Előfizetés

Kajak-kenu vk - Újabb öt magyar érem, közte két arany

Publikálás dátuma
2017.05.28. 15:25
Kiss Blanka és Malcsiner Eszter negyedikként ért célba a női kajak párosok 200 méteres döntőjében a szegedi kajak-kenu világkupa
A magyar versenyzők újabb öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot nyertek a vasárnap délelőtti 200 és 500 méteres döntők során a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa-versenyen.

A szombati 1000 és 500 méteres döntők során ugyancsak öt érmet, három aranyat, illetve egy-egy ezüstöt és bronzot szereztek a magyarok, akik így a délutáni záró váltóversenyek előtt tíz dobogós hellyel állnak.

Vasárnap délelőtt 12 finálét bonyolítottak le, s ezek közül csak háromban - férfi C-2 500 és K-1 200 méteren, valamint női K-2 500 méteren - nem volt magyar hajó. A legrövidebb táv döntői mindjárt egy magyar éremmel kezdődtek, a női kajakpárosok versenyében Hagymási Réka és Szabó Ágnes remek versenyzéssel szerezte meg a harmadik helyet az ukránok és az olaszok mögött. Mögöttük Kiss Blanka és Malcsiner Eszter duója érkezett be a negyedik helyen. Mindkét egység már a péntek délutáni előfutamból kvalifikálta magát a legjobbak közé, azaz a szombati középfutamot kihagyhatta.
"Viszonylag friss páros vagyunk, de az előfutam után reménykedtünk egy jó helyezésben. Jól jött ki a lépés, közösen készülünk a válogatóra, meglátjuk mi lesz" - fogalmazott a parton Szabó Ágnes.

A női kenupáros, Bonyai Regina és a mindössze 15 éves Molnár Rebeka hatodik helye után a riói olimpikon Hajdu Jonatánért szoríthatott a Maty-ér közönsége. A Dunaferr 20 esztendős kenusa nagyot küzdött a döntőben, de végül leszorult a dobogóról, s a negyedik helyen végzett.

A női kajakosok hasonló számában aztán Lucz Dóra alaposan kárpótolta a szurkolókat, ugyanis a jó rajt után nagy csatát vívott az új-zélandi Aimee Fisherrel, majd némi meglepetésre meg is nyerte a számot, amely az olimpia műsorán is szerepel. "Nem nézelődtem, csak nyomtam" - értékelt a parton az UTE kétszeres U23-as világbajnok kajakosa. - "Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm. Nagy előny volt számomra a hazai közönség, nagy biztatást kaptam tőlük. Ez az első érmem világkupáról, boldog vagyok." 

A folytatásban a női kenusok 200 méteres egyes döntőjében Devecseriné Takács Kincső végig az élbolyban haladt, s előbb úgy tűnt, hogy harmadikként haladt át a célvonalon, de végül a célfotó másodiknak hozta ki. "Én úgy láttam, hogy mindkét kanadai előttem van, nagy fegyvertény, hogy az egyiket meg tudtam előzni" - mondta a győri kenus, aki elárulta: a futamra nem nagyon emlékszik. "Azt tudom, hogy a rajtom jó volt, s a hátszélben próbáltam egy jó ritmust találni. Úgy tűnik, sikerült" - tette hozzá. Ötszáz méteren a szombaton 1000 méteren győztes kajakos Kopasz Bálint jól kezdett, 250 méternél vezetett is, a végére azonban elfáradt, s ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A szám másik magyar indulója, Bárdfalvi Márk hetediként ért a célba.

A női kenupárosok fél kilométeres fináléjában ugyancsak két egységgel képviseltették magukat a magyarok, s közülük a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó uralta is a mezőnyt. Jól kezdtek, már féltávnál is ők vezettek, majd a második 250 méteren még növelték is az előnyüket, s ezzel megismételték a múlt heti, portugáliai vk-n aratott sikerüket. Lakatos Zsanett és Molnár Csenge ötödik lett. "Nem érzékeltem a többieket, csak örültem, hogy közeledik a cél" - fogalmazott Balla. - "Nem tartalékoltunk semmit, az elején nyomtuk, ami a csövön kifér, s aztán még a hajrája is maradt erőnk. Maximálisan sikerült megvalósítanunk azt, amit elterveztünk."

A program az 500 méteres kajaknégyesek döntőivel zárult. A férfiaknál ugyan két hazai egység is bejutott a legjobb kilenc közé, de az egyik egy betegség miatt végül nem állhatott rajthoz. A másik, Noé Zsombor, Tóth Dávid, Németh Viktor Máté és Mozgi Milán ötödikként zárt az erős mezőnyben.

A nőknél ott volt a rajtnál mindkét magyar négyes, s a várakozásoknak megfelelően közülük a rutinosabb, a Takács Tamara vezette Takács, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta kvartett teljesített jobban. Az új-zélandi csapat fölényesen nyert, de mögötte szoros csata alakult ki, s ebből a magyarok jöttek ki a legjobban. Másodikként zártak, mögöttük a spanyolok és a Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes, Szénási Zsófia négyes jött be a harmadik és negyedik helyen.

A szegedi regattán, amely az idei gyorsasági vk-sorozat második állomása, 66 ország versenyzői küzdenek.  

később:
váltó előfutamok 14.00
váltó döntők 16.15

Újra felszállnak a British Airways gépei

Tegnap összeomlott a British Airways informatikai rendszere, ezért kellett törölni az összes gépet a két legnagyobb londoni reptéren. A gondot feltehetően áramellátási hiba okozta, kibertámadásra utaló jeleket nem találtak - informált a HírTv.

Egy brit szakszervezeti szövetség szerint a cég tavaly több száz informatikusát bocsátotta el takarékossági okokból, és Indiába szervezte ki az informatikai hálózat működtetését.

 Az MTI információi szerint a British Airways továbbra is jelentős késések és járattörlések lehetőségére hívta fel utasai figyelmét.  A Heathrow repülőtérről Budapestre közlekedő, BA866-os számú vasárnap délelőtti járat kisebb késéssel felszállt, de a BA874-es számú kora délutáni budapesti járatot a British Airways törölte. A két órával későbbi BA868-as budapesti járatot a Heathrow információs szolgálata indulásra jelölte, de az esti gépről, amely hétfő reggel indulna vissza Budapestről, egyelőre nincs információ.  A British Airways vasárnapi közleményében kérte az előző napi törölt járatok utasait, hogy vasárnap csak akkor menjenek ki a repülőterekre, ha visszaigazolt átfoglalásuk van más járatokra.

A gyűlölet magva - Halálos késelés fejkendős nők miatt

Publikálás dátuma
2017.05.28. 11:51
Illusztráció/Thinkstock
Donald Trump amerikai elnök szinte azonnal a megválasztása után hozott egy rendeletet, amellyel  120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. Túl azon a káoszon, amit okozott, a rendelkezéssel egyúttal üzenetet is küldött: újabb - rettegéssel tápozott - "gyűlölet-veteményt" ültetett el hatalmas országa fehér népességében, ilyenfajta üzeneteket pedig jónéhányat küldött már kampánya során. A történelem számos bizonyítékkal szolgált arra, hogy az efféle aljas vetemények bizony szépen szárba szoktak szökkenni. 

A tragédiával végződő eset az amerikai Portlandben történt még pénteken délután. Az Euronews beszámolója szerint egy férfi zaklatni kezdett két muzulmán öltözetű nőt egy vonaton, mire három másik férfi közbelépett, de magukat már nem tudták megvédeni. A támadó késsel fordult ellenük, egyiküket ott helyben leszúrta, a másik, a nő védelmére kelő férfi a kórházban halt meg. Harmadikukat súlyos, de nem életveszélyes sebesüléssel ápolják.

Az egyik helyszínelő rendőr arról beszél, hogy mire kollégái odaértek, az egyik áldozat már a halálán volt. Megpróbáltak segíteni neki, de már nem tudták megmenteni. Meghalt ott, a vagonban. A másik két sebesültet kórházba vitték, de épphogy odaértek velük, egyikük meghalt.