A holokauszt roma áldozataira emlékeznek a Nemzetiben

Joka Daróczi János rendező tájékoztatása szerint a vasárnap bemutatásra kerülő darab címe 371 csillag: túlélőkről készült videofelvételekkel és színészek segítségével idézik fel az Auschwitz-Birkenauban átélt borzalmakat. Nyugat-Európában évek óta megemlékeznek május 16-i lágerlázadás napjáról. A darab elsősorban fiataloknak szól.

A műsorban közreműködik Lázár Kati, Lovas Emília, Fátyol Kamilla, Nyári Oszkár, Udvaros Dorottya, valamint Snétberger Ferenc gitárművész, a Romengo Együttes, Balogh Kálmán cimbalomművész, Szirtes Edina Mókus és a SziRom-Szimfonikus Roma Zenekar.

Szerző

Oligarcha-keringő - Jól tolmácsolt, rögvest cégvezető lett

Publikálás dátuma
2017.05.24. 16:46
A miliő Horvátországban, ahol Mészáros Lőrinc kinézett magának egy villát... Ugljan sziget/Google Street View
Egyszer volt hol nem volt... ám Arany Jánossal szólva sajnos  nem mese ez gyermek, hanem a mai Magyarország: történt még 2015 elején, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Orbán hű barátja elérkezettnek látta az időt megajándékoznia magát egy jó kis horvátországi villával, ki is nézett egy 1924-ben épült olasz stílusú házat a parton - kezdi a sztorit a Direkt 36 oknyomozása a 444.hu oldalán. 

Kicsit előreszaladva a történetben, felhívnánk olvasóink figyelmét a címben jelzett oligarcha-keringőre, pontosabban oligarcha-körforgásra, aminek lényege, hogy a közös pénz az éppen aktuális kegyelt zsebébe, illetve az érdekköre zsebébe is kerüljön. A cikk jelzi ugyanis, hogy az egyik Kft. felvásárlásának története azt is megmutatja, hogyan szerzi meg az új barát köre azt a piaci területet, amit korábban a régi baráthoz köthető cég uralt. 

Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit... 

Nade a történet

Nos, Mészáros Lőrinc jelentkezett a kinézett villa hirdetésére, ám segítségre volt szüksége, miután a szép magyar nyelven kívül nemigen tud másképp kommunikálni, angolul és horvátul biztosan nem. A helyi ingatlanközvetítőt végül egy „kedves, idősebb férfi”, a horvátul jól tudó Sakalj Ferenc hívta fel. A történtekről neve elhallgatását kérve beszámoló helyi ingatlanos szerint a Mészáros-Sakalj páros kemény tárgyalópartnernek bizonyult, de végül sikerült egy jó, piaci árat kialkudnia az ingatlanosnak, aki a pontos összeget nem volt hajlandó elárulni.

Még az év májusában létrejött az adásvétel, a Mészáros és Mészáros Kft. horvát cége, a Mirno More d.o.o. nevére írták az ingatlant. A horvát cég vezetője Sakalj Ferenc lett, aki később a Mészáros által felvásárolt eszéki focicsapat vezetőségében is fontos helyet kapott, és helyben úgy mutatták be, mint aki a milliárdost képviseli majd az igazgatóságban. A férfi ráadásul nem csak Horvátországban jelent meg Mészáros környezetében, hanem néhány hónapja Magyarországon is.

A teljes történetet itt olvashatják. Érdemes. 

Szerző

Orbán kivezeti Magyarországot az EU-ból?

Publikálás dátuma
2017.05.24. 16:05
Korábbi felvétel. Fotó. Vajda József
Orbán Viktor arra készíti fel a  magyar társadalmat, hogy kilépjünk az Unióból. Ha megszűnnek a támogatások, a miniszterelnöknek már nem lesz szüksége jó kapcsolatokra az EU-val. Erről beszélt Róna Péter a Hír TV-ben. 

„Magyarországnak egyszerűen nem sikerül kialakítani egy olyan társadalmi, illetve gazdasági, illetve erkölcsi paradigmát, amivel besimulhatna az európai civilizációba és az európai rendszerbe” – mondta Róna Péter.

A közgazdász szerint egyszerűen nem igazak azok a kormány által képviselt állítások, melyek szerint a magyar gazdaság dübörög és a saját lábán áll. A gazdaság az EU-támogatásokból, az emigránsok hazautalt pénzeiből és a multinacionális cégekből él.

„Amikor állandóan az van, hogy az Európai Uniót, Brüsszelt, a nyugat-európai politikusokat ócsárolják, akármi történik a világban, minden arra mutat, hogy Európa nem jó, és hogy mi milyen jók vagyunk, mert ugye ez az Orbán-kormány üzenete, akkor jó, rendben van, tessék kilépni az unióból” – folytatta a professzor.

Az Oxfordi Egyetemen is oktató szakértő úgy véli, Orbán Viktor csak addig akar jó kapcsolatot ápolni az EU-val, amíg küldik a pénzt, a támogatásokat. Azonban a pénzküldésnek nemsokára vége, Orbán Viktor pedig addig is igyekszik felkészíteni Magyarországot az Európai Unióból való távozásra, mivel Magyarország „nem találja a helyét” az Európai Unióban.

A professzor reagált Kövér László nyilatkozatára, miszerint a kelet-európai alacsonyabb keresetek valójában versenyelőnyt jelentenek az érintett országok dolgozóinak.

„Én nagyon sajnálom Kövér László nézeteit, nem kívánom ezt minősíteni, mert közgazdasági analfabetizmust tükröz, és nem is igazán érdemes vele foglalkozni” – mondta Róna, aki szerint egy valamire való kormány célja az kellene legyen, hogy a versenyerőt ne az alacsony bérek, hanem a magasabb képzettség alapján határozza meg, emellett azt kellene előnyben részesíteni, hogy a magyar munkavállalók termelékenyebbek, produktívabbak legyenek, mint a konkurencia.

A teljes interjút itt olvashatják.

Szerző