Előfizetés

Trump ismét különcködött

Publikálás dátuma
2017.05.26. 18:53
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Gyalog sétáltak végig helyiek és turisták között a világ hét iparilag legfejlettebb országának (G7) vezetői a szicíliai Taormina utcáin pénteken, ahol csúcstalálkozójuk biztonsági és aktuális külpolitikai kérdések megvitatásával kezdődött. A csúcs zárónyilatkozatának tervezete a migrációra és a határvédelemre is kitér - jelentette az olasz sajtó.

A csúcstalálkozó ünnepélyes megnyitója Taormina ókori görög színházában volt, amely felett a csoportkép után az olasz légvédelem vadászgépei húztak zöld, fehér, píros füstcsíkot az égre a csoport állam- és kormányfőinek tiszteletére. A házigazda Paolo Gentiloni olasz kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Shinzo Abe japán kormányfő gyalog tette meg az utat a G7-csúcstalalálkozónak helyet adó San Domenico szállodáig. Egyedül Donald Trump amerikai elnök ült be egy nyitott golfkocsiba. A Taormina utcáin a kisváros lakosai és a turisták között sétáló politikusok közül nagy taps mindenekelőtt Emmanuel Macront és Justin Trudeaut kísérte. 

A csúcs biztonsági és aktuális nemzetközi politikai kérdések megvitatásával kezdődött. Sajtóértesülések szerint az ülésen Theresa May felhívást tesz a nagy internetes közösségi oldalak működtetőihez a korábbinál konkrétabb és hatásosabb közreműködést sürgetve a terrorizmus elleni küzdelemben.

A politikusokat kísérő delegációk lázasan dolgoznak a szombatra készülő záródokumentumon, amelyben a biztonság, a terrorizmus elleni fellépés, a környezetvédelem és számos más téma mellett a határok védelme, valamint a migráció is szerepel. Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, a zárónyilatkozat tervezete kimondja, hogy a "migráció kezelése és ellenőrzése hosszú távú válságmegoldást követel, menekültek és gazdasági bevándorlók közötti különbségtétellel". A nyilatkozat a migrációt kiváltó okok megoldását szorgalmazza a kiinduló országok segítésével. A dokumentum vázlata leszögezi: "a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartásával megerősítjük az államok szuverén jogát is saját határaik ellenőrzésében, a migráció korlátainak világos meghatározásával, nemzeti biztonságuk és gazdasági jólétük érdekében".

A csúcstalálkozón a jelentősebb nemzetközi nem kormányzati szervezetek (NGO) is részt vesznek. A természetvédelmi világalap (WWF) "erős jelzést" sürgetett a G7-től az éghajlatváltozást érintő döntésekben. Természetvédők és más tüntetők százai indultak el a szicíliai csúcs helyszínére, többek között komphajókkal a szombatra meghirdetett tüntetésre, a Taormina tengerpartján található Giardini Naxosba, ahol az üzlettulajdonosok szombaton ki sem nyitnak. A G7-ek környezetvédelmi minisztereinek találkozója egyébként Bolognában lesz június 10. és 12. között.

A G7-nek este a taorminai színházban a Scala milánói operaház zenekara ad koncertet, majd Sergio Mattarella olasz államfő várja őket díszvacsorára. Szombaton Paolo Gentiloni és kollégái sajtókonferenciájával zárul a találkozó.

Brexit - Kiköltöznek Londonból az uniós ügynökségek

Októberre várható döntés a londoni központú uniós ügynökségek új székhelyéről, amelyeknek költözniük kell az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnésével. A helyszínekről a tagországok képviselői fognak dönteni világos kritériumok mentén, titkos szavazás útján - közölte a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai politika-üzleti lap az Európai Bizottság kiszivárgott irányelveit ismertetve.

A cikkben emlékeztettek rá, hogy az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért már szinte minden tagállam bejelentkezett, valamint tudatták, hogy július 31-ig még azok az országok is benyújthatják a pályázatukat, amelyek eddig nem tették meg.

Mint írták, nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek, az ugyanakkor nem lehetséges, hogy mindkét szervezet ugyanabba az országba kerüljön. Több fordulóban fognak szavazni, a végső döntés legkésőbb októberben várható. Elsőként pedig az EMA-ról fognak határozni.

A dokumentum szerint az ügynökségeknek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdeniük a működésüket az új helyszíneken.

A jelentkezéseket az Európai Bizottság fogja értékelni számos szempont alapján, figyelembe veszik egyebek mellett a pályázó városok földrajzi elhelyezkedését, nemzetközi összeköttetését, távolságát a repülőterektől, illetve az idegen nyelvű iskolákban lévő férőhelyek számát.

Szakemberek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a kérdés tárgyalásakor.

Kiemelték, az uniós vezetők 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, viszont azt is megemlítették, hogy itt nem új ügynökségekről van szó.

Elemzők szerint a legnagyobb esélye Frankfurtnak, Brüsszelnek és Bécsnek van az EBA befogadására - írta a Financial Times című brit pénzügyi újság.

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság 190 embert foglalkoztat és évente nagyjából 9 ezer látogatót fogad.

Kapcsolódó
Brexit - Indulhat az egyeztetés

Kivégezték a halálsor Houdinijét

Alabamában hajnalban kivégeztek egy 75 éves férfit, aki 1982-ben álmában megölt egy embert. Tommy Arthur betört Troy Wicker otthonába és álmában lelőtte a ház urát. A feleség azt állította, egy fekete férfi tört be a házukba, később megváltoztatta vallomását, és azt állította 10 ezer dollárt ígért Arthurnak, akivel viszonya volt, hogy ölje meg a férjét. Arthur a vallomása szerint feketére festette az arcát és parókát viselt. A férfi mindvégig ártatlannak vallotta magát, a helyszínhez semmiféle közvetlen bizonyíték nem kötötte. Alabama állam nem engedte meg, hogy a parókán DNS-vizsgálatot végezzenek.

Arthurt „a halálsor Houdinijének” nevezték, mivel halálos ítélete végrehajtását már hét alkalommal elhalasztották, az elítélt többször fellebbezett a méreginjekciós kivégzés problémái miatt. A legfelsőbb bíróság csütörtökön végül engedélyezte a kivégzés végrehajtását. Egyetlen kívánsága volt, hogy a kivégzéskor gyerekei fotóját nézhesse. Idén Arthur a tizenkettedik halálra ítélt, akit kivégeztek az Egyesült Államokban. Alabamában idén ez volt az első kivégzés.