Előfizetés

58 millióra bírságolta az Union Biztosítót a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 58 millió forint bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, egyebek közt tartalék- és tőkeszámítást érintő módszertani, informatikai, vállalatirányítási, nyilvántartási, számviteli, illetve a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt. A feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről a biztosítónak októberig kell beszámolnia - közölte az MNB.

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott az Union Biztosító Zrt.-nél, a vizsgálat 2013 októberétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 40 millió forint felügyeleti és 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Az MNB megállapította: a biztosító egyebek közt a szavatolótőke-számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, kockázatkezelési rendszere nem volt alkalmas az egyedi és összesített kockázatok folyamatos mérésére. Az informatikai (IT) rendszerelemek nem mindegyike volt megfelelően zárt, a számviteli kimutatásokban, egyes adatszolgáltatásoknál pedig nem a valós értékek szerepeltek.

Hiányosságokat tárt fel az MNB az Union Biztosító panaszkezelési tevékenysége, illetve élet- és nem-életbiztosítási szerződéseinek - így az ingatlanbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások - kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei kapcsán.

A társaságnak a legtöbb jogsértést érintően idén október 15-ig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről.

Az Union Biztosító az MTI-vel közölte, hogy a határozatban szereplő megállapítások egy részét már időközben orvosolták, és az MNB által meghatározott valamennyi kötelezettségnek a megadott határidőn belül eleget tesznek.

307,30 forinton az euró

Publikálás dátuma
2017.05.26. 10:38
Fotó: Thinkstock
A svájci frankhoz képest kissé erősödött, de a többi főbb nemzetközi devizával szemben gyengült a forint a bankközi piacon péntek reggel.

Az euró 307,30 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a csütörtök esti 307,24 forinttal.

A dollár árfolyama 274,12 forintról 274,38 forintra emelkedett, a svájci franké viszont 281,91 forintról 281,87 forintra csökkent.
A jent 2,4620 forinton jegyezték péntek reggel, szemben az előző esti 2,4524 forinttal.

Az eurót 1,1200 dolláron jegyezték péntek reggel, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1185, a legmagasabb 1,1216 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal erősödött az euró, 1,0905 frankon forgott.

Egy dollárért 0,9736 frankot kértek, 0,11 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,38 százalékkal gyengült a dollár, kora reggel 111,41 jent ért egy dollár.

Márton Anita: Mindig az arany a cél

Kovács Gyöngyike
Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:52
FOTÓ: Szalmás Péter
Két verseny között munkával tölti a mindennapokat Márton Anita. Az olimpiai bronzérmes atléta már Tokióra (is) fókuszál.

Gyémánt Liga (IAAF Diamond League): Évenként megrendezésre kerülő atlétikai versenysorozat, mely a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szervezésében kerül lebonyolításra. 2010-ben váltotta elődjét, az IAAF Golden League sorozatot. Az európai városok mellett a házigazda Amerikai Egyesült Államok, valamint Kína és Katar is versenyhelyszínként szolgál.

- Két eddigi 2017-es Gyémánt Liga versenyén egy ezüst-, és egy bronzérem a mérlege. Elégedett?

- A dohai eredménnyel elégedett vagyok, a sanghaji viszont lehetett volna jobb is. A versenyek közötti két hétben sokat edzettem és utaztam, ez pedig sajnos meglátszott az eredményemen is. Szeretnék már mindig 19 méter fölötti dobásokat elérni, ez Sanghajban azért nem így alakult. A sorozat következő, amerikai állomásán csak a férfiak versenyeznek, számomra a következő megmérettetés június 8-án, Rómában következik.

- Ilyen sűrű program mellett mikor jut ideje felfrissülni, regenerálódni?

- Még az idény elején vagyunk, de valóban nagyon sűrű a program. Feszített a tempó, gyakorlatilag út közben próbálok regenerálódni. A római állomásig még van idő, így most csakis az edzésekre fókuszálok. Kemény munkában vagyunk ez alatt az időszak alatt is, megpróbáljuk a technikai hibákat javítgatni, Rómában szeretnék jó eredményt lökni.

- Mire koncentrál kiemelten a római állomás előtti edzéseken?

- A versenyszezon miatt keményebb a felkészülés, ennek megfelelően alakulnak az edzéseim. Az erősítésre és a terhelésre koncentrálunk, csiszolgatni kell a dobótechnikát is a még jobb eredmény érdekében, s több a sprint is. Az edzéseken visszaálltunk 6 kg-os súlyra, ami visszafog, hiszen másfélszer olyan nehéz, mint az alapvető szer. A versenyek alkalmával a “sima” súly így könnyebbnek tűnik, jobbak lesznek a lökések.

- Az ezüst,- és bronzérem után kijelenthető, hogy Rómában az arany lesz a cél?

- Mindig az arany a cél. Jelenlegi világranglista-vezetőként mindig úgy indulok el, hogy a legjobb legyen az eredmény. Nagyon jó versenytársaim vannak, szoros a mezőny. Jelenleg nem tudjuk, kik lesznek ott Rómában, de aki számít az ott lesz, mondhatnánk azt is, hogy ez egy “elő-világbajnokság” lesz.

- A dobott méter, vagy centiméter számát illetőleg is minden viadal előtt megvan a célkitűzés?

- Igen, a centiméterre figyelünk, hiszen az mindig az adott naptól és a pillanattól függ, hogy ki milyen formában van. A cél az lenne, hogy 19 méter alatt most már ne nagyon fejezzek be egyetlen versenyt sem, e fölötti eredménnyel lehet ugyanis jó helyezéseket elérni. Ez lesz a cél a világbajnokságon is, augusztusban.

Névjegy

Márton Anita

Született: Szeged, 1989. január 15

Foglalkozása: atléta (súlylökés, diszkoszvetés)

Elismerések:

Olimpiai bronzérmes (2016)

Az év női atlétája (2014, 2015, 2016)

Fedett Pályás Európa Bajnok (2015)

Az IAAF World Indoor Tour győztese (2017)

- Nemrég a debreceni Kelet Kupán diszkoszban szerezett aranyat. Tudatosan foglalkozik mindkét szerrel egyszerre?

- Egészen 23 éves koromig párhuzamosan csináltam a két dobószámot. A mozgás egészen hasonló, hiszen a forgó mozgás technikáját alkalmazom a súlylökés során is. Ebben is van egy Szuper Liga sorozat, mindkét számban indulok ilyenkor. Az edzéseken ritkábban foglalkozunk a diszkosszal, bár így is ötszörös hazai bajnok vagyok, tehát emiatt is erősítem tovább ezt az oldalt is, amíg tudom. Most 58,57-el sikerült, ami itthon nagyon jó eredménynek számít, de egy nemzetközi mezőnyben már az Európa-bajnokságra sem tudnék kijutni vele.

- Kevesen tudják, hogy gyógypedagógiai végzettséggel is rendelkezik, s kevés ideje jut erre a versenyek mellett. E tekintetben van-e változás, illetve miért kezdett el gyógypedagógiával foglalkozni?

- Mindig is nagyon vonzott a tanári pálya. Jelentkeztem óvoda,- illetve gyógypedagógusnak, de elsősorban a gyógypedagógia érdekel. A párom testvére értelmileg akadályozott, emiatt is döntöttem úgy, hogy ezzel is foglalkozni szeretnék. Sajnos a sport mellett még mindig nem sok időm jut erre, de például még a római verseny előtt, Szegeden lesz a Második Napfény Kupa, ahol mozgássérült csapatok versenyeznek, s az egyik helyi intézménynek a csapatkapitányaként én is jelen leszek a versenyen. Próbálok azért benne maradni a vérkeringésben, ha hívnak valahova, nagyon szívesen megyek és a sérült gyermekekkel töltöm az időmet. Idővel majd kiderül, hogyan tovább, ha dönteni kell, mi legyen a sportkarrier után.

- Rendkívül optimistának és céltudatosnak tűnik. Ezt a mentális erőt jól sejtem, hogy a tavaly nyári, riói bronzéremből is meríti?

- Nagyon jó érzés volt dobogóra állni, sok év munkája volt és van benne ebben az olimpiai éremben. Jó visszagondolni rá, sok erőt merítek belőle. Többször visszagondolok ezekre a pillanatokra. Természetesen a következő cél már ki van tűzve, a 2020-as tokiói olimpia. A mostani időszak gyakorlatilag már a felkészülés része.