Előfizetés

Trump nem is gondolkodik a klímaegyezményen

Publikálás dátuma
2017.05.28. 23:25
FOTÓ: REUTERS/Jonathan Ernst

Szinte bizonyosra vehető, hogy az Egyesült Államok kivonul a 2015-ös párizsi klímaegyezményből annak ellenére, hogy Donald Trump a szicíliai Taorminában pénteken és szombaton megrendezett G7-ek csúcstalálkozóján még azt ígérte, egy Twitter bejegyzésben is azt jelezte, hogy gondolkodik még a kérdésen, döntését jövő héten hozza meg. Ezt Trumphoz közeli forrásra hivatkozva közölte vasárnap a Reuters.

A brit hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint azonban az elnök már szűk környezetével és az amerikai környezetvédelmi hivatal elnökével, Scott Pruittel is közölte döntését. A hírügynökségnek nem sikerült a Fehér Házat elérnie az információ kapcsán. Úgy tűnik, igaza volt Angela Merkel német kancellárnak, aki az olaszországi csúcs után Trump ígérete ellenére úgy fogalmazott, hogy a klíma kérdéséről folytatott vita egésze „nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően. ….Semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad-e a párizsi megállapodásnak, vagy sem" .

A "hruscsovkák" elbontása ellen tüntettek Moszkvában

Ismét több ezren tüntettek vasárnap Moszkvában a városvezetésnek az 1950-60-as években épült ötszintes panelházak lebontását magában foglaló "renoválási" városrendezési terve ellen. A részvétel azonban ezúttal meg sem közelítette a két héttel ezelőttit. Akkor a szervezők szerint 20 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren tüntettek. Most a két forrás 5, illetve 3 ezer tüntetőt nevezett meg.

Helyszíni sajtóbeszámolók szerint a rendőrség egy kivételével eltetette a Szergej Szobjanyin polgármestert bíráló transzparenseket, a Vlagyimir Putyin elnökre vonatkozók felmutatását pedig eleve nem engedélyezte. A városvezetés május elején tette közzé annak a 4566 moszkvai és a főváros közvetlen vonzáskörzetéhez tartozó háznak a listáját, amelyeket lebontanak, ha a lakók kétharmada beleegyezik. A lajstromba azonban nemcsak az 1950-60-as években tömegesen felhúzott "hruscsovka" panelházak kerültek bele, ahogy az eredetileg meghirdetett elképzelés szólt, hanem a téglaépítésű "sztálinkák", sőt még a forradalom előtti időkből származó épületek is, a leromlott állapotú munkásszállók viszont nem. 

A program bírálói szerint a politika egy "gigantikus piramisjátékot" indít el, amelynek haszonélvezői az építkezési vállalkozók. Emellett felháborodást váltott ki, hogy az Állami Duma elé március elején beterjesztett, és első olvasatban már el is fogadott törvénytervezet nem biztosítja a lebontandó házak lakóinak jogvédelmét, a tiltakozók szerint megsérti a tulajdonjogot és korlátozza bírósági jogorvoslat lehetőségét.

A "renoválásra" vonatkozó szabályozási elképzeléseken a két héttel ezelőtti tüntetést követően mind a fővárosi, mind a szövetségi törvényhozásban módosítottak. Többen ezzel magyarázták, hogy a vasárnapi tiltakozás kisebb tömegeket mozgósított. A lakók számára egyebek között lehetővé fogják tenni, hogy bíróságon támadhassák meg a házuk lebontására vonatkozó határozatot, amiről a jogszabálytervezet eredeti változata nem rendelkezett.

A Szovjetunióban szociális lakásprogram keretében tömegesen építettek ötszintes lakótelepi házakat Nyikita Hruscsov kommunista pártvezérsége idején (1953-1964). Ezeket a legfeljebb 50 éves élettartamúra tervezett, erősen elavult épületeket a moszkvaiak róla nevezték el "hruscsovkáknak". A több mint 13 milliós orosz fővárosban 25 millió négyzetméterre tehető a "hruscsovkák" lakásainak alapterülete, és mintegy 1,6 millió ember él bennük.

Kajak-kenu vk - Újabb öt magyar érem, közte két arany

Publikálás dátuma
2017.05.28. 15:25
Kiss Blanka és Malcsiner Eszter negyedikként ért célba a női kajak párosok 200 méteres döntőjében a szegedi kajak-kenu világkupa
A magyar versenyzők újabb öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot nyertek a vasárnap délelőtti 200 és 500 méteres döntők során a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa-versenyen.

A szombati 1000 és 500 méteres döntők során ugyancsak öt érmet, három aranyat, illetve egy-egy ezüstöt és bronzot szereztek a magyarok, akik így a délutáni záró váltóversenyek előtt tíz dobogós hellyel állnak.

Vasárnap délelőtt 12 finálét bonyolítottak le, s ezek közül csak háromban - férfi C-2 500 és K-1 200 méteren, valamint női K-2 500 méteren - nem volt magyar hajó. A legrövidebb táv döntői mindjárt egy magyar éremmel kezdődtek, a női kajakpárosok versenyében Hagymási Réka és Szabó Ágnes remek versenyzéssel szerezte meg a harmadik helyet az ukránok és az olaszok mögött. Mögöttük Kiss Blanka és Malcsiner Eszter duója érkezett be a negyedik helyen. Mindkét egység már a péntek délutáni előfutamból kvalifikálta magát a legjobbak közé, azaz a szombati középfutamot kihagyhatta.
"Viszonylag friss páros vagyunk, de az előfutam után reménykedtünk egy jó helyezésben. Jól jött ki a lépés, közösen készülünk a válogatóra, meglátjuk mi lesz" - fogalmazott a parton Szabó Ágnes.

A női kenupáros, Bonyai Regina és a mindössze 15 éves Molnár Rebeka hatodik helye után a riói olimpikon Hajdu Jonatánért szoríthatott a Maty-ér közönsége. A Dunaferr 20 esztendős kenusa nagyot küzdött a döntőben, de végül leszorult a dobogóról, s a negyedik helyen végzett.

A női kajakosok hasonló számában aztán Lucz Dóra alaposan kárpótolta a szurkolókat, ugyanis a jó rajt után nagy csatát vívott az új-zélandi Aimee Fisherrel, majd némi meglepetésre meg is nyerte a számot, amely az olimpia műsorán is szerepel. "Nem nézelődtem, csak nyomtam" - értékelt a parton az UTE kétszeres U23-as világbajnok kajakosa. - "Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm. Nagy előny volt számomra a hazai közönség, nagy biztatást kaptam tőlük. Ez az első érmem világkupáról, boldog vagyok." 

A folytatásban a női kenusok 200 méteres egyes döntőjében Devecseriné Takács Kincső végig az élbolyban haladt, s előbb úgy tűnt, hogy harmadikként haladt át a célvonalon, de végül a célfotó másodiknak hozta ki. "Én úgy láttam, hogy mindkét kanadai előttem van, nagy fegyvertény, hogy az egyiket meg tudtam előzni" - mondta a győri kenus, aki elárulta: a futamra nem nagyon emlékszik. "Azt tudom, hogy a rajtom jó volt, s a hátszélben próbáltam egy jó ritmust találni. Úgy tűnik, sikerült" - tette hozzá. Ötszáz méteren a szombaton 1000 méteren győztes kajakos Kopasz Bálint jól kezdett, 250 méternél vezetett is, a végére azonban elfáradt, s ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A szám másik magyar indulója, Bárdfalvi Márk hetediként ért a célba.

A női kenupárosok fél kilométeres fináléjában ugyancsak két egységgel képviseltették magukat a magyarok, s közülük a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó uralta is a mezőnyt. Jól kezdtek, már féltávnál is ők vezettek, majd a második 250 méteren még növelték is az előnyüket, s ezzel megismételték a múlt heti, portugáliai vk-n aratott sikerüket. Lakatos Zsanett és Molnár Csenge ötödik lett. "Nem érzékeltem a többieket, csak örültem, hogy közeledik a cél" - fogalmazott Balla. - "Nem tartalékoltunk semmit, az elején nyomtuk, ami a csövön kifér, s aztán még a hajrája is maradt erőnk. Maximálisan sikerült megvalósítanunk azt, amit elterveztünk."

A program az 500 méteres kajaknégyesek döntőivel zárult. A férfiaknál ugyan két hazai egység is bejutott a legjobb kilenc közé, de az egyik egy betegség miatt végül nem állhatott rajthoz. A másik, Noé Zsombor, Tóth Dávid, Németh Viktor Máté és Mozgi Milán ötödikként zárt az erős mezőnyben.

A nőknél ott volt a rajtnál mindkét magyar négyes, s a várakozásoknak megfelelően közülük a rutinosabb, a Takács Tamara vezette Takács, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta kvartett teljesített jobban. Az új-zélandi csapat fölényesen nyert, de mögötte szoros csata alakult ki, s ebből a magyarok jöttek ki a legjobban. Másodikként zártak, mögöttük a spanyolok és a Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes, Szénási Zsófia négyes jött be a harmadik és negyedik helyen.

A szegedi regattán, amely az idei gyorsasági vk-sorozat második állomása, 66 ország versenyzői küzdenek.  

később:
váltó előfutamok 14.00
váltó döntők 16.15