bitcoin;

2017-05-27 07:23:00

Őrület a Bitcoin piacán

Elképesztő áremelkedési ütem figyelhető meg az internetes devizák piacán az utóbbi hetekben. Van, amelynek az értéke év eleje óta közel huszonötszörösére emelkedett.

Döbbenetes folyamatok zajlanak a kriptovaluták, azaz az internetes, vagy digitális devizák, többi között a Bitcoin piacán. Sokak által még emlékezetes a kilencvenes évek végének IT-felfutása, amely végül az úgynevezett dotcom lufihoz vezetett. Az Egyesült Államok tőkepiacán az informatikai vállalkozások szinte hónapok alatt több milliárd dollár értékű vállalatokká dagadtak. Most ezt az időszakot idéző lendülettel száguld immár hetek óta a Bitcoin árfolyama. Ami pedig a héten történt azt valóban csak úgy jellemezhető, hogy a színtiszta őrület.

Japánban a nyáron már 260 ezer üzletben és étteremben lehet majd Bitcoinnal kiegyenlíteni a számlát

A Bitcoin jegyzése ez év január 12-én a mai szinthez képest igencsak szerénynek mondható 760 dollár közelében állt. Ezt követően igazán egy márciusi elejei fejlemény rázta meg a piacot, amikor is a Tyler és Cameron Winklevoss befektetőpáros célegyenesbe jutott azon tervével, hogy egy a digitális fizetőeszköz árfolyamához kötött, a tőzsdén is kereskedhető – vagyis tőkepiaci szereplők számára elérhető - befektetési alapot hozzanak létre. Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) többszöri halasztás után azonban kijelentette, hogy nem hagyja jóvá a szándékot, s nem jelenhet meg a Bitcoin-árfolyamához kötött alap a Nasdaq-on. A bevezetéssel kapcsolatos spekulációk ugyanakkor egészen 1200 dollár közelébe lökték a Bitcoin jegyzését. Ezt követően március végére kicsit alábbhagyott a lendület, így a szuperpénz árfolyama ismét 1000 dollár alá bukott.

Április elején viszont elszabadult minden, s a józan ész határait feszegető változások következtek. Az ár ugyanis múlt hét végére áttörte a 2000 dollár, vagyis alig másfél hónap alatt megduplázódott az internetes deviza értéke. Ehhez képest e hét csütörtökig az említett szintről 2700 dollár fölé katapultált a jegyzés, vagyis alig néhány nap alatt további 35 százalékkal nőtt az ár. Ehhez hozzá tartozik, hogy tegnap némi csökkenés történt, s 2500 dollár alá is süllyedt az ár, ám hamar emelkedésbe fordult a korrekció.

És ez még csak a Biticoin, a kripovaluták államkötvényének nevezett szuperpénz. A szintén ebbe a körbe sorolt Ether jegyzése például az év elejei 8 dollárról 200 dollár fölé száguldott, vagyis értéke több mint 25 szeresére emelkedett. A digitális pénz mögötti személy anonimitására „gyúró” ZCash pedig a január elejei 48 dollár után most 220 fölött jár.

Debreczeni Barnabás: jobb lenne, ha emberek önmérséklettel lennének, s nem akarnának mindenáron például Bitcoint vásárolni.

Valóban teljesen felbolydult a piac – mondta a Népszavának Debreczeni Barnabás, a Magyarországon egyedüliként kriptodevizák adásvételével foglalkozó MrCoin.eu alapítója és vezetője. (Nem mellékesen a fővárosban Bitcoin-automatát is üzemeltetnek.) Olyanok is internetes devizát akarnak vásárolni, akik eddig leginkább csak hallomásból ismerték ezeket a pénzeket. Jelentősen megnőtt az érdeklődés és az ügyfélkör az elmúlt hetekben - folytatta. Biztosra nem mondható, de ebben az őrületben alighanem a csúcs közelében járunk, s mint minden ilyen rali után most is jöhet egy visszaesés. Ilyenkor a józan észnek kellene érvényesülnie, azaz jobb lenne, ha emberek önmérséklettel lennének, s nem akarnának mindenáron például Bitcoint vásárolni – magyarázta. Ilyenkor szokta nagyon "megégetni" magát az ember – tette hozzá.

Arra a felvetésünkre, hogy mi állhat az elképesztő áremelkedés mögött úgy reagált: a Bitcion, az „elkövetett” tranzakciószámhoz képest alulértékeltnek volt mondható. Sokan ugyanis a Bitcoin és egyéb a kriptovaluták értékét is a „Metcalfe-törvényből” kalkulálják. Utóbbi szerint „a számítógép hálózatok értéke a csomópontok számának négyzetével nő.” Ebből eredeztetve, a tranzakciók számából „mértek” egy árfolyamot a Bitcoin esetében is. A számított érték pedig mostanra jóval magasabbá vált az korábbi hónapokban tapasztalt aktuális szinthez viszonyítva.

A felfokozott figyelemre nem is lehetne jobb példa annál, hogy az internetes devizák teljes piaci kapitalizációja a március elejei 20 milliárd dollárról mostanra 80 milliárd dollár fölé szökött.

Arra kérdésünkre, hogy látszik-e bármiféle határa az áremelkedésnek Debreczeni Barnabás kitérő választ adott. Egészen máshonnan közelítette meg a kérdést. Úgy vélte fölösleges rohanni. Egy ipari korszakváltásnál vagyunk, ahol ezen pénzek értéke, használata a jelenleginél sokkal jelentősebbé válhat. A gép és gép közötti pénzmozgásokban ugyanis – például az okoshűtő megrendeli az élelmiszert a saját számlája, s nem a tulajdonos folyószámlájának felhasználásával – komoly szerepük lehet a kriptodevizáknak. Ha ezt vesszük alapul, akkor még senki nem maradt le semmiről.

Terjed a Bitcoinnal fizetés
Számos, közelmúltbeli történés, gyakorlati hasznosítás is az internetes devizákra irányította a figyelmet. Japánban például április elsejétől hivatalos fizetési módnak számít a Bitcoinnal való fizetés. Javában zajlik az ATM-ek (pénzkiadó automaták) százainak átállítása, hogy alkalmasak legyenek kriptodeviza ügyletekre. A tervek szerint a nyárra már 260 ezer japán üzletben és étteremben lehet majd Bitcoinnal kiegyenlíteni a számlát. Németországban az RWE energiakonszern leánycége, az Innogy bejelentette: 800 elektromos autó töltőállomást módosít úgy, hogy lehetőség legyen azokon az Etherrel való fizetésre. A JPMorgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadója pedig arról értesített a közelmúltban, hogy a ZCash-t előbb-utóbb integrálják a rendszerükbe, s az része lesz bizonyos elszámolásoknak.