Előfizetés

Assange maradhat rejtekhelyén

Publikálás dátuma
2017.05.30. 11:12
Assange az ecuadori rejtekhelyén FOTÓ: Getty Images
Az új ecuadori elnök, Lenin Moreno ugyan hackernek nevezte a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, de azt mondta, Julian Assange továbbra is maradhat a latin-amerikai ország londoni nagykövetségén. 

A baloldali államfő, akit a hónap elején iktattak be hivatalába, másképp látja Assange szerepét, mint elődje. Rafael Corea, aki öt éve menedékjogot adott Assange-nak, újságíróként tekintett a leleplező portál vezetőjére, amikor 2012-ben befogadta. Lenin Moreno viszont már kampányában is inkább negatívan ítélte meg Assange tevékenységét, s figyelmeztette, hogy ne próbáljon beavatkozni az Ecuadorral baráti államok ügyeibe.

Moreno ugyanakkor, írta most a Reuters hírügynökség, a jelek szerint elfogadja a fennálló helyzetet, s nem akarja kitenni az ausztrál férfit a londoni követségről. Assange attól tartott, hogy Svédország, amely nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene nemi erőszak vádja miatt, kiadná az Egyesült Államoknak. Donald Trump kormányzata már jelezte, hogy az amerikai hatóságok vádat emelhetnek Assange ellen többszázezer titkos diplomáciai irat közzététele miatt.

Noha Svédország a minap visszavonta a nemzetközi elfogató parancsot, ha Assange távozna a követségről, a brit rendőrség letartóztatná, mivel megsértette a korábbi óvadék feltételeit. Ezért legfeljebb egy év börtönre ítélhetnék, továbbra sem zárható ki azonban, hogy Washington kérné a Wikileaks-alapító kiadatását.

Brexit - May nem állapodik meg "bármi áron" az EU-val

Publikálás dátuma
2017.05.30. 10:03
FOTÓ: Jane Barlow/ Getty Images
Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London "bármilyen áron" megállapodásra jusson az Európai Unióval.

A brit kormányfő és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este televíziós választási műsorban fejthette ki kormányzati terveit a jövő héten esedékes előrehozott parlamenti választások utáni időszakra.  Corbyn a műsorban kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről.

A Channel 4 tévécsatorna és a Sky News hírtelevízió közös műsorában May és Corbyn nem együtt, hanem külön-külön válaszolt először a meghívott közönség, majd a riporter kérdéseire. 

Theresa May megerősítette azt a többször hangoztatott nézetét, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség.

A miniszterelnök szerint rossz megállapodás lenne például az, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt "Európában néhányan szorgalmazzák". Hozzátette: Nagy-Britanniában is vannak olyanok, akiknek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy bármit megtennének az EU-megállapodás fejében, és ez is rossz megállapodáshoz vezetne.

Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodásért. Kijelentette: a kérdés nem úgy merül fel, hogy Nagy-Britanniának mennyit ér meg a kilépés az EU-ból, a lényeg egy olyan megfelelő kilépési megállapodás elérése, amelynek révén a brit kormánynak a jövőben nem kell hatalmas összegeket évről évre befizetnie az uniós költségvetésbe.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap nemrégiben brüsszeli forrásokat idézve azt írta, hogy  az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium tárcavezetője a minap egy interjúban kijelentette, hogy a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól, ha a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon az EU valóban százmilliárd eurós befizetési igényt terjesztene elő.

Theresa May a hétfő esti választási tévéfórumon - arra a kérdésre, hogy a brit EU-tagság megszűnése után tervezett bevándorlási korlátozások kiket zárnának ki az EU-országokból bevándorolni szándékozók közül - kitérően csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon. Hozzátette ugyanakkor: olyan szabályozás a cél, amely lehetővé teszi, hogy a szakképzett hazai munkaerő hiányától szenvedő területekre a jövőben is toborozni lehessen megfelelő szakképesítésű munkavállalókat az uniós országokból. A brit kormányfő szerint azonban a bevándorlást mindenképpen szabályozni kell, mivel az ellenőrizetlen bevándorlás éppen a jövedelmi skála alsó tartományaiban gyakorol negatív hatást.

Szinte ugyanilyen véleményeket fejtett ki a műsorban Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője is. Kijelentette: az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését a Munkáspárt is megszüntetné, és a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná. Hozzátette: ha a Munkáspárt kormányra kerül, nem fogja megengedni a brit vállalatoknak, hogy nagyon alacsony bérezéssel foglalkoztassanak külföldieket, csak azért, hogy a rosszul fizetett hazai alkalmazottaknál is olcsóbb munkaerőhöz jussanak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további érvényesülését. A kilépési tárgyalásokról szólva Corbyn kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

Remek teszt a Budapest-bajnokság

Kiváló teszt lesz az úszók hétvégi Budapest-bajnoksága a júliusi vizes-világbajnokság központi helyszínén, a Duna Arénában. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportreggeli című műsorában elmondta: az összes szervezéssel kapcsolatos feladatot élesben lehet kipróbálni, az akkreditációtól, a ruhás kosarak szállításáig.

A szakember szerint akkor működik minden gördülékenyen, ha a közönség semmit sem érzékel abból, hogy dolgoznak a háttérben a szervezők. Sós hozzátette: vannak még szabad helyek a vb-csapatban, melyeket egy kiugró eredménnyel a Budapest-bajnokságról is el lehet foglalni.

Kapcsolódó
Teljesítetlen ígéretek