Előfizetés

Manchesteri robbantás - "Trump veszélyt jelent a Nyugatra"

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:25
Gyász a manchesteri terror után FOTÓ: Getty Images
Nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Európa más országaiban is komoly visszhangra lelt, hogy a múlt heti manchesteri merénylet után az amerikaiak szolgáltattak ki információkat a nyomozás menetéről. 

Thomas Oppermann, a német szociáldemokraták frakcióvezetője azt közölte, hogy felül kell vizsgálni a titkosszolgálati együttműködést, mert az elnök biztonsági szempontból veszélyt jelent a Nyugat számára. Mindezt a Funke médiacsoport újságírói előtt jelentette ki a német politikus. Oppermann utalt arra, hogy Trump esetében feltételezhető az: fontos információkat szolgáltatott ki Oroszország képviselőinek. Ezért jelenlegi formájában nem folytatódhat a titkosszolgálati együttműködés.

Trumpot egyebek mellett azért bírálják, mert egy külföldi titkosszolgálat szigorúan titkos információit szivárogtatta ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Az amerikai elnök erre azt mondta, joga van arra, hogy információkat osszon meg Oroszországgal.

Tovább nőtt a francia elnök népszerűsége

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:19
FOTÓ: Getty Images
Egy új francia felmérés is megerősítette, hogy Emmanuel Macron népszerű elnök hazájában. 

Az Odoxa ügynökségnek a megkérdezettek 58 százaléka adta azt a választ, hogy jó államfőnek tartja a centrista politikust, akit három héttel ezelőtt választottak meg hazája első emberének. Politikai állásponttól is függ Macron megítélése. Míg a baloldali szavazók 64 százaléka elégedett tevékenységével, a jobboldaliaknál az arány 52 százalékos. Gael Silman, az Odoxa elnöke azonban úgy véli, ez is figyelemre méltó eredmény, mert Macronnak sikerült az, ami egyetlen elődjének sem: a bal- és jobboldal közötti konszenzus megvalósítását.

Macon miniszterelnöke, Édouard Philippe népszerűségi mutatója 55 százalék, ez azonban 10 ponttal kevesebb, mint ahogy Jean-Marc Ayrault állt öt évvel ezelőtt. A megkérdezettek 47 százaléka annak a véleményének adott hangot, hogy Macron jobb eredményeket ér majd el elődjénél, Francois Hollande-nál. Ez esetben inkább a jobboldali szavazók bíznak benne, 53 százalékkal. Az új kormány tagjai közül Nicolas Hulot ökológiai miniszterben bíznak a legjobban: 57 százalék elégedett vele.

Az Odoxa is megerősítette, hogy Macron pártja, a République En Marche! megnyeri a jövő héten, vasárnap esedékes parlamenti választást. A pártra szavazhat 29 százalék, a Nemzeti Front 17, a konzervatív Republikánusok 15 százalékon állnak. Ez abszolút többséget vetít előre a LREM számára. 

Elbukott egy újabb bizalmatlansági indítvány

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:17
Jacob Zuma FOTÓ: Getty Images
A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) visszavert egy Jacob Zuma elnök elleni bizalmatlansági indítványt. Az állami SABC rádió közlése szerint a pártot irányító bizottság, a NEC elutasította, hogy az államfő visszahívásáról tárgyaljon. 

A Sunday Times emlékeztet arra, hogy Zuma eddig minden botrányt túlélt, mert a kormány vezető személyiségeinek többsége „a zsebében van”. Zumát ugyanakkor sajátos vezetési stílusa és korrupt ügyei miatt egyre inkább saját táborából is támadják.

Leváltását a befolyásos szakszervezeti szövetség, a Cosatu követelte a leghangosabban, csatlakozott hozzá a dél-afrikai egyházügyi tanács, az SACC is. A parlamenti ANC-többség több bizalmatlansági indítványt is leszavazott.