Élesen bírálták Trumpot Berlinben

Gyökeres változás várható a német-amerikai viszonyban azt követően, hogy Angela Merkel kancellár vasárnap azt közölte Donald Trump amerikai körútja után: Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, arra utalva, hogy az Egyesült Államokat nem tartja megbízható szövetségesnek. 

A német belpolitikában a parlamenti pártok között egyetértés mutatkozik ebben a kérdésben. A nagykoalíciós partner szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz az ARD közszolgálati televízióban egyenesen azt közölte, hogy Trump „önkényes uralkodóként” lépett fel. Az SPD elnöke szerint egyértelmű magatartásra van szükség egy olyan amerikai elnökkel szemben, aki „meg akar alázni másokat”. Úgy vélte, az amerikai elnök magatartására az lenne a legmegfelelőbb válasz, ha az európai államok minden szinten szorosabb együttműködést folytatnak egymással.

Keményen fogalmazott a kereszténydemokrata Jürgen Hardt, a német kormány transzatlanti kapcsolatokért felelős koordinátora. „Az, amit a csúcstalálkozókon megtapasztaltunk, nem felel meg annak, amit intellektuálisan, illetve Amerika lehetőségeit tekintve az Egyesült Államok elnökétől várunk”. Hozzátette, Trump nagy lehetőséget szalasztott el, mert nem juttatta kifejezésre Washington vezető pozícióját a világban.

Szerző

Ismét célkeresztben a brazil elnök

Publikálás dátuma
2017.05.30. 07:35
Temer takarodj! FOTÓ: GETTY IMAGES

Michel Temer, Brazília korrupciós botrányba keveredett elnöke nem bízza a véletlenre, hogy ki foglalja el az igazságügyi miniszteri posztot: az államfő vasárnap rövid közleményben jelentette be, hogy az igazságügyi tárca élére – amely a személyét érintő korrupciós vizsgálatot is felügyeli – egy régi ismerősét, Torquato Jardimot nevezi ki.

Az egykori bíró elismert szakember, ám sokak szerint aggasztó, hogy Jardim eddig annak az átláthatósági minisztériumnak állt az élén, amelyet Temer hozott létre. A kinevezés időpontja további kérdéseket vet fel, hiszen Temer lába alatt mostanra igen forró lett a talaj: a Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban hozott nyilvánosságra egy tanúvallomást, amely szerint az elnök 2010 óta több millió dollár kenőpénzt fogadott el – emlékeztet a brazil O Globo napilap. Míg mostanáig csak gyanították, hogy az elnöknek is köze lehet Brazília történetének legnagyobb korrupciós botrányához, mostanra közvetlenül is érintetté vált a Lava Jato (Autómosó) nyomozásban.

Kritikusai szerint az új igazságügyi miniszter kinevezésével is védeni próbálja magát, hiszen a tárca felügyelete alá tartozik a szövetségi rendőrség, amely az Autómosó nyomozást is vezeti. „Bármilyen változás történik az igazságügyi minisztérium élén, bizonytalansággal tölt el minket, s felveti annak a lehetőségét, hogy akadályozni fogja a szövetségi hatóságok munkáját” – idézi a Reuters hírügynökség Carlos Sobral, a Szövetségi Rendőrfelügyelők Országos Szövetsége elnökének közleményét.

A 207 milliós országban mindeközben tízezrek követelik Temer lemondását. Legutóbb vasárnap, Rio de Janeiróban szerveztek egy Temer-ellenes koncertet, amelyen több népszerű brazil művész is fellépett. A jól ismert dalok mellett felhangzott a mostanra „slágerré” vált „Fora Temer! (Temer takarodj!) is”.

Szerző

Donald Trump nagy döntések előtt

Publikálás dátuma
2017.05.30. 07:33
FOTÓ: REUTERS/Christian Hartmann
Washingtonban arra számítanak, Donald Trump a napokban bejelenti döntését arról, kivonul-e az Egyesült Államok a 2015-ös párizsi klímamegállapodásból.

Az amerikai elnök szombaton Twitteren legalábbis e hétre ígérte a döntést. Az Axios amerikai portál szerint már meghozta a döntését, s közölte is Scott Pruittal, az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA vezetőjével, s más munkatársaival. A Los Angeles Times viszont James Mattis amerikai védelmi minisztert idézte, aki szerint Trump még teljesen nyitott a kérdésben.

A G7-csúcs zárónyilatkozatában külön kiemelték, hogy Washington miatt nem sikerült közös álláspontra jutni. Trump korábban, Emmanuel Macron francia elnöknek azt mondta, nagy nyomás nehezedik rá odahaza, hogy mondja fel a megállapodást. Ha megteszi, az Egyesült Államok Szíriához és Nicaraguához csatlakozik, e két állam nem látta el aláírásával az egyezményt. A megállapodást 195 ország írta alá, s közülük 145 már ratifikálta is. Az aláírók a szerződés életbe lépése után három évig nem léphetnek ki. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, visszalépése jelentősen visszaveti a nemzetközi erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés növekedését az iparosodás előtti időkhöz viszonyítva 2 százalék alatt tartsák.

Trump azt ígérte, a héten a klímaügyekre koncentrál, de alighanem a kaotikus fehér házi helyzet miatt fáj a feje. Legújabb Twitter-üzeneteiben ismét a médiát támadta, azt írta: „Véleményem szerint a Fehér Házból jövő sok kiszivárogtatás kitalált hazugság, amelyet a hazug média terjeszt”. Noha az elnök igyekszik lekicsinyelni a kiszivárogtatások jelentőségét, a Fehér Házban nagy az idegesség. Várhatóan jelentősen átalakítják Trump fehér házi stábját. Jonathan Karl, az ABC News fehér házi tudósítója az elnök környezetéből úgy értesült, többen javasolják, hogy az FBI-vizsgálat célkeresztjébe került Jared Kushner, az elnök veje és legbizalmasabb tanácsadója vonuljon háttérbe, akár menjen hosszabb szabadságra.

Miközben John F. Kelly, Trump belbiztonsági minisztere úgy nyilatkozott, hogy a Kushner ellen felhozott vád, miszerint az átmenet időszakában (amikor még Obama volt az elnök) azt javasolta az orosz nagykövetnek, hogy titkos kommunikációs csatornát hozzanak létre, nem olyan különös dolog, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója, Michael Hayden a CNN-nek nyilatkozva ugyanezt rendkívül súlyosnak ítélte. „Micsoda tudatlanság, káosz, gőg, gyanakvás, megvetés kell ahhoz, hogy valaki úgy gondolja, helyes ötlet ezt felvetni az orosz nagykövetnek” – mondta Hayden, nem zárva ki, hogy egyszerűen Kushner naivitásáról volt szó, bár, mint mondta, „ez sem különösen megnyugtató”.

A The Washington Post információi szerint a Fehér Ház a korábbiaknál jóval agresszívebben akar szembeszállni az kiszivárogtatások áradatával. Trump arra készül, hogy újra korábbi tanácsadóihoz forduljon, így nem zárják ki, hogy tavaly menesztett kampányfőnöke, Corey Lewandowski állást kap az elnök mellett. Steve Bannon, a Breitbart portál volt főnöke vezetésével felállítanának egy válságstábot, amely kizárólag az elnök emberei ellen folyó vizsgálatokkal foglalkozna. Ezt a módszert alkalmazta egyébként Bill Clinton is a Lewinsky-botrány idején. Trumpnak több utazást, országjárást szerveznének, hogy a folytonos bírálatoktól frusztrált elnöknek legyen sikerélménye, találkozhasson választói bázisával. Nem tettek le arról, hogy véget vetnek a naponkénti fehér házi sajtótájékoztatók gyakorlatának, s a munkával nehezen birkózó Sean Spicer szerepe is csökkenne.

Szerző