Előfizetés

Ismerte a manchesteri merénylőt a terrorelhárítás?

Publikálás dátuma
2017.05.29. 14:55
Gyász a terror után FOTÓ: Getty Images
Megvizsgálja a brit elhárítás (MI5) azokat a jelentéseket, amelyek szerint a múlt hétfői manchesteri öngyilkos robbantásos merénylet elkövetőjének radikális nézeteire korábban többen is felhívták a hatóságok figyelmét.

A Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett terrortámadás tettesét, a 22 éves Salman Abedit egybehangzó, hivatalosan nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az MI5 előzetesen mennyit tudott Abediről, de kijelentette: "helyes döntés", hogy az elhárító szolgálat áttekinti saját eljárási gyakorlatát, mivel a fenyegetettség természete folyamatosan változik.

A BBC hétfői értesülése szerint az MI5 három bejelentést kapott az elmúlt években a líbiai származású, de Manchesterben született, brit állampolgárságú Abediről.  A The Times című konzervatív brit napilap hétfőn azt írta, hogy az Abedi által látogatott manchesteri mecsetben rendszeresen megfordultak olyanok is, akik az Iszlám Állam hívei voltak, és harcoltak is Szíriában és Irakban a dzsihadista terrorszervezet soraiban.

A mecset vallási elöljárósága a múlt héten nyilatkozatban ítélte el a merényletet. A közlemény felfedte azt is, hogy Salman Abedi már két évvel ezelőtt heves vitába keveredett a mecset imámjával, aki hitszónoklataiban szót emelt az Iszlám Állam tevékenysége ellen. A BBC televízió Newsnight című oknyomozó hírprogramjának értesülései szerint Abedi apjával együtt 16 évesen harcolt Líbiában az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim ellen. Abedi a merénylet előtti hetekben is járt Líbiában.

Salman Abedi apját, Ramadan Abedit és 20 éves, Hamesh nevű öccsét a líbiai hatóságok őrizetbe vették, és a brit külügyminisztérium terrorelhárítási illetékesei a hétvégén Tripoliba érkeztek, hogy kihallgassák őket.

A manchesteri rendőrség hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában jelenleg tizennégy ember van őrizetben a múlt heti merénylettel összefüggésben; valamennyien férfiak. Korábban őrizetbe vettek egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt is, de őket vádemelés nélkül elengedték.

A múlt hétfői öngyilkos merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány. Ez a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

McCain: Putyin nagyobb fenyegetés, mint Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2017.05.29. 13:31
Fotó: REUTERS/Aaron P. Bernstein
Azzal, hogy az oroszok választások eredményét akarják befolyásolni, a legnagyobb kihívást jelentik Amerika számára - nyilatkozta az ABC csatornának.

"Az ISIS szörnyű dolgokat művel" - mondta McCAin Ausztráliai látogatásán -, "de az oroszok megkísérelték aláásni a demokrácia alapjait, beleavatkozni az amerikai választások végkimenetelébe". Nem láttam bizonyítékokat, hogy ez sikerült volna, de próbálkoztak és most is próbálkoznak választások befolyásolásával - folytatta. Nemrég a francia választások eredményére akartak hatással lenni, ezért úgy tekintek Putyinra - aki megcsonkította Ukrajnát, a független államot és nyomás alatt tartja a Baltikumot -, mint a legnagyobb kihívásra, amellyel szembe kell néznünk - tette hozzá. Ugyanakkor a szenátor szankciókat sürgetett Oroszország ellen, mert, mint mondta, a novemberi választások óta még semmivel sem válaszoltak az akkor történtekre. 

Ügyvédi „gyámság” alá helyezik Trumpot

Publikálás dátuma
2017.05.29. 11:32
Ellenőriznék Trump posztjait Fotó: Getty images
Sajtóértesülés szerint a Fehér Házban ügyvédek felügyelnék, mit ír ki Donald Trump amerikai elnök a Twitterre - tudósít a hvg.hu.

Egy honlap már Trump ellen fordította netes őrjöngéseit, egy másik szolgáltatás árgus szemmel figyeli a hazugságait, de most már nem csak az internet népe szeretne hatással lenni az amerikai elnök online tevékenységére, hanem a Fehér Ház is. Lesz néhány operatív változtatás az elnöki stáb munkájában, és az egyik nagyon érdekes: felügyelnék, hogy Donald Trump mit akar kiírni a Twitterre - szúrta ki a The Wall Street Journalban a portál.

A Fehér Ház szándékai szerint ügyvédek néznének át minden posztot, mielőtt kikerülne a netre. Minderre azért van szükség, mert Trump feltételezett orosz kapcsolatai után egyre komolyabban nyomoz az FBI, így minden megjegyzésnek óriási jelentősége lehet..