Előfizetés

Őrület a Bitcoin piacán

Ábrahám Ambrus
Publikálás dátuma
2017.05.27. 07:23

Elképesztő áremelkedési ütem figyelhető meg az internetes devizák piacán az utóbbi hetekben. Van, amelynek az értéke év eleje óta közel huszonötszörösére emelkedett.

Döbbenetes folyamatok zajlanak a kriptovaluták, azaz az internetes, vagy digitális devizák, többi között a Bitcoin piacán. Sokak által még emlékezetes a kilencvenes évek végének IT-felfutása, amely végül az úgynevezett dotcom lufihoz vezetett. Az Egyesült Államok tőkepiacán az informatikai vállalkozások szinte hónapok alatt több milliárd dollár értékű vállalatokká dagadtak. Most ezt az időszakot idéző lendülettel száguld immár hetek óta a Bitcoin árfolyama. Ami pedig a héten történt azt valóban csak úgy jellemezhető, hogy a színtiszta őrület.

Japánban a nyáron már 260 ezer üzletben és étteremben lehet majd Bitcoinnal kiegyenlíteni a számlát

A Bitcoin jegyzése ez év január 12-én a mai szinthez képest igencsak szerénynek mondható 760 dollár közelében állt. Ezt követően igazán egy márciusi elejei fejlemény rázta meg a piacot, amikor is a Tyler és Cameron Winklevoss befektetőpáros célegyenesbe jutott azon tervével, hogy egy a digitális fizetőeszköz árfolyamához kötött, a tőzsdén is kereskedhető – vagyis tőkepiaci szereplők számára elérhető - befektetési alapot hozzanak létre. Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) többszöri halasztás után azonban kijelentette, hogy nem hagyja jóvá a szándékot, s nem jelenhet meg a Bitcoin-árfolyamához kötött alap a Nasdaq-on. A bevezetéssel kapcsolatos spekulációk ugyanakkor egészen 1200 dollár közelébe lökték a Bitcoin jegyzését. Ezt követően március végére kicsit alábbhagyott a lendület, így a szuperpénz árfolyama ismét 1000 dollár alá bukott.

Április elején viszont elszabadult minden, s a józan ész határait feszegető változások következtek. Az ár ugyanis múlt hét végére áttörte a 2000 dollár, vagyis alig másfél hónap alatt megduplázódott az internetes deviza értéke. Ehhez képest e hét csütörtökig az említett szintről 2700 dollár fölé katapultált a jegyzés, vagyis alig néhány nap alatt további 35 százalékkal nőtt az ár. Ehhez hozzá tartozik, hogy tegnap némi csökkenés történt, s 2500 dollár alá is süllyedt az ár, ám hamar emelkedésbe fordult a korrekció.

És ez még csak a Biticoin, a kripovaluták államkötvényének nevezett szuperpénz. A szintén ebbe a körbe sorolt Ether jegyzése például az év elejei 8 dollárról 200 dollár fölé száguldott, vagyis értéke több mint 25 szeresére emelkedett. A digitális pénz mögötti személy anonimitására „gyúró” ZCash pedig a január elejei 48 dollár után most 220 fölött jár.

Debreczeni Barnabás: jobb lenne, ha emberek önmérséklettel lennének, s nem akarnának mindenáron például Bitcoint vásárolni.

Valóban teljesen felbolydult a piac – mondta a Népszavának Debreczeni Barnabás, a Magyarországon egyedüliként kriptodevizák adásvételével foglalkozó MrCoin.eu alapítója és vezetője. (Nem mellékesen a fővárosban Bitcoin-automatát is üzemeltetnek.) Olyanok is internetes devizát akarnak vásárolni, akik eddig leginkább csak hallomásból ismerték ezeket a pénzeket. Jelentősen megnőtt az érdeklődés és az ügyfélkör az elmúlt hetekben - folytatta. Biztosra nem mondható, de ebben az őrületben alighanem a csúcs közelében járunk, s mint minden ilyen rali után most is jöhet egy visszaesés. Ilyenkor a józan észnek kellene érvényesülnie, azaz jobb lenne, ha emberek önmérséklettel lennének, s nem akarnának mindenáron például Bitcoint vásárolni – magyarázta. Ilyenkor szokta nagyon "megégetni" magát az ember – tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy mi állhat az elképesztő áremelkedés mögött úgy reagált: a Bitcion, az „elkövetett” tranzakciószámhoz képest alulértékeltnek volt mondható. Sokan ugyanis a Bitcoin és egyéb a kriptovaluták értékét is a „Metcalfe-törvényből” kalkulálják. Utóbbi szerint „a számítógép hálózatok értéke a csomópontok számának négyzetével nő.” Ebből eredeztetve, a tranzakciók számából „mértek” egy árfolyamot a Bitcoin esetében is. A számított érték pedig mostanra jóval magasabbá vált az korábbi hónapokban tapasztalt aktuális szinthez viszonyítva.

A felfokozott figyelemre nem is lehetne jobb példa annál, hogy az internetes devizák teljes piaci kapitalizációja a március elejei 20 milliárd dollárról mostanra 80 milliárd dollár fölé szökött.

Arra kérdésünkre, hogy látszik-e bármiféle határa az áremelkedésnek Debreczeni Barnabás kitérő választ adott. Egészen máshonnan közelítette meg a kérdést. Úgy vélte fölösleges rohanni. Egy ipari korszakváltásnál vagyunk, ahol ezen pénzek értéke, használata a jelenleginél sokkal jelentősebbé válhat. A gép és gép közötti pénzmozgásokban ugyanis – például az okoshűtő megrendeli az élelmiszert a saját számlája, s nem a tulajdonos folyószámlájának felhasználásával – komoly szerepük lehet a kriptodevizáknak. Ha ezt vesszük alapul, akkor még senki nem maradt le semmiről.

Terjed a Bitcoinnal fizetés
Számos, közelmúltbeli történés, gyakorlati hasznosítás is az internetes devizákra irányította a figyelmet. Japánban például április elsejétől hivatalos fizetési módnak számít a Bitcoinnal való fizetés. Javában zajlik az ATM-ek (pénzkiadó automaták) százainak átállítása, hogy alkalmasak legyenek kriptodeviza ügyletekre. A tervek szerint a nyárra már 260 ezer japán üzletben és étteremben lehet majd Bitcoinnal kiegyenlíteni a számlát. Németországban az RWE energiakonszern leánycége, az Innogy bejelentette: 800 elektromos autó töltőállomást módosít úgy, hogy lehetőség legyen azokon az Etherrel való fizetésre. A JPMorgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadója pedig arról értesített a közelmúltban, hogy a ZCash-t előbb-utóbb integrálják a rendszerükbe, s az része lesz bizonyos elszámolásoknak.Kajak-kenu vk - Minden szombati döntőben lesz magyar hajó

Minden szombati döntőben lesz magyar hajó a szegedi kajak-kenu világkupán: a péntek délutáni középfutamok után eldőlt, hogy a legtöbb döntőben mindkét hazai egység vízre szállhat, ez alól mindössze három szám, a férfi K-1, K-2 és C-2 1000 méter kivétel, ezekben egy magyar jutott be a legjobbak közé.

A tavaly már az ötkarikás játékokon is bemutatkozó, 19 éves algyői kajakos, Kopasz Bálint az előfutam-győzelem után a második pályáját is magabiztosan uralta 1000 méteren, ha a végén nem enged ki, az övé lett volna a legjobb időeredmény az olimpiai és világbajnokokat felvonultató mezőnyben. A másik magyar, Németh Viktor Máté ugyanakkor hetedik helyével nem tudott A döntős helyet kiharcolni.

"Egy kicsit most is zavart a szél, ami erősebb volt, mint az előfutamban" - mondta Kopasz. Hozzátette: az idők a hátszélnek köszönhetően most is nagyon jók, gyorsak voltak, de a hullámokkal nehéz megküzdeni. "Szerencsére a formám jó, az edzőm úgy állította össze a munkát, hogy megfelelő állapotban legyek, csakúgy, mint a két héttel ezelőtti rangsoroló versenyen" - fejtette ki.

A kenus Vasbányai Henrik is megnyerte középfutamát egy kilométeren, míg Kiss Tamás az elrontott rajt után nagyot küzdve a második helyen ért célba, s ez még éppen automatikus finálés indulást ért.

Női K-1 500 méteren Vad Ninetta nem volt egyszerű helyzetben, mert az új-zélandiak klasszisával, Lisa Carringtonnal került egy futamba. Simon Miklós tanítványa 400 méterig uralta a versenyt, de a végén a nagy vetélytárs megelőzte, sőt, Vad majdnem a második helyet is elpuskázta.

"Ennek egyszerű oka volt, elnéztem az utolsó bóját. Ilyen hibát nem követtem el még sosem, nem tudom, hogy mit néztem fehér bójának, de ha ezen úszik el a döntő, nagyon ideges lettem volna" - fogalmazott a négyszeres világbajnok magyar kajakos. A másik magyar induló, Takács Tamara magabiztosan megnyerte a középfutamát.

A női kenu egyesek 500 méteres középfutamai során Balla Virágot a kanadai Katie Vincent, Devecseriné Takács Kincsőt pedig az ukrán Ljudmilla Luzsan utasította maga mögé, de mindkét magyar ott lesz a döntőben.

A férfi K-2 500 méter harmadik középfutamában egymás melletti pályára került Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert, valamint Tóth Dávid és Bán Kristóf párosa. Az első 250 métert egyértelműen Tóth Dávidék uralták, a vége azonban Hufnágeléknek sikerült jobban, s minimális különbséggel megnyerték a futamot - de mindkét egység bekerült a döntőbe.

Férfi K-2 1000 méteren csak egy magyar hajóért lehet majd szorítani, Doba Richárd Alfréd és Gacsal Ákos párosa ugyanis csak a hatodik lett középfutamában. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és társa, Bárdfalvi Márk párosa is nehéz helyzetbe került, mert bár sokáig vezetett a legerősebb futamban, végül a harmadik helyen ért célba, s így legjobb harmadikként jutott a döntőbe. Idejük az egész középfutamos program harmadik legjobb ideje volt ebben a számban.

"Azt hittük, kiestünk, de a parton kiderült, hogy a harmadik legjobb időt mentük, sőt 3:10-en belül csak három egység tudott teljesíteni. A sorsolásunk nem volt szerencsés, a legkeményebb futamba kerültünk, de örülök, hogy holnap lesz egy újabb dobásunk" - mondta Kammerer.

Férfi C-2 1000 méteren az újpestiek fiatal párosa, Lelovics Dávid és Dóri Bence Balázs a nyolcadik lett középfutamában, a másik magyar egység, Korisánszky Dávid és Mike Róbert viszont második helyével bejutott a fináléba.

A pénteki versenynap a 200-as és további 500-as előfutamokkal zárult, ezek közül csak női K-2 200 és női C-2 200 méteren lehetett egyenes ágon a vasárnapi fináléba jutni. A kajakosoknál Kiss Blanka és Malcsiner Eszter, illetve Hagymási Réka és Szabó Ágnes is élt a lehetőséggel, előbbi egység első, utóbbi második lett előfutamában, így kihagyhatja a szombati középfutamot. A többi magyar egység szombaton folytatja szereplését.

A vk-ra ingyenes a belépés. A hétvége döntőit élőben közvetíti az M4 Sport.

A további program:
szombat:
B és C döntők 8.30
1000 és 500 m-es A döntők 10.00
paraversenyek, döntők 11.20
200 és 500 m-es középfutamok 14.00
további 500 m-es elő- és középfutamok 16.20
vasárnap:
B és C döntők 9.10
200 és 500 m-es döntők 10.30
váltó előfutamok 14.00
váltó döntők 16.15

Kajak-kenu vk - Minden szombati döntőben lesz magyar hajó

Minden szombati döntőben lesz magyar hajó a szegedi kajak-kenu világkupán: a péntek délutáni középfutamok után eldőlt, hogy a legtöbb döntőben mindkét hazai egység vízre szállhat, ez alól mindössze három szám, a férfi K-1, K-2 és C-2 1000 méter kivétel, ezekben egy magyar jutott be a legjobbak közé.

A tavaly már az ötkarikás játékokon is bemutatkozó, 19 éves algyői kajakos, Kopasz Bálint az előfutam-győzelem után a második pályáját is magabiztosan uralta 1000 méteren, ha a végén nem enged ki, az övé lett volna a legjobb időeredmény az olimpiai és világbajnokokat felvonultató mezőnyben. A másik magyar, Németh Viktor Máté ugyanakkor hetedik helyével nem tudott A döntős helyet kiharcolni.

"Egy kicsit most is zavart a szél, ami erősebb volt, mint az előfutamban" - mondta Kopasz. Hozzátette: az idők a hátszélnek köszönhetően most is nagyon jók, gyorsak voltak, de a hullámokkal nehéz megküzdeni. "Szerencsére a formám jó, az edzőm úgy állította össze a munkát, hogy megfelelő állapotban legyek, csakúgy, mint a két héttel ezelőtti rangsoroló versenyen" - fejtette ki.

A kenus Vasbányai Henrik is megnyerte középfutamát egy kilométeren, míg Kiss Tamás az elrontott rajt után nagyot küzdve a második helyen ért célba, s ez még éppen automatikus finálés indulást ért.

Női K-1 500 méteren Vad Ninetta nem volt egyszerű helyzetben, mert az új-zélandiak klasszisával, Lisa Carringtonnal került egy futamba. Simon Miklós tanítványa 400 méterig uralta a versenyt, de a végén a nagy vetélytárs megelőzte, sőt, Vad majdnem a második helyet is elpuskázta.

"Ennek egyszerű oka volt, elnéztem az utolsó bóját. Ilyen hibát nem követtem el még sosem, nem tudom, hogy mit néztem fehér bójának, de ha ezen úszik el a döntő, nagyon ideges lettem volna" - fogalmazott a négyszeres világbajnok magyar kajakos. A másik magyar induló, Takács Tamara magabiztosan megnyerte a középfutamát.

A női kenu egyesek 500 méteres középfutamai során Balla Virágot a kanadai Katie Vincent, Devecseriné Takács Kincsőt pedig az ukrán Ljudmilla Luzsan utasította maga mögé, de mindkét magyar ott lesz a döntőben.

A férfi K-2 500 méter harmadik középfutamában egymás melletti pályára került Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert, valamint Tóth Dávid és Bán Kristóf párosa. Az első 250 métert egyértelműen Tóth Dávidék uralták, a vége azonban Hufnágeléknek sikerült jobban, s minimális különbséggel megnyerték a futamot - de mindkét egység bekerült a döntőbe.

Férfi K-2 1000 méteren csak egy magyar hajóért lehet majd szorítani, Doba Richárd Alfréd és Gacsal Ákos párosa ugyanis csak a hatodik lett középfutamában. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és társa, Bárdfalvi Márk párosa is nehéz helyzetbe került, mert bár sokáig vezetett a legerősebb futamban, végül a harmadik helyen ért célba, s így legjobb harmadikként jutott a döntőbe. Idejük az egész középfutamos program harmadik legjobb ideje volt ebben a számban.

"Azt hittük, kiestünk, de a parton kiderült, hogy a harmadik legjobb időt mentük, sőt 3:10-en belül csak három egység tudott teljesíteni. A sorsolásunk nem volt szerencsés, a legkeményebb futamba kerültünk, de örülök, hogy holnap lesz egy újabb dobásunk" - mondta Kammerer.

Férfi C-2 1000 méteren az újpestiek fiatal párosa, Lelovics Dávid és Dóri Bence Balázs a nyolcadik lett középfutamában, a másik magyar egység, Korisánszky Dávid és Mike Róbert viszont második helyével bejutott a fináléba.

A pénteki versenynap a 200-as és további 500-as előfutamokkal zárult, ezek közül csak női K-2 200 és női C-2 200 méteren lehetett egyenes ágon a vasárnapi fináléba jutni. A kajakosoknál Kiss Blanka és Malcsiner Eszter, illetve Hagymási Réka és Szabó Ágnes is élt a lehetőséggel, előbbi egység első, utóbbi második lett előfutamában, így kihagyhatja a szombati középfutamot. A többi magyar egység szombaton folytatja szereplését.

A vk-ra ingyenes a belépés. A hétvége döntőit élőben közvetíti az M4 Sport.

A további program:
szombat:
B és C döntők 8.30
1000 és 500 m-es A döntők 10.00
paraversenyek, döntők 11.20
200 és 500 m-es középfutamok 14.00
további 500 m-es elő- és középfutamok 16.20
vasárnap:
B és C döntők 9.10
200 és 500 m-es döntők 10.30
váltó előfutamok 14.00
váltó döntők 16.15