Elbukott egy újabb bizalmatlansági indítvány

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:17
Jacob Zuma FOTÓ: Getty Images
A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) visszavert egy Jacob Zuma elnök elleni bizalmatlansági indítványt. Az állami SABC rádió közlése szerint a pártot irányító bizottság, a NEC elutasította, hogy az államfő visszahívásáról tárgyaljon. 

A Sunday Times emlékeztet arra, hogy Zuma eddig minden botrányt túlélt, mert a kormány vezető személyiségeinek többsége „a zsebében van”. Zumát ugyanakkor sajátos vezetési stílusa és korrupt ügyei miatt egyre inkább saját táborából is támadják.

Leváltását a befolyásos szakszervezeti szövetség, a Cosatu követelte a leghangosabban, csatlakozott hozzá a dél-afrikai egyházügyi tanács, az SACC is. A parlamenti ANC-többség több bizalmatlansági indítványt is leszavazott.

Szerző

Új munkaszüneti nap a láthatáron

Szerbiában a szülők szabadnapot kaphatnak minden gyermekük születésnapján, egészen annak 15 éves koráig, amennyiben a törvényhozás megszavazza a szakszervezetek kezdeményezését, amelyet a munkaadók 70 százaléka is támogatott - írja a Novosti.

Amennyiben a kezdeményezés “átmegy” a parlamenti procedúrán, márpedig nemsokára a kormány elé is kerül, úgy bekerül a munkatörvénybe és onnantól kezdve minden szerbiai munkaadónak tiszteletben kell tartania.

Ranka Savić, a szabad és független szerbiai szakszervezetek társulásának elnöke szerint a javaslat nagyon jó, s nem vitás, hogy egyetlen dolgozói érdekképviselet nem fogja ellenezni, ugyanakkor szkeptikus, ami a munkaadókat illeti.

“Úgy vélem, Szerbiában a dolgozóknak nagyszámú túlórájuk van, amit természetesen nem fizetnek ki nekik, ezért úgy gondolom, egy ilyen újabb fizetett szabadnapot sem fognak kitörő lelkesedéssel fogadni a munkaadók”, véli Ranka Savić.

Nebojša Atanacković, a munkaadók uniójának elnöke ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a munkaadóknak arra kell törekedniük, hogy a munkáltató és a munkavállaló között minél humánusabb kapcsolatot teremtsenek, s ezt nem okvetlenül jogszabályokkal és előírásokkal kell megtenni. Megítélése szerint a dolgozó gyermekének születésnapja azoknak a napoknak a listáján kell legyen, amelyek adott esetben lehetnek szabadnapok, fizetettek vagy nem, de megadásuk a munkaadó számára ne legyen kötelező. Ugyanakkor úgy véli, korai még ennek kérdését napirendre tűzni Szerbiában.

Szerző
Témák
Szerbia szülők

Terror Manchesterben - A merénylő családja figyelmeztette az elhárítást?

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:04
Fokozott a rendőri jelenlét Manchesterben a terrortámadás óta FOTÓ: REUTERS/Stefan Wermuth
Nagy-Britanniában további három embert vettek őrizetbe az egy hete, a manchesteri arénában végrehajtott terrortámadás kapcsán, így 14-re nőtt az őrizetbe vettek száma. A Scotland Yard közlése szerint 19, 23 és 25 éves fiatalemberekről van szó, akik a terrorellenes törvényt sértették meg. A 22 éves merénylőt egybehangzó, hivatalosan nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Salman Abedi radikális megnyilvánulásaira. Ezeket a bejelentéseket a brit elhárítás vizsgálja.

Egy 19 éves férfit Manchester Gordon nevű negyedében vették őrizetbe. Előzőleg a város keleti részén tartott razzia során kerítették kézre a 25 esztendős fiatalembert. A harmadikat Brighton közelében, a dél-angliai Shoreham-by-Sea-ban tartóztatták le. Amber Rudd belügyminiszter a BBC-nek elmondta, elképzelhető, hogy a merénylő, Salman Abedihez köthető terrorhálózat néhány tagja még szökésben van.

Már 14-en vannak őrizetben

Pénteken nyolc ember volt őrizetben a Manchester Arenában hétfő éjjel elkövetett merénylettel összefüggésben, ez a szám hétfőre 14-re emelkedett. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka nagy jelentőségűnek nevezte az őrizetbe vételeket, és közölte, hogy a házkutatások során talált bizonyítékok és tárgyak is komoly mértékben hozzájárulnak a terrorhálózat felszámolásához. Az őrizetbe vettek közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 38 éves; mindegyikük férfi. Köztük van az öngyilkos merénylő, Salman Abedi egyik bátyja is. Korábban őrizetbe vettek egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt is, de őket vádemelés nélkül elengedték.

Ismerhette a merénylőt a terrorelhárítás

A 22 éves elkövetőt egybehangzó, hivatalosan nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira. Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az MI5 előzetesen mennyit tudott Abediről, de kijelentette: "helyes döntés", hogy az elhárító szolgálat áttekinti saját eljárási gyakorlatát, mivel a fenyegetettség természete folyamatosan változik.

A BBC hétfői értesülése szerint az MI5 három bejelentést kapott az elmúlt években a líbiai származású, de Manchesterben született, brit állampolgárságú Abediről. A The Times című konzervatív brit napilap hétfőn azt írta, hogy az Abedi által látogatott manchesteri mecsetben rendszeresen megfordultak olyanok is, akik az Iszlám Állam hívei voltak, és harcoltak is Szíriában és Irakban a dzsihadista terrorszervezet soraiban.  

Összeveszett a robbantó a mecset imámjával 

A mecset vallási elöljárósága a múlt héten nyilatkozatban ítélte el a merényletet. A közlemény felfedte azt is, hogy Salman Abedi már két évvel ezelőtt heves vitába keveredett a mecset imámjával, aki hitszónoklataiban szót emelt az Iszlám Állam tevékenysége ellen. A BBC televízió Newsnight című oknyomozó hírprogramjának értesülései szerint Abedi apjával együtt 16 évesen harcolt Líbiában az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim ellen. Abedi a merénylet előtti hetekben is járt Líbiában. Salman Abedi apját, Ramadan Abedit és 20 éves, Hamesh nevű öccsét a líbiai hatóságok őrizetbe vették, és a brit külügyminisztérium terrorelhárítási illetékesei a hétvégén Tripoliba érkeztek, hogy kihallgassák őket.

Maradt a legmagasabb készültség
A belügyminiszter péntek délután közölte, hogy a brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) jelenlegi helyzetértékelése alapján a kritikus szinten marad a terrorellenes készültség. Rudd szerint a legmagasabb készültségi szint várhatóan addig marad érvényben, amíg folytatódik a merénylet hátterének feltárására indított nyomozati munka "aktív, intenzív" szakasza. A kritikus riasztási szint lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

A múlt hétfői öngyilkos merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Ez a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

Szerző
Frissítve: 2017.05.29. 15:22