Előfizetés

Ingatlanmutyi - Nem cáfolta a fideszes vezető az elbocsátását

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.05.31. 13:44
A Várkert Bazár a műemléki rész 2014-es átadásakor FOTÓ: Népszava
„A Miniszterelnökséget keresse” - válaszolta telefonos érdeklődésünkre Gyutai Csaba a Várkert Bazárt üzemeltető állami cégek fideszes vezetője, akiről a Magyar Nemzet megírta, hogy rövidesen leválthatják. Gyutai érdeklődésünkre nem cáfolta menesztésének hírét, csak röviden a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez irányított kérdéseinkkel. 

A napokban az Index szellőztette meg, hogy a Miniszterelnökség átvilágította a 2014 óta Gyutai alá tartozó Budavári Ingatlanfejlesztő és a Várkert Bazár működését és igen komoly visszaélésre utaló jeleket talált. Így a hírportál szerint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjeként Gyutai előbb ötmillióból felújíttatott egy várbeli lakást, majd beköltözött oda és két évig lakott benne úgy, hogy nem fizetett bérleti díjat de még rezsit sem. De az is előfordult, hogy egy Krisztina körúti 82 négyzetméteres lakást havi ötezer forintért adták bérbe.

Az Index szerint Gyutai a korábban már leváltott L. Simon László államtitkár megbízottja volt. L. Simon viszont a fideszes szcénában szokatlan módon a Facebookon reagált: ő maga is vizsgálta Gyutai ügyeit és erről tájékoztatta a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, ám Lázár nemhogy nem menesztette Gyutait, hanem még a Budavári Ingatlanfejlesztő élére is kinevezte.

A Miniszterelnökség csak annyit reagált az ügyre, hogy zajlik a két állami tulajdonú cég átvilágítása, a vizsgálat lezárulásáig pedig nem nyilatkoznak. 

A Magyar Nemzet tegnap azt írta: pár nap leforgása alatt lefejezi a Miniszterelnökség a hazai örökségvédelmet. Menesztik a budai Várban zajló munkálatokat és a régészeti feltárásokat is felügyelő kormányzati cég vezetőjét, Gyutai Csabát, de távozik posztjáról az adott területtel foglalkozó helyettes államtitkár, Puskás Imre is. A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárának leváltása a cikk szerint már napokkal korábban eldőlt, ám Puskás betegszabadságon volt, így még nem tudta aláírni a közös megegyezésről szóló kilépőpapírjait.

Madárinfluenza - Vége a korlátozásoknak

Publikálás dátuma
2017.05.31. 13:29
illusztráció Fotó: Thinkstock
Feloldották a madárinfluenza miatti korlátozásokat Magyarországon - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tájékoztatás szerint a belföldi és az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak országszerte, miután az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt utolsó, Bács-Kiskun megyei korlátozást. Az országos főállatorvos május 29-i határozata alapján megszűnt a baromfik zárt tartásának kötelezettsége is, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező - hívta fel figyelmet az FM. Magyarország a mentes státuszt a nemzetközi szabályozás értelmében augusztus 24-én nyeri vissza. Így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok. Annak érdekében, hogy ez mihamarabb megtörténhessen, az állategészségügyi hatóság folyamatosan tájékoztatja és tárgyal ezen országok hatóságaival - közölték.

Tavaly november 3. és ez év április 21. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma 240 baromfiállományban mutatta ki a magas fertőzési képességű madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Összesen 2,66 millió baromfit ártalmatlanítottak. A legnagyobb baromfiállomány-sűrűségű területen, Bács-Kiskun megyében, megelőző állat-leölésekre is sor került, mintegy 600 000 baromfit öltek le. A baromfiállományok mellett 200 vadmadárban - 16 megye 50 településén -, valamint 10 fogságban tartott madárban - 5 tartási helyen - mutatta ki a madárinfluenza vírusát a Nébih - tartalmazza a közlemény.

Kikosarazták az Echo TV-t - Nem sorosozhatnak a CBS-interjúval

Publikálás dátuma
2017.05.31. 13:15
FOTÓ: Népszava
A CBS amerikai tévétársaság nem adja el az Echo TV-nek egy Soros Györggyel készült interjú sugárzási jogát, amivel ismét jóízűt sorosozhatott volna a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő jobboldali csatorna - tudta meg a gyűlöletkeltő propagandából jeles Magyar Idők.

A kormánylap szerint a húsz éve felvett beszélgetésből kiderült, hogy Soros – ügyvéd édesapja közbenjárásával – 1944-ben kereszténységet igazoló hamis iratokkal egy zsidók vagyonát elkobzó cégnél tevékenykedett.

Az Echo TV-nek egy készülő programjához kellett volna a négyperces részlet, amiben a kormánypropaganda szerint Soros azt mondja: időnként morális emberként, máskor pedig amorális lényként cselekszik. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy hogy hogyan tudja összeegyeztetni a kíméletlen spekuláns oldalát a filantróp oldalával, a profitot hajszoló és a társadalmi következményekkel nem törődő üzletembert a jótékonykodásra összpontosító énjével.

Soros György interjúját mégsem közölheti le az Echo TV FOTÓ: Getty Images/Mark Wilson

Soros György interjúját mégsem közölheti le az Echo TV FOTÓ: Getty Images/Mark Wilson

A múltjáról beszélő üzletemberrel 1998-ban készített interjút először kiadta volna a CBS, de amikor megtudták, miről szólna a Mészáros Lőrinchez tartozó csatorna tizenöt perces dokumentumfilmje, az amerikaiak visszakoztak, és belső okokra hivatkozva közölték, nem áll módjukban az Echo televíziónak egy évre eladni az említett anyag jogdíját.

A Magyar Idők epésen megjegyzi, hogy Soros többször is próbálta már töröltetni az interjút az online videomegosztó portálokról, de a felvétel továbbra is elérhető.