Verhofstadt: Csak a partvonalról kiabálnak be Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.05.29 18:46
Fotó: REUTERS/Eric Vidal
Fotó: /
Cselekvést sürget az Orbán-kormány ellen Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője a The Daily Starba írt cikkében, amelyben  az európai vezetőket határozatlanságukért kárhoztatja. 

Az uniós politikusok sokszor még akkor is csak a fejüket ingatják és a partvonalról kiabálnak be, amikor már régen a tettek mezejére kellene lépniük - idézi Verhofstadtot a napi.hu. A bevándorlási válság jó példa erre. Ahelyett, hogy Európa kollektív intézkedésekkel kezelte volna a menekültek áradatát, rányomták a problémát a frontországokra, ami aláássa az európai szolidaritást. 

Nem elég, hogy az EU képtelen határozottan fellépni a szomszédságában történő rémes konfliktusok kezelésében, még azt is megengedte, hogy a szélsőséges, populista és nacionalista mozgalmak megerősödjenek az Unión belül. Ezek a politikai erők, amelyek Oroszország aktív támogatását élvezik, kitermelték a Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz államfőre emlékeztető EU-s vezetőket.

Verhofstadt Lengyelország tényleges vezetőjére, Jaroslaw Kaczynskire, a kormányzó Jog és Igazságosság pártja elnökére és Orbán Viktor magyar miniszterelnökre gondol. Mindketten igyekeznek létrehozni illiberális államukat az EU-n belül. Orbán a 2010-es parlamenti választásokon szerzett többségét arra használta fel, hogy újraírja a magyar alkotmányos rendszert a saját érdekének megfelelően - véli az európai liberálisok vezetője.

Az értékalapú közösségekben, mint amilyen az EU, nincs helyük az olyan kormányok, mint amilyen Magyarországon és Lengyelországban regnál! - véli Verhofstadt. Az EU-nak az elérhető legnagyobb többséggel élesítenie kell a 7. cikkelyt. 

Az Európai Parlamenti liberális frakciójának vezetője írása végén megjegyzi, ha az európai vezetőknek sikerül túlesniük Orbánon, akkor Kaczynskire fordíthatják a figyelmüket.

A teljes cikket itt olvashatják.

Szerző
2017.05.29 18:46

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17