Huszonkét évig vártak a kompra

Publikálás dátuma
2017.05.26. 21:15
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Újraindult a kompközlekedés a Tiszán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrád és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd között.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében felidézte, hogy a komp működését először 1784-ben említették a hivatalos feljegyzések, a vízi jármű pedig egészen 1994-ig szállította az utasokat és a járműveket a Tisza két partja között. A komp újraindítására a helyieknek több mint huszonkét évet kellett várniuk - mondta a fejlesztési miniszter.

A tárcavezető megemlítette, a két régiót a jövőben kerékpárutak is összekötik majd, szavai szerint "ez az álom hamarabb meg fog valósulni, mint a komp." A kabinet 2016 végén kormányhatározatban rögzítette, hogy Rakamaz, illetve Tokaj és Tiszabecs között kerékpárút épül ki a Tisza töltésén.

Ez lesz Magyarország egyik legnagyobb olyan kerékpárútja, amely nem közút mellett vezet és nincs annak közelében sem - hangsúlyozta Seszták Miklós. A miniszter emlékeztetett, nemsokára átadják a Nyíregyháza és Tokaj között vezető kerékpárutat, hamarosan elkészülnek a Tiszát és a cigándi víztározót, valamint Kisvárdát és a szabolcsveresmarti tározót összekötő szakaszok is.

Spányik Gábor, a MAHART PassNave Kft. ügyvezető igazgatója beszédében azt mondta, nagy lehetőségek állnak a tiszai hajózás előtt, mivel nemrégiben nemzetközi vízi úttá minősítették a Tiszát, így ezentúl akár nemzetközi szállodahajók is feltűnhetnek a folyón. A kikötő teljes kiépítése esetén jövő tavasszal a MAHART elindítaná a Tokaj és a Cigánd, illetve Dombrád között közlekedő hajójáratot, amely a helyi turizmus fellendítését segítené - közölte az igazgató.

Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere az eseményen elmondta, a kikötő felújítására az önkormányzat 16 millió forintot nyert egy uniós pályázat segítségével. A teljes kompberuházás értéke a vízi és a szárazföldi létesítményekkel együtt meghaladta a 100 millió forintot, a fejlesztés hat embernek biztosít munkalehetőséget. A kompról bármikor és viszonylag gyorsan le lehet választani a hajót, ami ezzel alkalmassá válik turisták hajóztatására is.

A komp a következő két hétben ingyen szállítja a kerékpárokat, a motorkerékpárokat és a gyalogosokat a Tisza jobb és bal partja között. A szállítóeszköz minden nap reggel nyolc órától este nyolc óráig óránként közlekedik Dombrád és Cigánd között.

Szerző

Tíz éves az Ördögkatlan Fesztivál

Az idén augusztus 1. és 5. között megvalósuló dél-baranyai rendezvény a múltat is megidézi majd, de új programokkal is készülnek a szervezők - hangzott el a köztévében.

Bérczes László, az egyik főszervező elmondta: 6-700 műsorszámmal várják a közönséget az idei fesztiválon, amelynek díszvendége Kolonits Klára operaénekes és Dinyés Dániel zeneszerző lesz. A Nagyharsányba, Kisharsányba, Beremendre és Villánykövesdre látogatókat számos kulturális program várja az ötnapos rendezvény alkalmával. A főszervező a programokat sorolva kiemelte: Verdi Requiemjét a Nemzeti Filharmonikusok adják elő a beremendi Megbékélés Kápolnánál Dinyés Dániel vezényletével. Verdi-operagálát is hallhat a közönség, továbbá Dinyés Dániel és barátai templomi kamarahangversenyt is tartanak, Kolonits Klára és László Boldizsár fellépésével. Sok olyan programjuk lesz, amelyet csak az Ördögkatlan fesztiválon láthat a közönség. Többek között Cseh Tamás-Leonard Cohen emlékkoncertre is várják az érdeklődőket.

Elmondta, hogy az első fesztivál megszervezésének ötletét a kényszer szülte. Már évek óta ők rendezték a Művészetek Völgye egyik falujának programját, 2008 júniusában azonban azt a hírt kapták, hogy nem lesz rá pénz. Ezért a másik főszervezővel, Kiss Mónikával úgy döntöttek, hogy saját rendezvényt hoznak létre. Mint a műsorban elhangzott, ugyan már tízéves az Ördögkatlan, de azt remélik hogy olyan lesz, mint az első: ártatlan, őszinte, személyes és szeretetteljes. Dinyés Dániel a komolyzenei programok közül kiemelte a beremendi nagykoncertet, amelyen 4 ezren is részt szoktak venni hallgatóként, szénabálákra kifeküdve hallgathatják a zenét az augusztusi ég alatt.

Szerző

Ennyit költünk egy lurkóra gyereknapon

Publikálás dátuma
2017.05.26. 16:58
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Tíz magyar családból kilencben ünneplik a gyereknapot május utolsó vasárnapján, a szülők átlagosan 2-5 ezer forintot költenek gyereknapi meglepetésre -  derül ki a Játéksziget bolthálózat tulajdonosa, a Formatex és a Regio Játékkereskedelmi Kft. külön-külön végzett kutatásaiból.

A szülők mintegy fele átlagosan 3800 forint értékben vásárol játékot a Regio felmérése szerint, 6000 forintnál többet csak a családok negyedében költenek.

Hasonló összegekről írt a Formatex is: a programokra és az ajándékokra a megkérdezett szülők 27 százaléka 2-5 ezer forint között költ, de 19 százalékuk 5-7,5 ezer forintot is kiad, közel ennyien akár 10 ezer forintot is elköltenek, sőt 23 százalék 10 és 20 ezer forint közötti összegből gazdálkodik ezen a napon.

A pünkösdi hosszú hétvégén a kisgyermekes családok egyharmada utazik el, a legnépszerűbb úti célok a Balaton, az Északi-középhegység és Budapest. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka ad pénzt is gyereknapra, nagyrészt 1-2 ezer forintot. A családok kétharmada a helyi gyereknapi rendezvényeket látogatja meg, egyharmaduk pedig kirándulni indul, emellett a közös játék is nagy szerepet kap - ismerteti a Regio Kft.

Az országszerte 8 Játéksziget üzletet üzemeltető Formatex Kft. felmérése szerint a szülők 80 százaléka meglepetésnek szánja a gyereknapi ajándékot, nem együtt választanak a gyerekekkel. A tárgyi ajándékozás a legnépszerűbb, amit az olyan élményajándékok követnek, mint a fagyizás, a gyereknapi tematikus programok, majd a kirándulás vagy állatkerti és játszóházi látogatás.

A gyereknapi ajándékok között továbbra is a játékok a legnépszerűbbek, majd a könyv és az édesség következik, sportszereket és ruhát a szülők 15 százaléka készül adni gyerekének - közölték.

Szerző