresa May brit miniszterelnök pedig kedd este bejelentette, hogy a legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültségi szintet. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Jeff J Mitchell/Getty Images

Nem egyedül robbanthatott a merénylő

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádió szerda délelőtti politikai magazinműsorában kifejtette: a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján "valószínűnek tűnik", hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett.

Újabb terrortámadásról tartanak

Theresa May kedden közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet. Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. A kormányfő kijelentette: a cél nem a lakosság "felesleges ijesztgetése", a döntés "arányos és észszerű válaszlépés" a manchesteri merényletre.

Lásd még: Theresa May rendkívüli bejelentést tett

Magas a készültség Londonban

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Szerdán ennek már látható jelei voltak Londonban: a királyi család első számú londoni rezidenciája, a Buckingham-palota, valamint a parlamentnek és a kormányhivataloknak otthont adó Westminster kerületben fegyveres katonai egységek kezdtek járőrözésbe.

Amber Rudd belügyminiszter a szerdai BBC-interjúban elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe. Rudd hangsúlyozta ugyanakkor: várakozása szerint a legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint elrendelése átmeneti intézkedés, és amikor ezt az elhárítószolgálatok megfelelőnek ítélik, a készültségi fokozat visszatér egy alacsonyabb szintre. A belügyminiszter nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arra a kérdésre, hogy ez napokat vagy heteket jelenthet-e.

A kritikus készültségi fokozatot a kedden bejelentett döntés előtt kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Ez a riasztási szint az első alkalommal négy, a második esetben öt napig volt érvényben. Amber Rudd a szerdai BBC-interjúban nyíltan kritizálta, hogy a merénylő neve és több más információ előbb került nyilvánosságra az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. Arra a kérdésre, hogy ezek után megvizsgálja-e az információmegosztás gyakorlatát más országokkal, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "egészen őszintén szólva igen".  Kijelentette: a brit rendőrség szeretné ellenőrzése alatt tartani az információáramlást a műveleti integritás megőrzése végett, és "bosszantó", ha ilyen információk más forrásokból kerülnek nyilvánosságra. "Nagyon világosan megmondtam barátainknak, hogy ennek nem szabad megismétlődnie" - tette hozzá a brit belügyminiszter.

Négyen őrizetben

Szerdán késő délelőtt közölte a manchesteri rendőrség, hogy három embert vettek őrizetbe Manchesterben a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni.

Az őrizetbe vételek száma ezzel négyre nőtt, miután a nyomozás részeként kedden is elfogtak egy férfit a városban. Ő a BBC információi szerint az elkövető Salman Abedi fiútestvére.

Ő lehet az elkövető

Tegnap Ian Hopkins a manchesteri rendőrkapitányság előtt jelentette be, hogy a 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az elkövető, ám ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született. Személyazonosságáról már órák óta keringtek hírek a médiában, de a tisztviselők szerint eddig a DNS-teszt eredményére vártak a hatóságok.

A 22 éves feltételezett elkövető fotója bejárta a világsajtót:

Forrás: Twitter

- Nem tudja megtörni Manchestert a terrortámadás – nyilatkozta lapunknak Tom Gilbert, egy helyi ügyvéd egy nappal a 22 halálos áldozatot követelő tragikus esemény után. A városban született jogász szerint sokkolta a helyieket az eset; a többség még emlékszik az IRA robbantásaira, de ez a mostani attak nagyobb léptékű, jobban megrázta a várost. Mindenki igyekszik segíteni: a taxisok ingyen viszik a hozzátartozóikat kereső embereket, sokan megnyitották az otthonaikat, kézzelfogható a szolidaritás. - Manchester olyan, mint egy nagy falu, a lakosság személyes tragédiaként éli meg az eseményeket, mindenki gyászol – tette hozzá.

Tom Gilbert szerint Manchester liberális légkörű település, a brit könnyűzenei élet egyik központja, nyüzsgő metropolisz, amely kedden csendben gyászolt. Az egész város megmozdult, hogy lerója a kegyeletét az áldozatok előtt, este is hosszú sorokban álltak a stadionnál a virággal, mécsessel érkezők, és a templomokba is tömegek mentek el gyertyát gyújtani. Az elhunytak közül a nyolcéves Saffie-Rose Roussos és a tizennyolc éves Georgina Callander neve került nyilvánosságra, s kiderült, hogy a sérültek legalább ötöde iskolás korú.

A tragédia felülírta a politikát, szünetel a választási kampány Nagy-Britanniában. A parlament szerdán bejelentette, hogy a rendőrség tanácsára azonnali hatállyal felfüggesztették a parlament westminsteri épületegyüttesében szervezett nyilvános túrákat és egyéb rendezvényeket, és az intézkedés visszavonásáig csak azok léphetnek be az épületbe, akiknek belépési engedélyük van. 

A merényletben 22-en életüket vesztették, 64-en megsérültek, közülük húszan válságos állapotban vannak. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok a gyermek és a tizenéves fiatal, de csak később hozták nyilvánosságra az elhunytak között lévő nyolcéves Saffie-Rose Roussos és a tizennyolc éves Georgina Callander nevét, s kiderült, hogy a sérültek legalább ötöde iskolás korú.

Két lengyel van a halottak között
Legalább két lengyel állampolgár meghalt a manchesteri terrortámadásban, egy lengyel pedig megsebesült - közölte szerda reggel a lengyel külügyi tárca azzal, hogy a tényt a brit hatóságok megerősítették. Witold Waszczykowski külügyminiszter pedig az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta: a két halálos áldozat az Ariana Grande koncertjén jelen lévő két lány szülei, akik a rendezvény végén gyerekeikért mentek. Azt egyelőre nem tudni, hogy Nagy-Britanniában dolgozó vagy odalátogató lengyelekről van-e szó. Az egyik lány felnőtt, a másik kiskorú, Waszczykowski közlése szerint a brit hatóságok és a manchesteri lengyel konzulátus gondoskodnak róluk.

Németországban felülvizsgálják a tömegrendezvények biztonsági terveit

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta: az észak-angliai városban nem egy tömegrendezvény közben követtek el öngyilkos merényletet, hanem utána, amikor az emberek távoztak a helyszínről. Ezért a rendezvények befejezése utáni szakaszra nagyobb hangsúlyt kell helyezni a biztonsági intézkedések tervezésében - mondta a miniszter a ZDF országos köztelevízió kedd késő esti híradójában, hozzátéve, hogy valamennyi nagyszabású németországi rendezvény biztosítási tervét felülvizsgálják. Thomas de Maiziere hozzátette, hogy a manchesteri robbantásnak az eddig feltárt adatok alapján nincs német vonatkozása, "sem az áldozatok oldalán, sem az elkövetői oldalon", és nem növeli a terrorveszélyt Németországban. 

Azonban a terrorveszély eleve magas, és valószínűleg nem csökken egyhamar. Azzal kell számolni, hogy "a belátható időben szembe kell néznünk ezzel az igazán brutális veszéllyel" - mondta a miniszter. Németországban a munkaszüneti napnak számító keresztény ünneppel, áldozócsütörtökkel kezdődő hosszú hétvégén számos tömegrendezvényt, fesztivált tartanak. Az ünnep egybeesik az Apák napjával, amely hagyományosan a férfiak hangos mulatozásának napja, szombaton pedig Berlinben megrendezik a labdarúgó Német Kupa döntőjét.

További biztonsági kihívást jelent, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából minden korábbinál nagyobb szabású a Német Evangélikus Egyházi Napok című eseménysorozat, amely szerdán kezdődik. A vasárnapig tartó rendezvényen csaknem 2500 istentiszteletet, koncertet, pódiumbeszélgetést tartanak többek között Angela Merkel kancellár, Barack Obama volt amerikai elnök, Melinda Gates - a Microsoft-alapító Bill Gates felesége, a Bill és Melinda Gates Alapítvány vezetője - és Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának részvételével. Valamennyi programot szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják meg, például az egyházi napok 36 éve kezdődött történetében most először átvizsgálják az istentiszteletekre érkező emberek táskáit, csomagjait.

Azonosították mind a 22 áldozatot

A brit rendőrség már mind a 22 áldozat személyében biztos, többeket a családjaik és barátaik azonosítottak. A törvényszéki orvosi vizsgálatok azonban még négy-öt napot vehetnek igénybe, azok lezártáig nem közlik a neveket. Már az összes érintett családdal kapcsolatba léptek, képzett rendőrtisztek foglalkoznak velük. A legfiatalabb áldozat a nyolc éves Saffie Russos - tudatta az AP.

Szerdai brit médiaértesülések szerint a  22 halálos áldozat egyike egy rendőrnő, aki családjával, szolgálaton kívül volt jelen nézőként a Manchester Arenában rendezett popkoncerten. A robbantásban a sajtóbeszámolók szerint súlyosan megsérült az áldozat férje és két gyermeke is. Ő a második brit rendőr két hónapon belül, aki terrortámadásban halt meg.(MTI)

Szerző
Frissítve: 2017.05.24. 18:59