hulladék;Jobbik-Konzervatívok;Kósa Lajos;séfek;

2017-05-27 07:14:00

Mennyi jut a séfek zsebébe?

Egy jó séf már ma is keres annyit, mint Londonban, megvalósult tehát a bérunió egyes ágazatokban – Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője reagált így a Jobbik bérunióval kapcsolatos javaslatára. Megkérdeztük Csapody Balázst, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökét, a balatonszemesi Kistücsök étterem vezetőjét, aki annyit mondott: szerencsére akad már néhány olyan séf, aki keres annyit idehaza, mint nyugati kollégái, de ők még nagyon kevesen vannak, Londonnal pedig azért nem szerencsés az összehasonlítás, mert ott a megélhetési költségek is kirívóan magasak.

A balatoni vendéglősök szeretnének annyit adni szakácsaiknak, konyhafőnökeiknek, mint a nyugati bér, de azt egyelőre megközelíteni sem tudják – ismerték el többen is, vagyis a Balatonnál még biztosan nem valósult meg a bérunió. Nemrég az adott beszédtémát szakberkekben, hogy egy patinás siófoki csárda tulajdonosa félmilliós fizetési ígérettel sem tudta itthon tartani séfjét. Vagy amikor tavaly Balatonszárszón egy vendéglő komplett személyzete egyszerre állt föl és ment Ausztriába; a húst még este bepácolták, majd írtak egy búcsú smst-t a főnöknek.

Bár a fizetések nagyon különbözőek, egy szakportál tavaly nyáron úgy számolt: egy pincér bruttó 139 ezer, egy szakács 141 ezer, egy konyhafőnök 204 ezer forintot keresett idehaza, ezzel szemben Angliában 6-11 millió forintot is meg lehetett kapni éves szinten.

Vagyis a Kósa Lajos által vizionált bérunióhoz általános béremelésre volna szükség, máskülönben nem csak a balatoni vendégvárók nem találnak maguknak képzett szakembert. Ahogyan Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója fogalmazott: „lórúgásszerű” béremelés kell minél hamarabb, amihez vissza kell fogni a profitigényekből – ennyit tehet hozzá a vállalkozói szektor az állami járulék- ás adócsökkentéshez. A maguk részéről pedig – tette hozzá a főigazgató – megújítják a vendéglátós szakképzést, többek között az elitképzés bevezetésével (nem árt tudni,hogy már ma is 450 ezer forint egy szakács éves kitaníttatása), hogy sikk legyen szakácsnak tanulni. Újdonsült szakácsból egyébként az idén is lesz bőven, csak a Krúdy Gyula nevét viselő siófoki szakképző iskolából 84 frissen végzett kerül ki hamarosan – a kérdés csak az, hová tűnnek.

Mégis támogatható a „kötelező borravaló”?

A balatoni vendéglátósok egyértelműen elutasítják a „kötelező borravaló” bevezetését – írtuk a minap, az azóta eltelt időszakban azonban mintha változott volna a helyzet, már nem is olyan egyöntetű az ellenállás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által javasolt 8-15 százalékos szervizdíjjal szemben. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke azt mondta: áttanulmányozva a javaslatot, jónak tartja, hogy ezzel a bevétellel is a dolgozók bérét lehetne növelni. A szervizdíj bevezetése ugyanis nem járna automatikus áremeléssel, hiszen a jelenlegi árakból visszafelé is számolható lenne.