Előfizetés

"Fizessenek a kínaiak!" - Gyurcsányék az EB-hez fordulnak

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik az ellen, hogy Magyarország építse meg "a kínai érdekeket szolgáló" Budapest-Belgrád vasútvonalat. A Gyurcsány vezette párt az Európai Bizottsághoz fordul.

Az ellenzéki párt szakpolitikusa pénteken úgy fogalmazott: ha a kínaiaknak vasút kell, akkor fizessenek a kínaiak! Varga Zoltán sajtótájékoztatója után elmondta, a rekord drága vasútvonalnak az a célja, hogy Kína még olcsóbb árukkal tudja elárasztani Magyarországot és Európát. Szerinte a vasút kínai érdek, mégis a magyarok fogják kifizetni, mert az Orbán-kormány a Kínai Népköztársaságtól vesz fel egy gigantikus hitelt, aminek a végösszege a 750 milliárd forintot is elérheti. Eközben még több magyar vállalkozás mehet csődbe a tömegesen érkező olcsó kínai áruk miatt - tette hozzá.

A Fidesz a paksi bővítés után szintet lép az idegen érdekek szolgálatában, hiszen Kína kétszeresen nyer a vasúton - összegzett a politikus. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a szaksajtó szerint a beruházás kétezer-négyszáz év alatt térülhet meg. Varga Zoltán közölte, hogy a DK az Európai Bizottsághoz fordul, mert úgy látják, hogy a vasútvonal felépítésével a kormány nemcsak a magyar, hanem az európai érdeket is elárulja.

"Tarlós hazudik" - Nincs a fővárosnak elég pénze a 3-as metróra

Publikálás dátuma
2017.06.02. 14:52
Népszava fotó: Tóth Gergő
Horváth Csaba sajtótájékoztatóján bírálta a főpolgármestert amiért azt állította, elég pénze van a fővárosnak a 3-as metró felújítására, és  felszólította a fővárosi közterület-felügyeleteket, hogy külön kérelmek nélkül mindenkinek fizesse vissza az eddig szabálytalanul kiszabott büntetéseket.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a hatóságok a belügyminiszter állásfoglalása alapján több százmillió forintot szedtek be jogtalanul, és ha erre képesek voltak, akkor szerinte azt vissza is tudják utalni. Az ellenzéki politikus szerint Tarlós István főpolgármester hazudik, amikor azt állítja, a főváros saját erőből is meg tud birkózni a 3-as metró felújításával. Horváth Csaba azt mondta, nem tudja, a főpolgármester miként nevezheti barátságosnak a felújítás első szakaszára érkezett tízmilliárdos többletköltséget, amikor a fővárosnak a BKV-dolgozók fizetésemelésére sincs meg a 7 milliárd forintos fedezete.

 Az MSZP képviselője felháborítónak nevezte, hogy szerinte Tarlós István a metrófelújítással kapcsolatban nem zárkózott el budapesti fejlesztések leállításától, szolgáltatások színvonalának csökkentésétől, valamint a hitelfelvételtől sem. A budapestiek átlagosan napi 20 milliárd forint adót fizetnek be az államnak, amely ilyen szempontból a főváros "számlavezető bankjaként" is tekinthető, és nem bújhat semmi mögé, ha Budapest 40 évente nyolcnapi befizetéséből fel akarja újítani egyik metróvonalát - fejtette ki. Horváth Csaba közölte továbbá, támogatják, hogy a közlekedési múzeum a Városliget helyett barnamezős beruházásként valósuljon meg, például a Nyugati pályaudvar mögött vagy a Rákosrendező környékén.

Kutyastrand Zalaegerszegen

Publikálás dátuma
2017.06.02. 14:29
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
3 millió forint ráfordítással kutyastrandot alakított ki az önkormányzat a zalaegerszegi Gébárti-tó ságodi ágában – tudósít a Zalai Hírlap.

Az új létesítményt csütörtökön bocsátották az érintettek rendelkezésére, s a Göcsej Kutya Klub színeiben felvonuló ebek nagy lelkesedéssel birtokba is vették azt. Ezt megelőzően Balaicz Zoltán polgármester vázolta: a régi elvárás volt a kutyások részéről, hogy kulturált körülmények között, konfliktusok nélkül fürdethessék kedvenceinek a nyári kánikulában.

A strandra fordított 3 millióból kővel felszórt sétautat építettek, útbaigazító és a házirendet ismertető táblákat állítottak, kis stéget emeltek a vízbe ugráshoz, továbbá padot a gazdik pihenéséhez. A választott hely a fürdőzőktől távol található, s meglehetősen tágas is - írja a helyi lap.