Előfizetés

Terror Manchesterben - Már nyolc ember van őrizetben

Publikálás dátuma
2017.05.25. 15:47
Theresa May FOTÓ: Getty Images
Theresa May brit miniszterelnök szerint egyelőre érvényben marad a legmagasabb, kritikus fokozatú terrorellenes készültség Nagy-Britanniában. May a Downing Streeten csütörtökön elmondott rövid üzenetében részletek nélkül leszögezte: a hétfői manchesteri merénylet ügyében folyó nyomozásban a rendőrség szerint haladás történt, és jelenleg nyolc ember van őrizetben.
Theresa May FOTÓ: Getty Images

Theresa May FOTÓ: Getty Images

Ian Hopkins, a manchesteri rendőrség főparancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján "nagy jelentőségűnek" nevezte az őrizetbe vételeket, és kijelentette: az eddigi házkutatásokon a rendőrség olyan tárgyakat talált, amelyek nagyon fontosak a nyomozás szempontjából. 

Theresa May miniszterelnök a Downing Street-i kormányfői hivatalból közvetített csütörtöki nyilatkozatában kijelentette ugyanakkor, hogy a brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmuselemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) jelenlegi helyzetértékelése alapján a héten elrendelt kritikus szinten marad a terrorellenes készültség. May éberségre intette a lakosságot.

Nagy-Britanniában a JTAC hatáskörébe tartozik a készültségi szint meghatározása. A kritikus riasztási szint lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Theresa May csütörtöki nyilatkozatában elmondta: jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést, fontos mértékben hozzájárulva a rendezvényekben gazdag háromnapos hétvége biztosításához.

Nagy-Britanniában hagyományos módon az utolsó májusi hétvége utáni hétfő is munkaszüneti nap. A brit kormányfő közölte: a csütörtök délután kezdődő brüsszeli NATO-csúcson egyértelműen felhívja Donald Trump amerikai elnök figyelmét arra, hogy a két ország bűnüldöző hatóságai által egymás között megosztott hírszerzési adatokat bizalmasan kell kezelni.

E kijelentés előzményeként Nagy-Britanniában komoly felzúdulást keltett, hogy a hétfői manchesteri robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk, amelyeket a brit hatóságok megosztottak az amerikai biztonsági szolgálatokkal, rendre kiszivárogtak az amerikai sajtóhoz.

A manchesteri rendőrség le is állította ezeknek az értesüléseknek a megosztását az amerikai szolgálatokkal. A héten Amber Rudd brit belügyminiszter is nyilvánosan hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt, Andy Burnham, Manchester polgármestere pedig csütörtökön hivatalos panaszt tett az Egyesült Államok londoni nagykövetségének ügyvivőjénél.

Csütörtökön Manchester központjában, egy lakókörzetben házkutatást tartottak a rendőrség és a hadsereg egységei, miután riasztás érkezett a hatóságokhoz. A helyszínre tűzszerészek is kivonultak, és a környéket nagy területen lezárták, de a hatóságok később vaklármának minősítették az incidenst. 

Ian Hopkins manchesteri rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy gyanús csomag miatt riasztották a rendőrséget és a hadsereget, de a vizsgálat megállapította, hogy a csomag nem tartalmazott veszélyes anyagot és a kordont feloldották.

Csütörtökön látogatást tett a manchesteri gyermekkórházban II. Erzsébet királynő. A 91 éves uralkodó tájékoztatást kapott a kórház személyzetétől, és beszélgetett néhány sérülttel is.  A hétfői robbantásos merénylet sebesültjei között nagyon sok a gyermek, és közülük tizenkettőt ebben a kórházban kezelnek; mindegyikük 16 év alatti.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint a robbantásban összesen 116-an szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérülést, közülük 75-en továbbra is kórházban vannak. A sebesültek közül 23-nak kritikus az állapota. A korábbi adatok 64 sebesültről szóltak.

Pintér: fokozottan biztosítják a magyar rendezvényeket

A manchesteri terrorcselekmény után Magyarországon nem emelik a terrorkészültségi szintet, de bizonyos rendezvények biztosítását kiemelten kezelik - nyilatkozta a belügyminiszter újságíróknak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában tartott csütörtöki meghallgatása után. Pintér Sándor példaként emelte ki a budapesti FINA vizes világbajnokságot, a magyarországi Forma-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. A miniszter fő célkitűzésnek nevezte a technikai fejlesztéseket, és ezzel együtt különösen fontosnak mondta a terrorelhárítás területét. Megjegyezte: a manchesteri merénylet is azt igazolja, hogy Európában nem csökkent, hanem nőtt a terrorveszély. 

Mint ismert, hétfő éjjel a Manchester Arena előcsarnokában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén robbantott fel pokolgépet a 22 éves, líbiai származású, Angliában született és ott felnőtt Salman Abedi. 

Lázár: Sajnálom, Brüsszel gyengén érvel, marad a lex Ceu

Publikálás dátuma
2017.05.25. 15:39
A kép a május 18-i kormányinfón készült - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Pár perccel délután két óra előtt kezdődött el a 89. Kormányinfó, a késés miatti bocsánatkéréssel. 
terror Európában, migránsok, Brüsszel

Nem lepődtünk meg, hogy a manchesteri terrortámadással kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szinte azonnal rátért az Európát fenyegető soha eddig nem tapasztalt veszélyre, szavai szerint  ezzel a cselekménnyel "új fejezet" kezdődött a kontinenst érő fenyegetettséget illetően, ami  Lázár János szerint soha nem volt ilyen drámai. A miniszter a határokon épült kerítések létjogosultságát hangsúlyozta, valamint ismét nyomatékosította a jogot a védekezésre a migrációs hullámmal szemben. A terrorveszély - Lázár szavai szerint  - legjelentősebb eleme a kontrolállatlan bevándorlás Európába.  

a BBC értesülése szerint a manchesteri támadás elkövetője valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született 

A hosszas ismétlések ( határzár, Magyarország joga a védekezésre, kvótaellenesség, stb.)  közben a miniszter elmondta, hogy Magyarországon 400 milliárdot költünk a katonai célú kiadásokra, ám az összeget a NATO-vállalások értelmében a GDP-arányában 2%-ra kell növelni, így 2020 elejére a katonai költségvetés meghaladja majd az 1000 milliárd forintot.  A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta Magyarország haderő-fejlesztési koncepcióját. ( vagy nem figyeltünk eléggé, vagy valóban így történt, hogy brüsszelezés ugyan volt, de sorosozás - legalábbis egyelőre - nem)

mindenki szüljön még egy gyereket

Lázár János szerint a magyar fiatalok ugyan jól teljesítenek, de még nem elég  jól a gyerekszaporulatot tekintve, így a kormány újabb terveket kovácsolt a demográfiai mutatók javítására, noha a miniszter szerint már így is jól működik az a családtámogatási politika, amit a Fidesz-kormány 2010-től bevezetett. De most még jobb lesz, mert a kormány tudja: ha több pénzt adnak a fiataloknak, akkor több gyerek is születik - egyszerüsítette le a meglehetősen bonyolult társadalmi folyamatot Lázár János, majd gyakorlatilag megismételte azt, amit már Orbán Viktor bejelentett.  ( lényegileg: jelenleg a GDP 4,6%-át fordítják a családok támogatására, a tervek szerint ezt 5%-ra növelnék) Mindenki szüljön még egy gyereket! - igaz, ezt nem egészen így mondta, a miniszter, aki - utalva a jelenlegi jellemzően egy- illetve kétgyerekes magyar családmodellre, kijelentette: több mint két gyerek válallására biztatják a családokat. 

ohó, megjött Soros György, ha nem is testi valójában...

Lázár János tájékoztatóján ugyanis a CEU-ra fordult a szó, aminek kapcsán a miniszter kategorikusan kijelentette, hogy a kötelezettségszegési eljárás ellenére sem módosítják a felsőoktatási törvényt.  ( Soros György pedig ugyebár lobbizott Brüsszelben a CEU-ért) Amúgy az eljárásra adandó magyar válasznak éppen ma jár le a határideje, és Brüsszel meg is kapja a választ - közölte a miniszter, aki azt is elárulta, hogy a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság egyetlen olyan érvet sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt, és egyébként is puszta hisztériáról van szó. És miközben a CEU körül megy a habverés, (sic!) a különböző országok készek a magyar kormánnyal tárgyalni. Példaként Kínát és az Egyesült Államokban működő McDaniel egyetemet említette. Mindazonáltal a kormány természetesen kész tárgyalni a külföldi CEU-ról New York-i állammal.

uijjé, a Ligetben...!

Lázár János elkötelezett kutyabarát-oldaláról mutatkozott be, ugyanis hosszasan ecsetelte, hogy a megújuló Ligetben ( ahonnan nemrégiben erővel kikergették a fák és a zöldterület védelmében valamiféle polgári ellenálással próbálkozó civileket - a szerk.) milyen remek kutyafuttatókat létesítenek majd. ( A ligetben jelenleg szabadon, nem elkerített kis karámokban futkároznak a boldog ebek - a szerk.) Merthogy a szívükön viselik a budapesti kutyások jólétét is. Na meg az autósokét is, hiszen a tájékoztatás szerint a kormány 700 fős mélygarázst is építtet 5,1 milliárd forintból. Még idén elkészül az Állatkert új meseparkja, a kormány ezt több mint 1 milliárd forinttal támogatja.

beázott a Duna Aréna

Kérdésre válaszolva ismét megcsillogtatva ebbéli tehetségét, egy heves szózuhataggal árasztotta el a hallgatóságot Lázár János, aminek a lényege egyetlen mondatban összefoglalható: ilyen szélsőséges időjárási viszonyok közepette szerinte szinte természetes, hogy beázik egy épület, légyen az akár a vizes  világbajnokságnak helyet adó úszópalota

Polt Péter lánya, és a magánügyek

Az imént sikeresnek bizonyuló szózuhatag ezúttal nem működött flottul, a legújabb Polt Péter ügyet feszegető, kitartó újásgírói érdeklődésre ugyanis Lázár János belegabalyodott a mondanivalójába, a kelepcéből pedig azzal igyekezett kivágni magát, hogy egyrészt közölte: nincs a témában a teljes információ birtokában, illetve szerinte túl mélyen másznak bele családi ügyekbe. 

Több újságírói érdeklődés is feszegette - részint a repetitív sorosozás kapcsán -  a kormányt érintő antiszemitizmus-vád kérdését, amit a pattogós-hangra váltó miniszter a leghatározottabban kikért magának, mind a maga, mind a kormány, de minden tisztességes magyar ember nevében is. 

Lázár: Sajnálom, Brüsszel gyengén érvel, marad a lex Ceu

Publikálás dátuma
2017.05.25. 15:39
A kép a május 18-i kormányinfón készült - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Pár perccel délután két óra előtt kezdődött el a 89. Kormányinfó, a késés miatti bocsánatkéréssel. 
terror Európában, migránsok, Brüsszel

Nem lepődtünk meg, hogy a manchesteri terrortámadással kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szinte azonnal rátért az Európát fenyegető soha eddig nem tapasztalt veszélyre, szavai szerint  ezzel a cselekménnyel "új fejezet" kezdődött a kontinenst érő fenyegetettséget illetően, ami  Lázár János szerint soha nem volt ilyen drámai. A miniszter a határokon épült kerítések létjogosultságát hangsúlyozta, valamint ismét nyomatékosította a jogot a védekezésre a migrációs hullámmal szemben. A terrorveszély - Lázár szavai szerint  - legjelentősebb eleme a kontrolállatlan bevándorlás Európába.  

a BBC értesülése szerint a manchesteri támadás elkövetője valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt. A férfi 1994-ben született 

A hosszas ismétlések ( határzár, Magyarország joga a védekezésre, kvótaellenesség, stb.)  közben a miniszter elmondta, hogy Magyarországon 400 milliárdot költünk a katonai célú kiadásokra, ám az összeget a NATO-vállalások értelmében a GDP-arányában 2%-ra kell növelni, így 2020 elejére a katonai költségvetés meghaladja majd az 1000 milliárd forintot.  A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta Magyarország haderő-fejlesztési koncepcióját. ( vagy nem figyeltünk eléggé, vagy valóban így történt, hogy brüsszelezés ugyan volt, de sorosozás - legalábbis egyelőre - nem)

mindenki szüljön még egy gyereket

Lázár János szerint a magyar fiatalok ugyan jól teljesítenek, de még nem elég  jól a gyerekszaporulatot tekintve, így a kormány újabb terveket kovácsolt a demográfiai mutatók javítására, noha a miniszter szerint már így is jól működik az a családtámogatási politika, amit a Fidesz-kormány 2010-től bevezetett. De most még jobb lesz, mert a kormány tudja: ha több pénzt adnak a fiataloknak, akkor több gyerek is születik - egyszerüsítette le a meglehetősen bonyolult társadalmi folyamatot Lázár János, majd gyakorlatilag megismételte azt, amit már Orbán Viktor bejelentett.  ( lényegileg: jelenleg a GDP 4,6%-át fordítják a családok támogatására, a tervek szerint ezt 5%-ra növelnék) Mindenki szüljön még egy gyereket! - igaz, ezt nem egészen így mondta, a miniszter, aki - utalva a jelenlegi jellemzően egy- illetve kétgyerekes magyar családmodellre, kijelentette: több mint két gyerek válallására biztatják a családokat. 

ohó, megjött Soros György, ha nem is testi valójában...

Lázár János tájékoztatóján ugyanis a CEU-ra fordult a szó, aminek kapcsán a miniszter kategorikusan kijelentette, hogy a kötelezettségszegési eljárás ellenére sem módosítják a felsőoktatási törvényt.  ( Soros György pedig ugyebár lobbizott Brüsszelben a CEU-ért) Amúgy az eljárásra adandó magyar válasznak éppen ma jár le a határideje, és Brüsszel meg is kapja a választ - közölte a miniszter, aki azt is elárulta, hogy a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság egyetlen olyan érvet sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt, és egyébként is puszta hisztériáról van szó. És miközben a CEU körül megy a habverés, (sic!) a különböző országok készek a magyar kormánnyal tárgyalni. Példaként Kínát és az Egyesült Államokban működő McDaniel egyetemet említette. Mindazonáltal a kormány természetesen kész tárgyalni a külföldi CEU-ról New York-i állammal.

uijjé, a Ligetben...!

Lázár János elkötelezett kutyabarát-oldaláról mutatkozott be, ugyanis hosszasan ecsetelte, hogy a megújuló Ligetben ( ahonnan nemrégiben erővel kikergették a fák és a zöldterület védelmében valamiféle polgári ellenálással próbálkozó civileket - a szerk.) milyen remek kutyafuttatókat létesítenek majd. ( A ligetben jelenleg szabadon, nem elkerített kis karámokban futkároznak a boldog ebek - a szerk.) Merthogy a szívükön viselik a budapesti kutyások jólétét is. Na meg az autósokét is, hiszen a tájékoztatás szerint a kormány 700 fős mélygarázst is építtet 5,1 milliárd forintból. Még idén elkészül az Állatkert új meseparkja, a kormány ezt több mint 1 milliárd forinttal támogatja.

beázott a Duna Aréna

Kérdésre válaszolva ismét megcsillogtatva ebbéli tehetségét, egy heves szózuhataggal árasztotta el a hallgatóságot Lázár János, aminek a lényege egyetlen mondatban összefoglalható: ilyen szélsőséges időjárási viszonyok közepette szerinte szinte természetes, hogy beázik egy épület, légyen az akár a vizes  világbajnokságnak helyet adó úszópalota

Polt Péter lánya, és a magánügyek

Az imént sikeresnek bizonyuló szózuhatag ezúttal nem működött flottul, a legújabb Polt Péter ügyet feszegető, kitartó újásgírói érdeklődésre ugyanis Lázár János belegabalyodott a mondanivalójába, a kelepcéből pedig azzal igyekezett kivágni magát, hogy egyrészt közölte: nincs a témában a teljes információ birtokában, illetve szerinte túl mélyen másznak bele családi ügyekbe. 

Több újságírói érdeklődés is feszegette - részint a repetitív sorosozás kapcsán -  a kormányt érintő antiszemitizmus-vád kérdését, amit a pattogós-hangra váltó miniszter a leghatározottabban kikért magának, mind a maga, mind a kormány, de minden tisztességes magyar ember nevében is.