Kamupártok: tétova hatóság

Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:07

Nem állnak jól a hatóságok a 2014-es országgyűlési választás botrányos kampányában felbukkant, kétes gazdálkodású pártokkal szemben indított vizsgálatokkal. A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy illetékességi területén az Állami Számvevőszék jelzésére hat párt ügyében indult nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt, ám ezek közül két esetben bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható. Azt szerdán a Népszava írta meg, hogy a közelmúltban Zala Megyei Főügyészség bűncselekmény hiánya miatt szüntette meg a költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozást az Új Magyarország Párt ellen, amely elszámolása szerint 62 millió adóforintot költött szállásra és üzemanyagra a kampány ötven napjában.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint további négy ügyben viszont még tart a vizsgálat. Ezekben az esetekben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) igazgatóságai nyomoznak. Kerestük a NAV-ot, amely tájékoztatást ígért, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Mindezek mellett számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság is nyomozott egy további párt ügyeiben. Erről az esetről sem árult el részleteket az ügyészség, csak annyit közölt: az ügy már vádelőkészítési szakban van.

A kamupártok nyilvánvaló trükkjei, és a feltűnően lassan haladó vizsgálatok, a megszüntetett nyomozások miatt Tóth Zoltán választási szakértő meglehetősen borúlátóan nyilatkozott korábban lapunknak. Többek között azt említette: „Egyes pártok a jelöléseik számának töredékét kapták meg szavazatként, ami egyértelműen felveti a csalás gyanúját. Ám a Nemzeti Választási Iroda visszautasította az ajánló aláírások ellenőrzését, így tulajdonképpen 2018-ban is teljesen szabad lesz a csalás lehetősége.”

Kijelentésére Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke két észrevételt tett. Először is: az országgyűlési választásokon, az ajánlás során a választópolgár több jelöltet is támogathat aláírásával, míg szavazni csak egy jelöltre lehet, ez pedig magyarázhatja, ha egy jelölt kevesebb szavazatot kap annál, mint ahány ajánlást összegyűjtött. (Itt érdemes megemlíteni: Pálffy Ilona álláspontját némiképp árnyalják az arányok, az Új Magyarország Párt például csaknem 15 ezer ajánlást „gyűjtött össze”, de a választáson csupán 1578 szavazatot kapott.) Az ajánlószelvények ellenőrzéséről Pálffy Ilona fontosnak tartotta megemlíteni: a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlást már nem ellenőrzik. Arra viszont már van lehetőség, említette az elnök, hogy a választópolgárok tájékoztatást kérjenek arról, szerepeltek-e adataik a leellenőrzött ajánlások között.

Szerző

Nem épül laktanya Kaposváron

Nem fogadta el szerda esti rendkívüli ülésén a kaposvári közgyűlés a somogyi megyeszékhely építési szabályzata, szabályozási, valamint szerkezeti tervének módosításának Cseri-parkra vonatkozó passzusát, amely kiemelt fejlesztési területté nyilvánította volna a ligetet. A változtatásra azért lenne szükség, mert a tervek szerint a cseri városrészbe települne a Készenléti Rendőrség (KR) XII. Határvadász Bevetési Osztálya. Az előterjesztés szerint a KR háromezer fős megerősítésének részeként 309 fős osztály kerülne a Kaposvár délkeleti, kertes házas városrészében található, húszhektáros park végébe. (A terület a 19. században katonai lőtérként működött, a millennium évében aztán ligetesítették, az 1970-es években pedig pihenő- és közösségi hellyé fejlesztették, mára viszont igencsak leromlott az állapota.) A közgyűlésen Szita Károly polgármester Pintér Attila szocialista képviselő kérdésére elmondta, a KR kereste meg az önkormányzatot, s a rendőrség hosszas mérlegelés után döntött a Cseri-park mellett. Az előterjesztésből az is kiderült, a határvadász osztály a liget kevéssé fás részén, a hajdani felvonulási tér és színpad helyén kapna területet, s a beruházás költségeit a KR állná.

A városban néhány napja terjedt el a hír, hogy fegyveres alakulatot telepítenek a Cserbe – az egyik közéleti blog pontatlanul a Terrorelhárítási Központ egységeit emlegette –, s emiatt komoly vita is kialakult az internetes fórumokon.

- Ezért is kérdeztem meg a közgyűlésen Szita Károlyt, akar-e egyeztetni a cseriekkel? – mondta Pintér Attila, az MSZP városi elnöke. – Miután igennel válaszolt, javasoltam, vegyük ki az előterjesztésből a Cserre vonatkozó passzust, s csak azután térjünk vissza rá, hogy megismertük a helyiek véleményét. Főként, hogy egyelőre környezeti hatástanulmány sem készült a beruházásról.

A polgármester támogatta az indítványt, így a közeljövőben fórumot szerveznek a városrészben, amelyre a KR parancsnokát is meghívják. 

Kitárni az irgalmasság kapuját

Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:05
FORRÁS: KATOLIKUS.HU
Május 13-án szentelték püspökké a Kaposvári Egyházmegye új püspökét. Varga László püspöki címerébe egyetlen szót írt jelmondatként: Irgalom.

- Rövid, de sokatmondó…

- Negyvennégy esztendeje, hogy elfoglaltam a hivatásom, s azóta a Jóisten erre egyszerűsített le bennem mindent. Már az első pillanatokban, a katonaság alatt a kvázi büntetőezredben megéreztem a szó jelentését.

- Pedig nem sokat kapott belőle.

- Kevés választott el, hogy ne éljem túl. A társaim hamar kikészítettek: idősebbek voltak, nagyobbak és erősebbek.

- Totális kiszolgáltatottság.

- Talán ennek is köszönhető, hogy ott tértem meg. Bár nagyon szerették volna kiverni a fejemből, hogy pap akarok lenni. Ám kezembe került a Szentírás, amelyet elkezdtem másképpen olvasni. Úgy döntöttem, ha Istennek igaza van, én megteszem, amit mond, ha viszont nem jön be, amit Krisztus ígér, akkor más utat kell keresnem. S én, aki mindig szorongtam a gyengeségem miatt, mert soha nem tudtam megvédeni magam, egy addig ismeretlen békét és szabadságot kaptam. S bár a külvilág továbbra is zord maradt, a belső világom megváltozott. Összeállt bennem minden. A Szentírásban olvasható: szeressétek az ellenségeiteket! Amit úgy értelmeztem, engem nem lehet megtanítani ölni. Ezért lőni sem voltam hajlandó.

- A katonaságnál nem a legjobb elhatározás.

- Viszont elképesztő szabadságot adott. Van egy régi rockszám, amelynek a refrénje úgy szól: „Szabad vagyok - mondta a majom a rácsnak. Én nem – mondta a rács. - Engem majmok köré zártak.”

- Rolls Frakció.

- Úgy van! Na, ezt éreztem én is. Fogdába zártak, ahol fegyveres őr vigyázott rám. Miközben én bent nyugodtan imádkoztam. És megértettem, az Evangélium nem elmélet, hanem az élet. És a három legfontosabb szó: szeretni, szeretve lenni. Erre a legkiszolgáltatottabbaknak van a legnagyobb szükségük. Így kerültem a Marczibányi téri mozgássérült intézetbe.

- Ahol elég hamar eligazították.

- Úgy éreztem, jótékonykodnom kell, ám az egyik fiatal lány kiosztott: vedd tudomásul, nem azért vagyok, hogy a Jézuskádnál jó pontokat gyűjts! Vagy a barátom leszel, vagy menj a francba! Mert a jótékonykodó tudja, mikor, mit és mennyit ad. A kölcsönös szeretetgyakorlás viszont hely- és időfüggetlen. Beengedjük egymást az életünkbe, s onnantól kezdve nincs mérlegelési lehetőség.

- Amikor Somogyba került, Somogysámsonban azonnal befogadott két idegent a plébániára.

- Jóska száz százalékos rokkant volt, Zozó mankókkal tudott valamelyest járni.

- Faluhelyen a sérült embert hajlamos „eldugni” a rokonság a világ elől. Mondhatni, szégyellik őket.

- A tanácselnök meg is köszönte, amit tettem. A hívők viszont feljelentettek a püspökömnél azzal, hogy a plébánia nyomorékok tanyája lett. A püspök aztán eljött, hogy segítsen megértetni az emberekkel, mit, miért teszek.

- S ha a hívők pártjára állt volna?

- Tettem engedelmességi fogadalmat. De elmondtam a püspökömnek: a Szentlélek indíttatására cselekedtem.

- Ezt a gondolatvilágot képviseli Ferenc pápa is.

- Kérdezték már többen is, hogy direkt utánzom-e? Csak hát több mint négy évtizede e szerint élek.

- Másfél éve menekültek százezrei érkeztek a magyar határhoz. A politika igencsak kihasználta a helyzetet, s az egyházi vezetők közül sem nyilatkozott mindenki egyértelműen. A kaposvári Szent Imre templom bejáratánál viszont két, hatalmas molinó hívta fel a figyelmet az elesettek, a menekültek megsegítésére.

- Ferenc pápa meghirdette az Irgalmasság évét, én pedig felállítottam az Irgalmasság kapuját. A szöveg az irgalmasság testi cselekedeteit sorolta fel.

- Senki sem rótta meg ezért?

- Az Evangélium nem ideológiákban, hanem személyekben gondolkodik, az irgalom nyelvét mindenki érti.

- Főként, ha olyan egyszerűen és tisztán beszélik, mint Ferenc pápa.

- Sokak számára bizonyosan forradalminak tűnik, pedig csak az Evangéliumot hirdeti.

- Akkor miért támadják annyian? Az egyházon belül is kritizálják, s idehaza is akadt olyan, magát kereszténynek valló politikai formáció, amely kvázi meg akarta cáfolni.

- Megdöbbentő látni, mennyien nem hisznek a Szeretet erejében, sőt, félnek tőle. És emiatt kialakítanak valamiféle védelmi rendszereket. Az Evangélium kockázatra, a konfliktusok feloldására kér, s az ellenség szeretetére.

- Át tudta-tudja ezt maradéktalanul adni a hívőknek?

- Nem csak rajtam múlik: sokan nem adják fel a jogot, hogy gyűlölhessenek, ítélkezhessenek. Ám, akinek nyitva a szíve, megtalálja a Szentlélek. S ez elképesztő szabadsággal jár.

- Annak idején, a teológián sem sérült ez a fajta szabadságérzete?

- Sőt, a professzoraim tágították a látásmódomat. A szemináriumban viszont… Szerencsére voltak kinti kapcsolataim, a Bokor-közösség, a Marczibányi téri intézet, s érintkeztem olyanokkal, akiket az a rendszer üldözött.

- Emiatt ki is csapták.

- Fiatal voltam, tele lázadással. Negyedévben aztán politikai szervezkedés miatt kiraktak. Igazából előtte is minden évben – a püspök küldött vissza -, csak ekkor úgy tűnt, végleg. Kiderült, a katonaság után leadták a nevem, mint akit nem lehet felszentelni.

- Ha nem sikerült volna visszamenni?

- Kizártnak tartottam. Az első szentmisémet úgy is kezdtem: Barátaim, Isten nagyobb, mint a Varsói Szerződés, hiszen itt vagyok… Amúgy azt is felajánlották, amikor kicsaptak: engednek disszidálni, kint majd felszentelnek, aztán néhány év múlva visszajöhetek. Ám hittem, minden megoldódik, hiszen Isten a történelem ura. Arra persze nem gondoltam, hogy egyszer püspökké tesz…

- Azt hallottam, nem akarta a süveget, még imádkozott is, nehogy kinevezzék.

- Úgy voltam vele, mint Jézus a Getszemáni-kertben: csak ne kelljen kiinnom a kelyhet…

- Amikor felkérték, mégis igent mondott.

- Az imámmal nem irányítani akarom Istent. Mindenben követem Őt, illetve az akaratát. És amikor elfogadtam a felkérést, óriási belső boldogság és felszabadulás lett úrrá rajtam.

- Elődje, Balás Béla 23 évig vezette az egyházmegyét, s Beton atya világi kérdésekben is komolyan hallatta a hangját. Ezen az úton megy tovább?

- Azt az utat járom, amit Isten kialakított bennem: hogyan lehet megélni az irgalmasságot. Az irány megvan, a részleteket csak sejtem.

- Lassan két hete püspök: sokan „felfedezték” már az új titulusát?

- Akik püspök úrként keresnek, meglepődnek, hogy Laci atya áll velük szemben… Persze tudom, a pozícióval kötelességek is járnak majd.

- Világi kérdésekben is megnyilvánul majd? Mint például Beer Miklós váci püspök, akinek elég markáns véleménye van bizonyos dolgokról.

- Anno Somogysámsonban megkérdezték, miért csak két sérülttel szórakozom – ők mondták így –, miért nem teszek valamit nagyban? Csak annyit válaszoltam: mert a küldetésem másról szól. Most sem fogok programot hirdetni. Csak jeleket akarok adni: létezik egy másfajta értékrend is.

Névjegy
Tizenhét évesen döntötte el, nem mérnöknek, hanem papnak tanul. Rögös utat kellett végigjárnia a felszenteléséig: miután apja beíratta hittanra, az általános iskola igazgatója megfenyegette, elintézi, ne vegyék fel egyetlen középiskolába sem. A győri bencésekhez viszont nem kellett tőle ajánlólevél, így a tapolcai születésű fiú a Rába partján tanulhatott tovább. Az érettségi mellett egy másik papírt is kapott Győrben, amely szerint fizikailag alkalmatlan a katonaságra, ám ezt a papírt széttépte egy sorozótiszt, miután Varga László nem volt hajlandó lemondani tervéről, hogy pap legyen. Azonnal a büntetőezredhez került Lentibe, s utóbb kiderült, a határfalubeli megpróbáltatások kellettek a teljes elhivatottság kialakulásához.
A katonaság után így a teológia és a szeminárium következett: hat év alatt négyszer rúgták ki – a pauzák alatt a Thália Színházban dolgozott díszletmunkásként –, s végül nem is Budapesten, hanem Szegeden fejezte be tanulmányait, amelynek befejeztével 26 évesen, 1982-ben szentelték pappá Tapolcán. Öt és fél év múltán került Várpalotáról Somogysámsonba, ahonnét újabb hat esztendő múltán Balás Béla püspök hívta be Kaposvárra a Szent Imre templomba. Volt kórház- és börtönlelkész, kollégiumigazgató, a püspöki iroda igazgatója, általános helynök, s 1998-ban elindította az állandó szentségimádást. Ferenc pápa az idén március 25-én nevezte ki püspöknek a Kaposvári Egyházmegye élére a tavaly nyugdíjba vonult Balás Béla helyére.
– Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol az isteni irgalmasság egyre több helyre eljut, rajtunk keresztül a legszegényebbekig – mondta avatóbeszédében. - Az egyházmegye főpásztoraként folytatom eddigi munkámat, és kinyújtom a kezem a szenvedők felé…