Make OUR PLANET great again! - Hatásos visszavágás Macrontól

Publikálás dátuma
2017.06.02. 19:07
Fotó: REUTERS//Stephane De Sakutin
Orbán Viktort sokkolta, Putyin rendjénvalónak találta, Brüsszelben arról tanácskoznak, miként lehetne ezt a Trump-döntést hasznunkra fordítani, - például nagyobb összefogással, elszánással - hogy mégiscsak hatékonyan védelmezzük lakhelyünket, a Föld bolygót, ha már a nagy USA elnöke így hátat fordított a klímaegyezménynek. Macron, Franciaország elnöke, sokak szerint Európa új reménysége pedig a humort sem nélkülöző csattanós választ adott Donald Trumpnak, akivel már több ízben franciás eleganciával ugyan, de bajszot akasztott. 

Trump - a fél világ döbbenetére sikeres - kampányának jelmondata volt a nagy nacionalista hevület előhívására szolgáló Make Amerika great again, ( tegyük Amerikát ismét naggyá )  ennek némiképp gúnyos, de egyúttal nagyon is helyénvaló parafrázisát üzente most az USA vezetőjének a franciák ifjú elnöke: Tegyük a bolygónkat ismét naggyá. 

Szerző

Putyin szerint rendben van, hogy az USA kilép a klímaegyezményből

Publikálás dátuma
2017.06.02. 18:39
Fotó: REUTERS
Védelmébe vette a párizsi klímaegyezményből történő amerikai kilépést bejelentő Donald Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

"Nem ítélkeznék most Trump elnök fölött, hiszen (Barack) Obama korábbi elnök hozta meg a döntést (a csatlakozásról a párizsi klímaegyezményhez), lehet hogy a hivatalban lévő elnök úgy gondolja, ez nem volt átgondolt lépés, lehet, hogy szerinte nincsenek meg az ehhez szükséges források" - mondta az orosz vezető. 

"Nézetem szerint lehetséges lett volna nem kilépni a párizsi egyezményből, mert az keretjellegű, hanem ehelyett lehetett volna változtatni az amerikai kötelezettségvállaláson az egyezmény keretein belül" - tette hozzá.

Szerző

Merkel Trump döntéséről: "...és akkor még nagyon visszafogott voltam"

Publikálás dátuma
2017.06.02. 16:21
FOTÓ: REUTERS/Fabrizio Bensch
Nem tartóztatja fel a Föld védelme mellett elkötelezett erőket az, hogy a washingtoni vezetés úgy döntött, kilép a párizsi klímaegyezményből - jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben.

Hivatalában tett nyilatkozatában aláhúzta, hogy az Egyesült Államok kilépése nem veti vissza az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelmet, "éppen ellenkezőleg, az eddiginél is eltökéltebben fogunk össze", hogy "sikeresen megbirkózzunk az egész emberiség előtt álló olyan kihívásokkal, mint a klímaváltozás". Donald Trump amerikai elnök döntése "rendkívül sajnálatos, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam" - tette hozzá Angela Merkel.

"Azt mondom mindenkinek, akinek fontos a bolygónk jövője, hogy menjünk tovább együtt az úton Földanyánkért" - mondta a német kancellár. A párizsi klímaegyezmény elengedhetetlen ahhoz, hogy "megőrizzük a teremtést".

"Semmi sem tart vissza minket ebben" - mondta Angela Merkel, aki azóta küzd a Kiotói egyezményt felváltó új klímavédelmi megállapodásért, hogy az 1994-1998-as ciklusban a környezetvédelmi tárcát vezette Helmut Kohl kormányában.

Az évekig tartó viták után végül 2015 decemberében megkötött egyezmény szavai szerint a nemzetközi közösség együttműködésének fontos eleme, és megmutatja a "nagyobb jólét és a több esély" felé vezető utat. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok távozása után is bizakodó a klímavédelmi erőfeszítések eredményességét illetően. "Az egyezmény sikerre fog vezetni" - jelentette ki a jobbközép CDU elnöke.

Donald Trump lépése pártokon átívelő elutasításra talált Németországban. Angela Merkel szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz például kiemelte, hogy az amerikai elnök ugyan kiléphet a klímavédelmi megállapodásból, de a klímaváltozás alól nem vonhatja ki magát. Számos német társadalmi szervezet és befolyásos gazdasági érdekképviselet is élesen bírálta Donald Trump döntését.

Szerző