Pusztába kiáltott pápai szavak

Publikálás dátuma
2017.05.25 07:30
FOTÓ: REUTERS/ALESSANDRA TARANTINO
Fotó: /
„Nem fogom elfelejteni, amit mondott” - közölte Donald Trump amerikai elnök, miután Ferenc pápával találkozott. A kérdés csak az, meg is fogadja-e mindazt, amit hallott.

A nemzetközi vezetők pápánál tett látogatásai során a vizit időtartamának is jelentősége van. A protokoll szerint ha már 20 percnél tovább tart a csevej, akkor a megbeszélés „szívélyesnek” tekinthető. Ha csak ebből indulunk ki, akkor megállapíthatjuk: igazán remek hangulatban telt a katolikus egyházfő és az amerikai elnök találkozója. Az időtartam azonban inkább a magas rangú vendégnek szólt. Álláspontjaik aligha közeledtek akár a bevándorlás, akár a klímavédelem, akár a szegénység felszámolását illetően. Amint a pápa előzetesen fogalmazott, végighallgatja vendégét, aztán elmondja, mit gondol.

Ugyan az egyházfő találkozóiról nem adnak ki részletes protokollt, sejthetjük, mit mondott. Ferenc sziklaszilárdan kitart álláspontja mellett, a szegények, a társadalom kirekesztettjeit, köztük a menekültek megsegítését tartja legfontosabb programjának, s nézeteihez akkor is váltig ragaszkodik, ha Trump teljesen mást gondol erről.

Bár az amerikai elnökválasztási kampányban kölcsönös üzengetés jellemezte az egyházfő és Trump viszonyát, az ingatlanmágnás mexikói határra tervezett fala miatt, beiktatása óta az amerikai adminisztráció mindent elkövetett a találkozó mielőbbi létrejöttéért abban a reményben, hogy az amerikai elnök rossz megítélése legalább az amerikai katolikusok körében javul.

Kérdés, hogy ez a találkozó jó volt-e erre. Trump igyekezett jó arcot vágni a pápa intelmeit hallván, de túlzottan öntörvényű ahhoz, hogy a világ lelkiismeretének nevezett egyházfő szavai hatására bármiben is engedjék. A kölcsönös udvariaskodás részeként ajándékokat is adtak egymásnak, Trump Martin Luther King feljegyzéseit adományozta a pápának, aki 2015-ben Washingtonban elhangzott beszédében a polgárjogi harcos életművét méltatta. A pápa egy olajfaágat ábrázoló medállal lepte meg vendégét, akit arra kért, lépjen fel a békéért. Az egyházfő ezenfelül egy 2017-es békeüzenetét és 2015-ös Laudato si' enciklikáját ajándékozta Trumpnak. Utóbbi azt ígérte, elolvassa őket. Az „Áldott légy” című enciklikában egyébként a pápa teljesen másképp értékeli a klímaváltozást, az ebben játszott emberi tevékenységet, mint Trump.

A találkozót egy humoros intermezzo is tarkította. A joviális egyházfő arról érdeklődött Trump nejénél, milyen étellel lepi meg az elnököt. „Pizzával” - válaszolta kissé zavartan Melania Trump.

Az amerikai elnök római programja keretében találkozott Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel, aki egy hónapja járt Washingtonban az amerikai elnöknél, valamint Sergio Mattarella államfővel.

Tagadásban a Fehér Ház
A Fehér Ház olvasatában John Brennan volt CIA-igazgató semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni arra, hogy a Trump-kampány összejátszott volna Oroszországgal. Brennan pedig keddi képviselőházi meghallgatásán világosan kifejtette: tudatában volt orosz tisztviselők és Trump emberei közötti kapcsolatfelvételeknek, s aggasztónak találta, hogy aktívan toboroztak embereket. Elmondta azt is, hogy amerikai részről elsőként figyelmeztette az orosz FSZB vezetőjét, Alekszander Bortnyikovot, hagyjanak fel az elnökválasztás befolyásolásával, mert ez negatívan befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat.
A volt CIA-igazgató ugyanakkor kifejtette, hogy ügynökségének nem volt feladata a bűnösség megállapítása, az összegyűjtött információkat átadták az FBI-nak. A washingtoni szenátus időközben újabb idézést küldött Michael Flynnek, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, aki korábbi kérelmükre elutasította, hogy kiadja a birtokában lévő dokumentumokat orosz kapcsolatfelvételeiről. Flynn hajlandó lenne beszélni, ha mentességet kap, a szenátus azonban nem kész ezt megadni neki. Ha nem adja át a papírokat, megvádolhatják az igazságszolgáltatás akadályozásával.

Szerző
2017.05.25 07:30

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32

A választások elleni kibertámadást vizsgál az FBI

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Két, demokrata jelölt kampánya ellen is sikeres támadást hajtottak végre, ami erősíti az aggodalmakat a november 6-i félidős választások biztonságáért.
A Reuters hírügynökség saját forrásai szerint az FBI nyomozást folytat egy feltételezett kibertámadás ellen, amelyet egy kaliforniai demokrata politikus ellen követtek el. A hekkerek sikeresen hatoltak be David Min kampányának egyik számítógépére. Min a demokrata jelöltségre pályázott a kaliforniai 45. választókerületben, de alulmaradt a júliusi előválasztáson. A hírt nem kívánta kommentálni Min korábbi kampányfőnöke, és az FBI egyik szóvivője sem tudta megerősíteni.  A támadás híre korábban nem szivárgott ki, de a múlt héten a Rolling Stone magazin hírt adott egy hasonló esetről: Hans Keirstead a 48. választókerületben indult a jelöltségért, de szintén vereséget szenvedett az előválasztáson. Bár Min és Keirstead végül nem nyerték el a jelöltséget, mindketten olyan választókerületben indultak, amelyek kiemelt figyelmet élveznek, mert csatatérnek számítanak: vagyis mind a Demokrata, mind a Republikánus Pártnak van esélye nyerni novemberben.  Egyelőre nem világos kik állnak a támadások mögött és milyen információkhoz fértek hozzá, de a Reuters forrásai szerint önmagában a sikeres behatolás ténye megerősíti a biztonsági szakemberek aggályait: ezek szerint a novemberi, úgynevezett félidős választásokon. November 6-án, az elnöki ciklus felénél újraválasztják a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát, illetve 36 államban kormányzót is választanak. 
2018.08.19 16:49