Till Atilla filmje elnyerte a berlini filmfesztivál fődíját

Publikálás dátuma
2017.05.30. 10:37
Forrás: Facebook/Tiszta szívvel
Újabb díjat kapott a Tiszta szívvel című magyar film, Till Atilla rendezése ezúttal a Berlinben rendezett SEEFF (South East Europe Film Festival) filmfesztivál fődíját nyerte el.

A berlini magyar kulturális intézet (Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin, CHB) hétfői közleménye szerint az előző nap véget ért négynapos fesztivál nemzetközi zsűrije az érzelmekkel, humorral és meglepetésekkel teli történettel indokolta, hogy Till Atilla akcióvígjátékának ítélte oda a legjobb filmnek járó elismerést.

A másodszor megrendezett szemlén a délkelet-európai térség 15 országának friss filmes terméséből mutattak be válogatást, eredeti nyelven, angol felirattal. A Tiszta szívvel a fesztivál rendezőpartnereként közreműködő CHB kezdeményezésére került a versenyprogramba.

A zsűri három további díjról is döntött. A legjobb rendezésért járó elismerést Bujar Alimani albán filmes kapta Krom (Króm) című munkájáért, a legjobb színésznőként Natasa Dorcicot, a Ti mene nosis (Te viszel engem) című horvát film szereplőjét, a legjobb férfi színészként pedig Donat Qosját, a Home Sweet Home (Otthon, édes otthon) című koszovói versenyfilm szereplőjét díjazták. 

A Tiszta szívvel Till Atilla második nagyjátékfilmje, egy kerekesszékes bérgyilkos bandáról szól, 2016-ban mutatták be. A Saul fia című Oscar-díjas filmet gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás számos külföldi fesztiválon aratott sikert; Szerbiában, Luxemburgban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Franciaországban, Egyiptomban és Ausztriában is díjazták filmszemléken.

Szerző

3-as metró - Milliárdokat ráfizethet a felújításra Budapest

Publikálás dátuma
2017.05.30. 10:07
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Elszámolhatták a 3-as metró felújítási költségeit, még 30-40 milliárd forintot hozzá kell tenni a tervezett 137,5 milliárd forinthoz – írja a Magyar Nemzet fővárosi szakmai források alapján. A pluszköltség a vágányépítési pályázatra érkezett árajánlatok miatt keletkezett, ezek ugyanis a becsültnél sokkal drágábbak lettek. Ha az állam nem vállalja át a kifizetést, akkor a fővárosnak magának kell állnia a költségeket. 

Budapest az Európai Beruházási Banktól (EIB) felvett 350 millió eurós hitele kontójára tudná csak kifizetni a plusz 30-40 milliárdot, emiatt viszont minden más tervezett fejlesztést le kellene állítaniuk. A lap szerint ilyen például az újpalotai villamos kiépítése, amit már eleve a metrófelújítás miatt tettek parkolópályára, vagy akár a Lánchíd és Váralagút tervezett felújítása, melynek 23 milliárdos költségét ebből a hitelből kívánták fedezni.

Ráadásul ha a főváros felhasználja az EIB-bel kötött hitelkeretet, akkor Budapest adósságállománya a korábbi állami konszolidáció ellenére újra 100 milliárd fölé kúszhat. A napilap megjegyzi, hogy Tarlós Istvánék az elmúlt években 60 milliárd forintos hitelt vettek fel az orosz metrókocsik felújítására, és 18 milliárd forintot az e-jegyrendszer bevezetésére.

A főpolgármester a Magyar Nemzet kérdésére annyit közölt, hogy nemrég érkezett haza Kárpátaljáról, így egyelőre semmi konkrétumot nem tud. Azt azért megjegyezte, hogy a 3-as metró kocsijait a szerződésnek megfelelően folyamatosan újítja fel az orosz Metrovagonmas, és a korábbi ígéreteknek megfelelően havonta két új szerelvény áll forgalomba az év végéig.

Emlékezetes, hogy nemrégiben Tarlós azt nyilatkozta a felújítással kapcsolatban, hogy a 3-as metró ma jobb állapotban van, mint 2010-ben, utalva arra, hogy a fideszes városvezetés a folyamatban lévő felújításokkal biztonságosabbá tették a 3-as metrót, mint a szocialisták a kormányváltás előtt. A főpolgármester nyilatkozatának ellentmond, hogy az első felújított orosz metrókocsi forgalomba helyezése óta is folyamatosak a műszaki hibák a vonalon. Legutóbb a történelemérettségi napján állt le a metró, számos amúgyis feszült diák kétségbeesését és késését okozva ezzel.

A legnagyobb baj azonban az, hogy nem csak a 30-40 éves, rossz állapotban lévő szerelvények miatt rendszeresek a leállások, hanem a megállók, a pálya, az alagút berendezései miatt is, amik szintén nem felelnek meg a kor követelményeknek, így félő, hogy a felújított metrókocsik forgalomba állítása sem oldja majd meg a problémákat.

Szerző

Brexit - May nem állapodik meg "bármi áron" az EU-val

Publikálás dátuma
2017.05.30. 10:03
FOTÓ: Jane Barlow/ Getty Images
Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London "bármilyen áron" megállapodásra jusson az Európai Unióval.

A brit kormányfő és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este televíziós választási műsorban fejthette ki kormányzati terveit a jövő héten esedékes előrehozott parlamenti választások utáni időszakra.  Corbyn a műsorban kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről.

A Channel 4 tévécsatorna és a Sky News hírtelevízió közös műsorában May és Corbyn nem együtt, hanem külön-külön válaszolt először a meghívott közönség, majd a riporter kérdéseire. 

Theresa May megerősítette azt a többször hangoztatott nézetét, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség.

A miniszterelnök szerint rossz megállapodás lenne például az, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt "Európában néhányan szorgalmazzák". Hozzátette: Nagy-Britanniában is vannak olyanok, akiknek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy bármit megtennének az EU-megállapodás fejében, és ez is rossz megállapodáshoz vezetne.

Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodásért. Kijelentette: a kérdés nem úgy merül fel, hogy Nagy-Britanniának mennyit ér meg a kilépés az EU-ból, a lényeg egy olyan megfelelő kilépési megállapodás elérése, amelynek révén a brit kormánynak a jövőben nem kell hatalmas összegeket évről évre befizetnie az uniós költségvetésbe.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap nemrégiben brüsszeli forrásokat idézve azt írta, hogy  az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium tárcavezetője a minap egy interjúban kijelentette, hogy a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól, ha a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon az EU valóban százmilliárd eurós befizetési igényt terjesztene elő.

Theresa May a hétfő esti választási tévéfórumon - arra a kérdésre, hogy a brit EU-tagság megszűnése után tervezett bevándorlási korlátozások kiket zárnának ki az EU-országokból bevándorolni szándékozók közül - kitérően csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon. Hozzátette ugyanakkor: olyan szabályozás a cél, amely lehetővé teszi, hogy a szakképzett hazai munkaerő hiányától szenvedő területekre a jövőben is toborozni lehessen megfelelő szakképesítésű munkavállalókat az uniós országokból. A brit kormányfő szerint azonban a bevándorlást mindenképpen szabályozni kell, mivel az ellenőrizetlen bevándorlás éppen a jövedelmi skála alsó tartományaiban gyakorol negatív hatást.

Szinte ugyanilyen véleményeket fejtett ki a műsorban Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője is. Kijelentette: az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését a Munkáspárt is megszüntetné, és a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná. Hozzátette: ha a Munkáspárt kormányra kerül, nem fogja megengedni a brit vállalatoknak, hogy nagyon alacsony bérezéssel foglalkoztassanak külföldieket, csak azért, hogy a rosszul fizetett hazai alkalmazottaknál is olcsóbb munkaerőhöz jussanak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további érvényesülését. A kilépési tárgyalásokról szólva Corbyn kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

Szerző