Botka megcsinálta: felsorakozott mögötte az MSZP

Publikálás dátuma
2017.05.28. 22:00
Fotó: Molnár Ádám
Botka László nemcsak az MSZP, hanem az elégedetlenek miniszterelnök-jelöltjeként mutatkozott be szombaton, miután pártja rég nem látott egységet felmutatva választotta meg hivatalosan is e feladatra. A szegedi polgármester egyértelművé tette: jövőre kell legyőzni Orbán Viktort.

Teljes mellszélességgel Botka László mögött áll az MSZP, hiszen a szombati miniszterelnök-jelölt állító kongresszuson 292-ből 280-an, tehát 96 százalékos arányban Botkát választották kormányfő-jelöltnek. Az adatot Molnár Gyula pártelnök jelentette be, aki igazi kampánynyitó beszéddel tüzelte a szocialista küldötteket. "Mindent meg fogunk tenni és nem fogjuk elszúrni" - kezdte, kifejtve: az emberek többsége változást akar, amelynek szervezőereje az MSZP lesz, a végeredmény pedig csak egy lehet: le kell váltani a Fideszt 2018-ban.

VÁRJÁK EURÓPÁBAN - Ujhelyi István, az MSZP alelnöke: a kormányfő-jelölt brüsszeli látogatása annak is világos bizonyítéka, hogy immár az európai közösség is Botka Lászlót tekinti Orbán első számú kihívójának

Hadat üzent a fideszes gyűlöletkeltésnek, megosztásnak, az idegenellenességnek, az Európa-ellenességnek, valamint - és elsősorban - a szegény-ellenességnek, amely szerinte a Fidesz kormányzásának magja. Horn Gyulát idézve azt mondta: erős pártot kell építeniük, hogy segíteni tudjanak a gyengéken. Üzent a kispártoknak is, illetve azoknak, akik ma még talán azt hiszik, hogy van további négy évük Orbán uralma alatt az erőgyűjtésre, önpozicionálásra. "Súlyos tévedésben vannak" - fogalmazott, kifejtve: Orbán további négy év alatt végleg elbontana mindent, ami a magyar köztársaságból mára maradt. Éppen ezért aki nem a jövő évi választásra játszik, az csak a kormánypárt szekerét tolja - mondta.

Népszerűbb Orbánnál
Már nem Orbán Viktor, hanem Botka László a legnépszerűbb politikus a Publicus Intézet felmérése szerint. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatás szerint január óta a kormányfő 9 százalékot vesztett népszerűségéből, csak 40 százalékon áll. A szocialisták miniszterelnök-jelöltjét ellenben a megkérdezettek 43 százaléka, Vona Gábort 34 százalék kedveli. Eközben a pártok támogatottságában nincs nagy változás, a többség továbbra is a Fideszre szavazna, ha most vasárnap lenne a választás. A második legnépszerűbb az MSZP 14 százalékkal, harmadik pedig a Jobbik 10 százalékkal. Az LMP, a DK, a Momentum, az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem jutna be a parlamentbe.

Mindenkit, aki a 2018-as kormányváltásban érdekelt, tudnak támogatni, segíteni, bármiről meg lehet egyezni, hiszen "aki nincs velük, az velünk van", de "csak azokkal tudunk együttműködni, akik 2018-ban két vállra kívánják fektetni a Fideszt". Kisebb meglepetésre ezután Molnár rövid névelemzésbe kezdett, így konferálva fel a miniszterelnök-jelöltet: "a Gyula név fáklyát jelent, a László pedig azt, hatalom és dicsőség. Készen állok, hogy fáklyaként világítsak Botka Lászlónak".

"Köszönöm a bizalmat. Ígérem, hogy minden erőmet, tudásom a nemzet javára és a demokraták győzelmére fordítom" - mondta elsőként Botka László. Első hivatalos jelölti beszédében a szegedi polgármester biztatta pártját: "Magyarország nyertes lehet, s győzni is fog, ha mindent megteszünk ezért". Igenis meg lehet csinálni, "adjuk vissza az országot a népnek". -Elég volt Orbánból, elég volt a fideszes rémuralomból, elég volt az emberek egymás ellen hergeléséből - hangsúlyozta. Olyan Magyarországot képzel el, ahol - mint mondta - a munkának becsülete van, s becsületesen meg is fizetik, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő, ahol a tolvajok és gazemberek börtönben végzik, ahol ugyanazok a szabályok vonatkoznak a miniszterelnökre is, mint bármely más polgárra. Ezután "a fideszes főbetyárokhoz" szólva azt mondta: "eljött az idő, amikor visszaköveteljük tőletek az országot." -A Fidesz a 21. század legnagyobb nemzetgyilkosa - jelentette ki, hozzátéve: ha van jelölt, van egység és van erő, akkor visszatér a remény, s ez, azaz a remény útja az MSZP-jé.

"Tiszta szívvel mondhatom, hogy a kormányváltás az első, a legszentebb cél, és váltani csak tiszta párttal lehet" - jelentette ki, jelezve: semmiféle kihágást nem tűr el a szocialisták sorában. A miniszterelnök-jelölt a kongresszusi döntés nyomán jelentős jogokat kap; az egyetértése nélkül senki sem válhat majd jelöltté a 106 egyéni választókerületben, de az MSZP országos listájára is nagy hatása lesz Botka értékítéletének: "az MSZP és a demokraták miniszterelnök-jelöltjeként hiszek a polgárok egyenlőségében, a luxus megadóztatásában, a szegénység csökkentésében, a kisemberekből felemelt, erős középosztályban". Ezután a "tegyünk végre igazságot, fizessenek a gazdagok" gondolatra tért.

Molnár: eddig is nyitottak voltunk
Persze, hogy tárgyalunk, mi eddig is nyitottak voltunk az érdemi egyeztetésekre - mondta lapunknak Molnár Gyula szocialista pártelnök arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tárgyalásokat kezdeményez Botka Lászlóval a lehetséges választási együttműködésről. Nem kell félni a koalíciótól - üzente ugyanis a volt miniszterelnök Botkának a DK szervezeteinek szombati értekezletéről. Gyurcsány arra kérte az MSZP kongresszusának résztvevőit, ne kövessék el azt a hibát, amit az elődeik. "A választásnak csak úgy lehet nekimenni, hogy azon győznek, de győzni csak úgy lehet, ha a demokratikus oldal minél több szereplője tisztességesen együttműködik" - oktatott Gyurcsány, aki szerint nem ellenséget nehéz teremteni, hanem békét. "Mi, szocialisták hónapok óta azt kommunikáljuk, hogy a békében vagyunk érdekeltek, ráadásul tőlem sem nagyon hallhattak mást, mint hogy a demokratáknak együtt kell működnie, így üdvözlöm Gyurcsány Ferenc ébredését is e kérdésben" - fejtette ki lapunknak Molnár. Az MSZP elnöke szerint valamennyi lehetséges, elkötelezett demokrata partnerjelölttel tárgyalni fognak, épp ezért már e héten arra kéri a szocialista tagszervezeteket, vegyék fel a kapcsolatot helyi szinten minden lehetséges szövetségessel. "A menetrendünk szerint elsősorban az állampolgárokkal tárgyalunk, épp ezért az együttműködések és a helyi szövetségek kialakítása mindennél fontosabb" - fogalmazott, hozzátéve: a közös helyi ügyek, a tettek tudják összekovácsolni a demokratikus oldal szereplőit egy választási együttműködéshez.

Elmondta azt is: aki elégedett, annak Orbán a választása, de aki elégedetlen, s ők vannak sokkal többen: annak Botka. Kijelentette: ő valamennyi elégedetlen magyart képviseli. Végül úgy búcsúzott: "ha velem vagytok, legyőzzük Orbán Viktort. Éljen Magyarország, éljenek a demokraták, győzzenek az elégedetlenek!"

A Fidesz a beszédre reagálva Soros György emberének nevezte Botkát. A párt közleménye szerint, ha a szocialisták nyerik a választást, akkor lebontják a kerítést, beengedik a migránsokat, amivel veszélybe sodornák Magyarország és egész Európa biztonságát, miközben Botka László nem beszélt ilyesmiről sem korábban, sem a kongresszuson.

Matekban már megvan a remény

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a szegedi polgármester alkalmas jelölt a kormányváltást akarók számára.

Erre számított?

- Nagyon másra nem lehetett, noha Botkának volt egy mondata arról, hogy a 2010-es választási vereségben szerepet játszók többé nem kaphatnak esélyt, amit sokan találgattak. Úgy tűnik, az MSZP jelenlegi vezetői inkább Gyurcsány Ferencre gondolnak...

Utóbbi igyekezett "megtrollkodni" az MSZP-kongresszust, hiszen rászervezett egy beszédet, amelyben Boktát szólította meg.

- A trollkodás pontos megfogalmazás. Egyetlen esetben nem lenne az, ha Gyurcsány most felhívná Botkát, s felajánlaná neki a teljes támogatását.

Nem is olyan biztos, hogy most épp e támogatásra van szüksége Botkának.

- Ez is igaz, hiszen nagyon jól fogta meg a ritmust, az pedig, amit szavakban is megfogalmazott: a remény, most valóban hozzá köthető, alkalmas is arra, hogy a remény és a hit hírnöke legyen.

De ehhez az MSZP-nek is javítani kellene, nem?

- Botka helyesen jelentette be, hogy nemcsak a szocialisták, hanem valamennyi elégedetlen miniszterelnök-jelöltje, s tárta ezzel nagyon szélesre a kaput. Az MSZP elutasítottsága az elmúlt évben a felére csökkent, de nem emelkedett párhuzamosan a népszerűségük. A kormányváltást akaró elégedetlenek tábora hatalmas - a Jobbiktól visszacsábítottakkal és az aktív bizonytalanokkal könnyen meg tud lenni a kritikus tömeg, ami a kormányváltáshoz kell.Szerző

Szülés filozófiai alapon

Publikálás dátuma
2017.05.26. 07:00

A kormány megint kihagyja a szegényeket új családpolitikai csomagjából, nem emelik a családi pótlékot.

A gyermekvállalás ma még mindig a legnagyobb szegénységi kockázat Magyarországon, szociológiai kutatások sora és a Policy Agenda legutóbb elkészített létminimum számítása is ezt igazolja. A választásra készülő kormánypártok nem véletlenül tűzték zászlajukra, hogy mindent megtesznek e kockázat csökkentésére.

A hetekkel ezelőtt beharangozott demográfiai csomag azonban abban a formájában, ahogyan azt tegnap Orbán Viktor ismertette a Családok Világtalálkozójának nyitó konferenciáján, nem a kockázatcsökkentés irányába mutat. Szikra Dorottya családszociológus a Népszavának határozottan kijelentette: szerinte a javaslatok arra sem alkalmasa, hogy hatásukra jelentősen növekedjen Magyarországon a születések száma.

Sajtóhírek alapján sokan arra számítottak, hogy a demográfiai akcióterv végre hozzányúl a kilenc éve változatlan családi pótlék vagy a gyes összegéhez. A miniszterelnök a szerdai kormányülés döntéseit ismertetve ehelyett a középrétegeket támogató megszokott lépéseket sorolta: 2030-ra Magyarországon a mostani 1,5 százalékos termékenységi rátát 2,1-re kell emelni, vagyis míg 2016-ban száz nő 149 gyermeket hozott a világra, addig bő egy évtized múlva 210 csecsemő a „feladat”. A kétgyermekes családi mintát célnak tekintve a következőket jelentette be:

Tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét – bár az nem derült ki, hogy a korábban már bejelentett lépéseken túl is emelik-e az összeget vagy csak azt valósítják meg, amit eddig is tudtunk. Két gyerek után idén havi 30 ezer, jövőre 35 ezer, míg 2019-ben 40 ezer forint adókedvezmény jár a bruttó fizetésből.

Akik egyszer már hitellel, de eljutottak a lakásvásárlásig, vagy építkezésig, a harmadik és minden további gyerek után a jövő évtől egy-egymillió forintot leírhatnak a tartozásukból.

A diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyerek után a tanulmányaik idején felvett hitel felét engedik el, ha még egy vagy két gyereket vállal gyors egymásutánban, akkor a teljes összeget eltörli az állam.

Egy évvel megtoldják a diplomás gyed idejét, az egyetemisták a gyerek két éves koráig élhetnek vele.

Soha nem látott bölcsődefejlesztésbe kezdenek, ahol családok élnek, létre kell hozni, vagy felújítani a legkisebbek intézményeit.

Az anyasági támogatást azoknak a külföldön élő magyar anyáknak is megadja a kormány, akik nem itthon hozzák világra gyermeküket, a babakötvényt pedig jövőre már az egész Kárpát-medencében jegyezhetik a megszületett gyermek után.

Ráadásként létrehoznak egy új tudományos műhelyt. A 2012-ben elhunyt orvos-pszichológus Kopp Mária szellemiségére épülő kutatóintézet szolgáltat majd szellemi muníciót a fentiekhez hasonló kormánydöntések magalapozására – fejtette ki a konferencia résztvevői előtt a Kongresszusi Központban Orbán Viktor.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy nemcsak nálunk, hanem egész Európában demográfiai fordulatra van szükség. A törésvonal szerinte ott húzódik, hogy vannak, akik a bevándorlással akarják kezelni a demográfiai gondokat, míg Közép-Európa és így a magyar kormány is hisz benne: saját tartalékaink mozgósításával is képesek leszünk megoldani a helyzetet, ám a KSH adatai ezt csak részben igazolják.

Fideszes elképzelés a szülőgépekről

Orbán szerint, ha a család nincs az első helyen a fiatalok szívében, akkor nem leszünk képesek megállítani a népesség fogyását. A kijelentés fényévnyi távolságra van a realitástól, vagyis hogy a gazdasági háttér megteremtése és a stabilitás, a kiszámíthatóság számít a gyermekvállalásnál, de legalább nem alázta meg a nőket. A rezsibiztos Németh Szilárd viszont a héten egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy „azé a világ, aki teleszüli”.

A kormánypárt vezető politikusai nem először fogalmaztak így.

• 2012. szeptemberében Varga István képviselő a családon belüli erőszakról szóló parlamenti vitában így fogalmazott: „Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát” .

• 2015. decemberében az ősfideszes házelnök, Kövér László a Fidesz-kongresszuson arról beszélt, „lányaink” önmegvalósításának legmagasabb minősége, ha unokákat szülnek „nekünk”.

Ellenzéki és civil tiltakozások sorozatát váltotta ki Németh Szilárd Fidesz alelnök durva mondata. A szocialista Kunhalmi Ágnes a lakossági fórum után azonnal, Szél Bernadett,az LMP társelnöke, Szelényi Zsuzsa, az Együtt politikusa és a független Demeter Márta pedig tegnap reggel közös sajtótájékoztatón tiltakozott, később hasonló tartalmú közleményt adott a Párbeszéd is, hozzátéve, hogy „a szélsőségesen jobboldali amerikai és orosz oligarchák által is támogatott kongresszus” alaphangjával van gondjuk.

Bod Péter Ákos: furcsának mondható az euró megközelítése

Publikálás dátuma
2017.05.25. 07:02
Thinkstock illusztráció
Furcsának mondható jelenleg az euró megközelítése. Szlovén, szlovák szakemberekkel beszélgetve rendre panaszkodnak, hogy valójában a közös deviza nem igazán kedvező számukra. Mégis arra a felvetésemre, hogy akkor visszalépnének-e a koronához és a tolárhoz, egyértelmű és határozott nem a válasz - mondta lapunknak Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora, a jegybank korábbi elnöke.

Nehezen vonható kétségbe: egy kis és nyitott ország esetében a gazdasági érvek döntő többsége amellett szól, hogy csatlakozzon az euróövezethez – tette hozzá. A helyzetünk megítélésében megkerülhetetlen, hogy a magyar gazdaság mára euróizálódott, azaz a vállalatok közötti elszámolásban, a hitelműveletekben, bérleti szerződésekben kiterjedten használják az eurót. Ez akár tetszik a magyar kormánynak, akár nem, akkor is így van.

A magyar kabinetnek azonban mégis más érdekei vannak. Érzékelhetően a saját monetáris és fiskális szabadságát nem kívánja csorbítani a közös deviza bevezetésével. Így ugyanis „játszani tud” az árfolyammal. Látni kell azonban, hogy néhány éve így is irdatlan többlet mutatkozik a külkereskedelmi mérlegünkben, amit felesleges a forint leértékelésével még segíteni is, miközben a nemzeti valuta értékvesztéséből a társadalom nagy részének kára származik – jelentette ki Bod Péter Ákos. Hozzátette:. „Nehéz lenne amellett érvelni, hogy Magyarország jól használja ki monetáris szuverenitását. Arról nem is beszélve, hogy az euró bevezetésével a jelenleginél jóval kisebb devizatartalékra lenne szüksége az országnak.”

Felvetésükre közölte, euróövezeti tagsággal a jegybanknak azon források előteremtésére sem lett volna módja, amelyből aztán az MNB alapítványai „előbújtak”. Azok a jegybanki többletek ugyanis a forint-euró árfolyamának változásain keletkeztek, ilyen pedig euróövezeti-tagság esetén nem lett volna.

Ehhez kapcsolódva a Corvinus professzora azt is kiemelte: nem állja meg a helyét az a vélemény sem, amelyet a kormány rendre hangoztat, hogy az euró bevezetésével teljesen elveszít egy gazdaságpolitikai eszközt, amellyel hatással tud lenni a magyar gazdaságra. Ilyen eszköz euróövezeti tagként, az Európai Központi Bank tárgyalóasztala körül ülve, szavazati jog birtokában is lehetne a kezünkben. Ott, minden más állítással szemben, a kisebb tagország képviselője is érvényesítheti álláspontját, különösen akkor, ha az asztal körül ülők körében tekintélyt tud szerezni.

Szerző