Tébolyult propaganda

Publikálás dátuma
2017.05.30. 07:04
Népszava fotó/Molnár Ádám
Miközben tegnap is több százan tüntettek a civilekért az Országház előtt piknikezve, a kormányzati retorika kezd szürreálissá válni a vegzált szervezeteket érintő törvénymódosítás ügyében.

Nem ellenőrzött tények, hiteles információk, hanem csupán sajtónyilatkozatok meglehetősen szabad értelmezésével jutott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter arra a nagy visszhangot kiváltó következtetésre, hogy egyes civil szervezetek felforgató tevékenységre, a kormány megdöntésére, az ország stabilitásának megszüntetésére készülnének. Lapunk megkeresésére ugyanis egyetlen érdemi információval sem tudta alátámasztani a Kormányzati Tájékoztatási Központ Rogán múlt hét végén, egy csepeli fórumon tett kijelentéseit.

A propagandaminiszter – mint arról már beszámoltunk – egyebek mellett azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet jelentést készít a "menekültiparnak is nevezett" ngo-hálózat működéséről és nemzetbiztonsági kockázatairól. Szerinte ugyanis ennek a nemzetközi hálózatnak az a célja, hogy azokat a kormányokat "eltakarítsák az útból", melyek gátolnák a szabályozatlan, ellenőrizetlen bevándorlást. Rogán szólt arról is, hogy szerinte "vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (...) , olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel. Új jelenség következik, ha nem működnek a tüntetések, majd el fognak foglalni közintézményeket, bankokat, aminek kifejezetten az a célja, hogy valamilyen rendőrségi attakot provokáljanak ki". Szerinte ősszel "tudatos provokatív kísérletek lesznek", melyek célja, hogy politikai instabilitást keltsenek Magyarországon."

Az ismert aktivista, Gulyás Márton két interjújára hivatkozva vádaskodott Rogán Antal

Megkerestük a minisztert, s többek között azt kérdeztük: Mely civil szervezetekre gondolt? Hol vannak az említett kiképzőközpontok és azokat kik üzemeltetik? Szerettük volna megtudni honnan szerzi információit, miként arra is kíváncsiak voltunk, hogy tett-e feljelentést, bejelentést arról, hogy az általa említett szervezetek a kormány, az ország stabilitása ellen szervezkednek? A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban csak cikk-részleteket ajánlott lapunk figyelmébe. Az ismert aktivista, Gulyás Márton két interjújából idéztek. Azt például, hogy Gulyás arról beszélt, lehet olyan helyzet, amikor a polgári engedetlenséget hirdetnek, ezért aktivistákat toboroznak. Gulyás arról is beszélt, bizonyos esetekben a kormánynak fel kell készülnie „blokádokra, épületfoglalásokra, élőláncra.”

Mindez aligha megbízható információ arra nézve, hogy veszélyben lenne az ország biztonsága bizonyos nemzetközi, vagy hazai civil szervezetek miatt, ám ez - úgy tűnik - a kormányzati propagandát nemigen zavarja. Az Eötvös Károly Intézet (Ekint) közölte is: "kiképző központokat államok katonai, rendészeti szervei, valamint militáns terrorszervezetek tartanak fenn, erőszakmentességet hirdető civilek soha." Felhívták a figyelmet arra is: a polgári engedetlenség a civilizált világban mindenütt a rendszer önkorrekciós mechanizmusainak része. "Nem feltétlenül van ez így az illiberális, más szóval autoriter rendszerek esetében. De mindenhol, ahol a rezsimváltás előkészítésében a polgári engedetlenség is szerepet játszott, ez kivétel nélkül a rendszer önkorrekciós képességének hiánya miatt történhetett meg".

Mint ismert: januárban Németh Szilárd, a Fidesz politikusa jelentette be, hogy "kitakarítják" az országból azokat a civil szervezeteket, amelyek politikai vagy külföldi érdekeket szolgálnak. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot június 13-án fogadhatja el az országgyűlés. Az új törvény előírná, hogy azok a magyar civil szervezetek, amelyek évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, külföldről támogatott szervezetnek minősüljenek. A megbélyegzés ellen a civilek több békés tömegdemonstrációt hirdettek, tegnap is demonstráltak az Országház épülete előtt, s a kormányzati terv ellen felbolydult a nemzetközi közélet is. Április 27-én az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése felszólította Magyarországot, hogy függessze föl a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénymódosítás parlamenti vitáját addig, amíg a Velencei Bizottság meg nem vizsgálja azt. A kabinet külföldön azt kommunikálta, megvárják a testület munkáját, ám itthon csak tovább durvult a kommunikáció.

Miközben azonban Rogán már provokátor-kiképzésről regél, a Fidesz alelnöke szerint nem is a Soros-féle civil szervezetek megbélyegzéséről szól az általa jegyzett civiltörvény. Gulyás Gergely az Indexnek adott telefonos interjúban azt mondta: még ismeretlen, orosz és arab támogatású szervezetek miatt született meg a külföldi támogatású civil szervezetekről szóló törvényjavaslat, s csak "lényegtelen része" a javaslatnak az, hogy minden 7,2 millió forint feletti, külföldről érkező forrást az érintett szervezeteknek nyilvánosságra kell hozni.

"Semmilyen ténybeli alapja nincs"

Szimpla kampányfogásnak nevezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a legújabb kormányzati vádat: a provokátor-kiképzést. A szocialista Molnár Zsolt szerint az ügy "felülről súrolja az abszurd kategóriát".

Van bárminemű információja a nemzetbiztonsági bizottságnak arról, amiről Rogán Antal beszélt a múlt héten?

- Nincs, ez nonszensz, ez csupán a 2018-as választások előtti kampány része. Ez nem egy szakmai ügy, ez egyszerűen Fidesz-játszma, semmilyen ténybeli alapja nincs, nincsenek kiképző táborok, a hazai belpolitikai életet és a közrendet nem befolyásolják, nem is kívánják külföldről befolyásolni - erről az illetékes szolgálatok számoltak be nekünk -, de a provokátor-képzés is csupán fantazmagória, nincs szó ilyenről.

Nem kell kivizsgálni a miniszter kijelentéseit?

- Ez az egész sztori felülről súrolja az abszurd kategóriát, a bizottság nem kapott ilyen információt, pedig az elmúlt hetekben többször is meghallgattunk illetékeseket.

Ha a propagandaminiszter mégis előállna valamilyen konkrétummal, napirendre vennék az ügyet?

- Amennyiben ilyen - teljesen kizárható - eset előfordulna, az már nem a politikai kommunikáció, hanem jogi kategóriába tartozna. Ha Rogán Antalnak valóban ilyen információk állnának a rendelkezésére, miért nem mutatja be a bizonyítékokat? Sőt, miért nem tesz bejelentést a hatóságoknál? Bűncselekmény gyanúja esetén ráadásul bejelentési kötelezettségét sérti meg ennek elmulasztásával. Ez egy szimpla kampányfogás.

Városliget - Külön engedélyek nélkül lehet a vizes vb egyik helyszíne

Publikálás dátuma
2017.05.30. 07:03
Népszava fotró/Molnár Ádám
 Külön engedélyek nélkül lehet a Városliget a vizes világbajnokság egyik helyszíne. A tájépítészettel foglalkozó Garten Studio Kft. 45 millió forintért készíti el a verseny utáni helyreállítás terveit.

Elutasította a napokban a Fővárosi Kormányhivatal V. kerületi hivatala a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrtr. „új mobil versenymedence, mobil edzőmedence, valamint mobil kiszolgáló épületek építésére vonatkozó” építési engedélykérelmét. Ez akár jó hír is lehetne, ám a hivatal határozata csak azt mondja ki, hogy a budapesti vizes világbajnokság városligeti létesítményeinek építéséhez egyáltalán nincs szükség engedélyre. A határozat egy április végi jogszabály-változásra hivatkozik. Az építésügyi hatósági eljárásokról szóló rendelet friss módosítása nyomán a városligeti átalakításokhoz sem építési, sem örökségvédelmi engedélyre nincs szükség. A környezetvédelmi szabályok kikerülését pedig már korábban lehetővé tette a kiemelt beruházásokról szóló törvény testre szabott módosítása.

A szabad beépítéshez az V. kerületi kormányhivatal közreműködése is kellett, hiszen a hatóság - például a szomszédos világörökségi területre vagy az egészséges környezethez való alapjogra hivatkozva - így is előírhatott volna korlátozásokat. Az engedélyező határozatot ugyanaz a Kosztyu Anikó jegyzi, aki a Kossuth tér, az Orczy park és a Városliget korábbi fakivágásainak engedélyezésében is hasonló szerepet játszott.

Eközben, mint a múlt héten megírtuk, a Városliget Zrt. január végén 44 millió 970 ezer forinttal egészítette ki a Garten Studio Kft. megbízási szerződést. A többletforrást az úszó világbajnoksággal indokolták, hiszen a szinkronúszó versenyszámoknak a Városligeti tó medrében alakítanak ki mobil medencéket, mobillelátókkal a Vajdahunyad váránál. Ehhez használatba vették a tómedertől a George Washington szoborig terjedő parkrészt, s ennek helyreállítására vonatkozik a szerződés kiegészítése. A Garten Studio Kft. még 2016. szeptemberben kapott megbízást a Városliget Zrt.-től a „Liget Budapest beruházáshoz kapcsolódó Városliget Park Rehabilitáció megvalósításához szükséges tájépítészeti generál- és szakági tervezési feladatok” elvégzésére. 2020-ban lejáró megbízásának értéke nettó 1 milliárd 270 millió forint. A Városliget Zrt. a megbízás indokait nem fejtette ki megkeresésünkre, a Garten Studiótól viszont sikerült megtudnunk a kiegészítés okait.

„A módosítások célja, hogy a projekt keretében zajló fejlesztések mellett, a zöldterület maradandó károsítása nélkül a park a vb ideje alatt is magas szintű látogatói környezetet biztosítson az általános parkhasználó igényeknek és az időszakos rendezvényeknek” - közölte Szloszjár György, a cég ügyvezetője. A feladatuk az, hogy „a Városliget teljes parki környezete ökológiai szempontból is kellő védelmet kapjon, a verseny után pedig megfelelő színvonalú rehabilitációban részesüljön.” A szerződésmódosításban részletes rehabilitációs tervet is megrendeltek, amely az alábbi feladatokra terjed ki: talaj rekultiváció, faápolási munkák, cserjeszint pótlása, ápolása, gyepszint rehabilitációja, újragyepesítés, gyalogos útrendszer karbantartása, ideiglenes építmények bontása.

Az ügyvezető közlése szerint a Városliget Zrt. és a FINA úszó világbajnokság szervezői között régóta folyamatos az egyeztetés, hogy a sporteseményt gördülékenyen, hatékonyan szervezzék meg úgy, hogy a park érintett területe ne sérüljön, a rendezvény teljes időtartama alatt is használható maradjon. „A szóban forgó módosítással az alapállapot rögzítésére, ökológiai kockázatelemzésre, intézkedési terv elkészítésére, valamint a versenyt követő helyreállítás megtervezésére kaptunk megbízást. Az utólagos parkrendezés kivitelezésének költsége a parkterületet használó céget terheli majd” - tette hozzá Szloszjár.

A Garten Studió 1,2 milliárdos tájépítészeti megbízásáról a cégvezető úgy nyilatkozott, hogy ez a Liget-projekt becsült bekerülési költségének 8,5 százaléka, ami összhangban áll a Magyar Építész Kamara ajánlott tervezési díjszabásával. Kifejezi a projekt nehézségi fokát, összetettségét, az abban dolgozó szakági tervezők számosságát. „Azt gondolom, nem szükséges magyaráznom, hogy mekkora kihívás, már csak méreténél és összetettségénél fogva is egy közel egymillió négyzetméteres közpark teljes megújítása, különösen, ha történeti kertként tekintünk rá. Ami pedig a megbízás teljesítésén dolgozó tervezőket illeti, szakági alvállalkozóinkkal együtt csak eddig nyolcvan mérnök munkája fekszik a tervekben” - nyomatékosította a Garten Studio Kft. vezetője.

Védők ki, nézők be
A vizes vb helyszínének építése a ligetvédők ottani demonstrációját is érintette: már nem használhatják a tómedertől George Washington szobráig terjedő sávot, miután a rendőrség május 18-án megkurtította a kiadott területfoglalási engedélyt. Az elvett parkrészt a vizes vb kivitelezői kapták meg, hogy az 5 ezer nézőt befogadó ideiglenes uszoda beléptető kapuit és a kiszolgáló létesítményeket felépítsék.Szerző

"Kopaszodik" a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.05.29. 22:50

Legújabban Habony Árpád közeli ismerőse, az ukrán húsmilliárdos Eduard Uszikov érdekében vetették be a Fidesz-közeli izomembereket. Az eljárás alaposan bejáratott a jobboldalon.

Egyre gyakrabban tünedeznek fel a kormánypárt környékén, vagy érdekeltségei körében kigyúrt, kopasz verőemberek. A dramaturgia mindig ugyanaz: ha a kormánypártnak, holdudvarának valami fontos, ám máshogy már nem lehet megoldani az ügyet, akkor hirtelen megjelennek a hallgatag, ám annál agresszívabban fellépő kopasz verőemberek, akik közül jó páran - így, vagy úgy -, de a Fidesz pártigazgatójához, Kubatov Gáborhoz, illetve az általa irányított Ferencvárosi Tornaklub (Fradi) biztonsági cégéhez, a Fradi Securityhez kötődnek.

Így volt ez most is: ezúttal egy belvárosi étterem, a Sas utcai Godunov körüli üzleti vitában vetették be a kopaszokat. Harminc-negyven őrzővédő ugyanis lényegében elfoglalta az éttermet, kiszorítva onnan az addigi bérlőt - írta meg az Átlátszó. Szemtanúk szerint a csapatot a korábban a Fradi biztonsági főnökeként, illetve jó pár, fideszes kötődésűnek is tudott biztonsági cég környékén is dolgozó Tóth Csaba – szurkolói körökben: „TCS” - irányította.

A kopaszok Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó ex-apósjelöltje, Eduard Uszikov ukrán üzletember érdekében jártak el. A régóta Magyarországon élő Uszikov korábban elsősorban húskereskedőként volt ismert, 2015-ben a neve felmerült egy komoly, milliárdos húsos áfacsalási ügyben is, igaz, végül azonban nem emeltek vádat ellene. Akkoriban úgy hírlett, hogy az Uszikov elleni adóhatósági eljárás már az akkor javában zajló Orbán-Simicska háború egyik „mellékhadszíntere” volt, Simicska Lajos ugyanis az adóhivatali kapcsolatait felhasználva próbált rajtaütni Orbán Viktor főtanácsadójának "ukrán kapcsolatán".

Habonynak ugyanis nemcsak hogy rövid ideig viszonya lehetett Uszikov lányával, ám piaci pletykák szerint ezen túlmenően is vannak közös érdekeltségeik. Uszikov közben a belvárosban is terjeszkedni kezdett. A Giant Hungary Kft. nevű cége 2015-ös mérlegében már több mint 5 milliárdnyi ingatlanvagyon szerepel. Ettől a cégtől vette bérbe a korábban Zóna Taxi irányítójaként ismert Veres István egyik érdekeltsége a Godunovot. Csakhogy az állammal is gyakran pereskedő Veres és Uszikov között egy hosszú és bonyolult jogvita támadt néhány éve, melyben született egy választott bírósági ítélet, melyet Uszikovék úgy értelmeztek: Vereséknek menniük kell a Godunovból. Az egyelőre nem ismert, hogy miért döntöttek az erődemonstráció mellett.

Az ügyben az V. kerületi rendőrség nyomoz, önbíráskodás gyanújával.

Tarbalhék kronológiában

2013 február 11. Debrecen: Egy tucat fociultra szállta meg a debreceni Romkert Teázóban meghirdetett, ellenzéki diákfórumot. A fenyegetőző, "buzizó" ultrások vezetője Szepesi Miklós Zsolt, a Fidesz képviselőjelöltje volt 2010-ben.

2013. március 7. Budapest, Lendvay utca: Szabó „Szőke” Ferenc, a Kubatov Gábor vezette Fradi biztonsági cégének azóta már elbocsátott „szurkolói koordinátora” és társai fogták le és hurcolták ki a Fidesz-székházból az épületbe behatolni igyekvő diák-aktivistákat. Szőkét korábban gyilkosságért ítélték el és tíz évet ült börtönben. A kopaszok elleni eljárást végül a rendőrség megszüntette arra hivatkozva, hogy a székházfoglalók olyan területen voltak amely „életveszélyes” volt, a tisztázatlan jogalappal a helyszínen lévő verőlegények pedig csak az aktivisták testi épsége érdekében biztonságos helyre vitték a diákokat.

2013. március. 27., Budapest: Fradi-szekussal megerősített biztonsági cég lakoltatta ki a VI. kerületi Király utcai Sirály klubot. A fideszes vezetésű kerület ugyanis éppen a hallgatói tiltakozások idején döntött úgy, hogy eltávolítja az ellenzéki fészekként, így a Hallgatói Hálózat tagjai mellett az LMP vezetőit is gyakran vendégül látó klubot. A kopasz őrzővédők között többen is felismerték a Fradi egyik közismert biztonsági emberét.

2015. augusztus 20., Józsefváros: Egy idősebb tüntető hölgyet is megpofozott a vezetője annak a kopaszokból álló csapatnak, amely Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester Golgota téri ünnepségét védte. Bár az ünnepség elvileg nyilvános lett volna, a csapat kopasz őrzővédő nem engedte be oda Szabó „Tuareg” Zoltánt és Kocsis-ellenes tüntető társait.

2016. február 23., Alkotmány utca: A Fradi-szekunak is dolgozó kopaszok nyomultak be a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületébe és élő falat alkotva megakadályozták meg, hogy az MSZP-s Nyakó István időben leadhassa a vasárnapi boltzár ellenes népszavazási kezdeményezését. Az akciót tétlenül végignéző, majd kétes nyomozást produkáló rendőrség augusztusra arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény az NVI épületében és megszüntette a nyomozást. Noha elkövetőket nem azonosítottak, annyi azonban kiderült: a Kubatovhoz köthető kopaszok mindegyike büntetett előéletű, többek között gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, bántalmazás, drogkereskedelem miatt.

2016. július 9., Liget: Tóth Csaba „TCS” és társai szorították ki a városligeti építkezési területről a beruházás ellen tiltakozó polgári aktivistákat. Az esetről készült felvételeken Tóth Csaba többször kiabált a rendőrökkel, Gulyás Márton aktivistának pedig az ujját is eltörik.

2017. május 19., Liget: Garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség az úszó vb helyszínét védő kopaszokkal szemben. A civil aktivisták fizikai bántalmazása ugyanis miatt két nyomozást indított a zuglói rendőrkapitányság azonosító jelzést nem viselő őrző-védő emberekkel szemben.

Témák
Fidesz kopaszok