MÜPA;Szalóki Ági;Herczku Ágnes;Fesztivál Színház;

2017-05-31 07:47:00

Dalok a női lélek rejtelmeiről

Csütörtök este a Müpában, a Fesztivál Színházban mutatják be Kiss Ferenc Leánydicsérő című népzenei/világzenei produkcióját, amelynek különlegessége, hogy együtt énekel benne Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Bognár Szilvia.

Kiss Ferenc túlzás nélkül nevezhető a hazai world music úttörőjének. Négy és fél évtizede tevékenykedik a műfajban, neve egybeforrt a Vízöntő és Kolinda együttessel, a Bihari és a Vasas Táncegyüttessel. Épp negyedszázada alapította meg egyszemélyes kiadóját, az Etnofont, amely a hanglemezek mellett a Héttorony Fesztivál hazai és határon túli programjait szervezi. Emellett könyveket, tanulmányokat, cikkeket ír, gyereklemezeket készít, fiatal népzenészek útját egyengeti. Néha koncertezik is az Etnofon Zenei Társulással, amely egy ötfős mag köré szerveződő világzenei formáció. Bartók és Kodály öröksége előtt tisztelgett a Szerelemajtók és Pávaének című előadással.

„A Leánydicsérő Novák Tata ötlete volt még 2015-ben, s az ő koreográfiájával be is mutattuk a Budapesti Tavaszi Fesztiválon” – mondja Kiss Ferenc. „Két év alatt rengeteget csiszolódott az anyag, ezért arra gondoltunk, hogy érdemes a produkciót stúdióban is rögzíteni. Elkészült a lemez, s eddig Százhalombattán volt belőle egy templomi előadás. A folklór ihletésű dalokat jobbára Kiss Anna gyönyörű verseire komponáltam, akinek költészetét már gimnazistaként megszerettem. Lenyűgöz magas szintű, igényes és archaikus nyelvezete, sugárzik belőle a gyógyító és rontó tudomány. A szabadság és a szeretet veretes megfogalmazásai elementáris erővel hatottak rám a komponálás során. Emellett válogatottan szép folklórszövegek és néhány saját versem is helyet kap a produkcióban. Ennek az előadásnak az a lényege, hogy az énekesnők hol szemérmesen, hol dévaj módon kitárulkozva, hol játékosan, hol drámaian zengik-fújják a dalokat. Attól függően, hogy egy-egy hétköznapi, ünnepi vagy sorsfordító esemény mit hív elő a nőből. Másként rezdül a gyermeki, az asszonyi, az anyai lélek, más a szerelmes és a sirató nő, a bandázó lányok és megint más a magány tónusa” – véli a zeneszerző.

Bognár Szilviához, Herczku Ágneshez és Szalóki Ágihoz már hosszú évek óta, a Pávaének óta ragaszkodik, bár elfoglaltságaik miatt nagyon ritkán tudnak közös produkciót létrehozni. Csütörtök este, a Müpában az énekesnők és a táncosok mellett az Etnofon Zenei Társulást Babos Károly (ütőhangszerek), Bolya Mátyás (koboz és citera), Havasréti Pál (nagybőgő), Kuczera Barbara (hegedű), Küttel Dávid (billentyűsök és harmonika), P. Szabó Dániel (cimbalom) és Ágoston Béla (fúvósok) alkotja.

Fátyolkendő lobbanása
„Az Ágikkal régóta dolgozunk együtt. Ez ad egy magától értetődő összhangot. Ismerjük a másik rezdüléseit, a tekinteteket, a gesztusokat, tudjuk, mikor, mire kell figyelni. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan tudunk reagálni egy-egy szituációra. Kiss Feri a személyes, magánemberi és előadói habitusunkat is figyelembe vette, amikor szétosztotta közöttünk a különböző részeket. Az én szólóm például egy nagyon szép lírai dallam, a Fátyolkendő lobbanása, amit nem lehet szavakkal leírni. Azért van a zene és a költészet, hogy ne kelljen profán módon körülírni a dolgokat” – vallja Bognár Szilvia.