7-en a 7-ről - Ön mit mondana Trumpnak, ha megkapná a mobilszámát?

Publikálás dátuma
2017.06.03. 07:07
Thinkstock illusztráció

Arató András, Klubrádió

Figyu, én most fölhívlak, és akkor te is elmentheted az én számom, de ígérd meg, hogy nem adod tovább egyetlen ügynökszervezetnek sem, még ha az ujjadat szorítják, akkor sem. Nem, nem a CIA-ra, FBI-ra, vagy hasonló veszélytelen civilekre gondoltam… Most fölvetted, vaze?

Avar János, újságíró

Vele inkább csak twitterezni érdemes, ezért hasonló lakonikus üzenetet, amilyent a fáma szerint táviratában a humorista Királyhegyi küldött Sztálinnak: A rendszer nem vált be stop szüntesse meg stop. De ha mégis felvenné a mobilt, azzal lopnám be magam a bizalmába, hogy így üdvözölném: „zdrasztvujtye”.

Bolgár György, rádiós újságíró

Jó napot kívánok, Elnök úr! Itt az ébresztő szolgálat. Tessék felébredni, tessék felébredni!

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Megkérdezném, olvasta-e Ferenc pápa 192 oldalas dolgozatát a klímaváltozásról, és mit szól ahhoz, hogy a Vatikánban négynapos tudományos konferencia is volt róla a minap. Vajon eszébe jutott-e az Egyesült Államok első francia megbízottja, bizonyos Benjamin Franklin, meg úgy általában az amerikai tudósok, persze sok-sok európai beütéssel. De ha már felrúgja az egyezményt, nem akar kinevezni a Vatikánba egy hercegklímást?

Horváth István, hírlapíró

Fogadja már végre azt a kis köpcöst, aki a legutóbbi NATO csúcson idétlen mosollyal rohangált a nyomában, hátha lehiggad egy kicsit és nekünk is lesz itthon néhány nyugodt óránk. Nem kell nagy felhajtás, elég, ha a Fehér Ház kórusa megtanulja a Fehérvári huszárokat. Ja, és pálinka legyen! Meg szotyi.

Horváth Zoltán, újságíró

Hello Donald, hallom káderhiányban szenvedsz. Figyelmedbe a ajánlanék egy veled teljesen konzseniális figurát, akivel - és Putyin barátotokkal - nem csak a világot tehetnétek rendbe, hanem - ha rendbetétel mégsem sikerülne - összejöhetne legalább egy jó kis ultiparti.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Covfefe! Mentsd el a számomat és hívjál vissza! Kiszera méra bávatag? Ha három lábon gyábokorsz, a kálán pugra nem tudsz menni! De ha befogott orral is, hívd már meg végre abba vacak Fehér Házba ezt a boldogtalan Viktort, mert mi itt lassan beledöglünk a frusztrációjába. Sorost csókoltatom! Klimatkus üdvözlettel: Jenő, a Népszavától.

Szerző

Kipukkad a buborék vagy közvetve hat

Publikálás dátuma
2017.06.03. 07:04
Fotó: EU
Soros György, mint nagy befektető az úgynevezett aktívan menedzselt befektetési alapjairól, például a Quantumról volt ismert. Akik ilyen aktívan kezelt portfóliókban lévő termékekbe helyezik el a tőkéjüket, azok mintegy fogadást kötnek arra, hogy az alap befektetési filozófiája helyes, és ezért abból jó eséllyel pozitív hozam várható - mondta a Népszava érdeklődésére Magas István. 

A Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének egyetemi tanára ehhez hozzáfűzte, arról kevesebbet hallani, amikor egy nagy befektető veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Ilyesmi természetesen Soros György alapjaival is gyakran megesett (az 1998-as ázsiai válság idején, de a 2000-es években az amerikai piacon, a dot.com buborékok kipukkanásával, a 2007-es amerikai ingatlanpiaci válságban is) tetemes veszteségeket szenvedtek a hozzá köthető alapok. A tartósan jól működő befektetési alapok egyébként általában az átlagnál nagyobb méretűek, megengedvén a jelentős nyugdíj-megtakarításokat gyűjtő intézményi befektetőknek is a vásárlást, tehát vesznek belőle bankok, egyéb pénzügyi szolgáltatók és biztosító társaságok is. A Soroshoz köthető befektetési alapok a nagyok közé tartoztak.

Magas István közgazdász szerint az üzletember tevékenységéről az idő dönt

1992-ben Soros megjósolta az angol font árfolyamának gyengülését. Azt a prognózisát, hogy a brit fizetőeszköz átlépi majd az árfolyamküszöböt, az élet igazolta, azonban - figyelmeztetett a professzor a nagy befektető várakozása lényegében a tankönyvi tételeket támasztotta alá, amelyeket bárki követhetett. A probléma a pénzpiacokon mindig az, hogy nem létezik olyan mechanizmus, amely a biztos nyereséget garantálja. Ezért a historikusan sikeres befektetők véleményére, várakozásaira figyel a piac, így Soros Györgyére is. Ezek a prognózisok hosszú távú világgazdasági folyamat-várakozásokat tükröznek, amelyek azonban, sajnos nem bombabiztos tudományos tapasztalatokon nyugszanak. Nagy adag bizonytalanság mindig jelen van. Soros György pénzügyi lépéseire is igaz az a tétel, hogy a hírek befolyásolják a befektetői döntéseket, de ezek helyességét csak utólag tudjuk igazolni. Ez pedig a befektetések világában nem sokat ér. (Az idő dönti el , hogy ezek az információk igaznak bizonyulnak-e vagy sem.) Napjainkban például egyértelmű piacbefolyásoló szerepe van annak a bombahírnek, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ennek nyomán a zöld energiával vagy az elektromos autók gyártásával, forgalmazásával foglalkozó társaságok részvényeinek árfolyama számottevően módosulhat, és akik például megsejtették ezt a döntést, és időben fogadtak rá, befektettek, nos azok akár nagyot is nyerhetnek a történeten.

Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni - mondta Magas István, hogy egyes politikai megnyilvánulásokra, tőkepiaci értelemben, nem érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Ugyanakkor az olyan jelentős kötvényalapok befektetéseit és előrejelzéseit, mint, amilyen a Templeton vagy a Fidelity, és idetartoznak a Soros Györgyhöz köthetőek is orientálják a befektetőket. Valahogy úgy van ez, mint a vállalati szektorban vagy sportban, ahol a sikeres cégek/versenyzők teljesítményeit szívesen követik a többiek. Soros György szavaira, tehát most is sokan figyelnek, az EU jövőjét illető megnyilatkozásaira is, számos országokban, de mostani szavai legalább is a pénzpiacokon alapvető változásokat aligha okoznak majd - mondta Magas István.

Szerző
Témák
Soros Quantum

Soros György nem szorul a védelemre, de a nyitott társadalom igen

Publikálás dátuma
2017.06.03. 07:04
RÁDIÓSZÓZAT - A kormányfő szokásos péntek reggeli szereplése a Kossuth rádióban - MTI fotó/Máthé Zoltán
A Fidesz szókészletébe bekerül majd Soros Györggyel kapcsolatban, hogy maffiózó, maffiaszervezetei vannak – nyilatkozta lapunknak egy szakértő, miután Orbán Viktor hadüzenetnek minősítette Soros csütörtöki publicisztikáját.
Ceglédi Zoltán szerint a milliárdos csak nyíltan beszélt

Soros György nem üzent hadat, hanem az eddig csak közvetett módon, jellemzően a fideszes féligazságok és teljes hazugságok tömegéből, fals módon megismerhető álláspontját tette világossá – jelentette ki lapunknak Ceglédi Zoltán, miután a miniszterelnök tegnap a Kossuth Rádióban hadüzenetnek minősítette a Soros György által Brüsszelben elmondottakat. Soros nagyon ritkán nyilvánít személyesen véleményt, nem „építi” saját magát, az alapítványi, segítő-jogvédő célokat tartja fontosnak, nem a politikai részvételt.

Juncker a német javaslatról

Visszautasította Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel német kancellár javaslatát, amely a jövőben a demokratikus normák, az emberi jogok és a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásához kötötte volna az uniós támogatásokat - írta a Financial Times.

„Fontos észlelni, hogy míg Orbán Viktor személyekkel (Soros György és egyes, sőt, lassan minden EU-s politikus) és intézményekkel harcol, addig Soros jelenségekkel, mint a szegénység, a kirekesztés, elmaradottság” - hangsúlyozta a politikai elemző. Arra a kérdésünkre, hogy belpolitikailag milyen jelentősége lesz Soros publicisztikájának és brüsszeli megszólalásának, Ceglédi azt mondta: a kormánypárti oldal szokás szerint elferdítve-meghamisítva tálalja Soros György szándékait, és beépítik az alapvetően gyűlöletre alapozott, mind markánsabban szélsőjobboldali és egyre közvetlenebb módon antiszemita elemeket használó kampányaikba.

A politikai elemző szavait igazolja a tegnapi Magyar Idők cikke is, a kormánylap azt írta: a Soros-hálózat tagjai ősztől új stratégiához folyamodnak a kormánybuktatás reményében. Ennek legfontosabb eleme különböző állami intézmények, ingatlanok, épületek elfoglalása lesz, céljuk pedig a zavarkeltés, az ország destabilizálása.

Az ellenzék részéről Ceglédi szerint lehetséges és kívánatos következmény lehet, hogy Soroshoz hasonlóan távlati célokkal, stratégiai ügyekkel jelentkeznek – Soros György nem szorul a védelmükre, de a nyitott társadalom nagyon is. „Ha pedig a kormánykritika mellett pozitív ügyekkel, gondolatokkal is jelentkeznének a választásokig hátralévő, szűk egy évben, akkor ugyanazt a munkát kell elvégezniük a szerintük ideális és elérni kívánt Magyarország kereteinek megrajzolásával és bemutatásával, miként Soros György felépítette és képviseli a nyitott társadalom ügyét.”

A magyar származású amerikai üzletember csütörtöki, brüsszeli beszédében maffiaállamnak nevezte Magyarországot. Orbán erre úgy reagált: az egyetlen maffiaszerűen működő hálózat Magyarországon Soros Györgyé.

Hatás-felmérés

Nagyjából a társadalom 40 százaléka osztja a kormányzati álláspontot arról, hogy Soros Györgynek érdemi befolyása van a magyar politikára, ezért indokolt fellépni ellene. A Fidesz-szavazók 70 százaléka így vélekedik – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Republikon Intézet készített a 24.hu megbízásából. A teljes népesség 23 százaléka gondolja úgy, hogy Soros nem avatkozik a magyar politikába, ezért az ellene való fellépés csak kommunikációs trükk a Fidesz részéről. Ezzel a kormánypárti szavazóknak mindössze 9 százaléka ért egyet.

A Fidesz hamar rájött, hogy árt nekik ha a rendszerüket maffiaállamként írják le. Ezt bizonyítja egy tavalyi kutatás is, amelyből kiderült: a nagyközönség jelentős része a maffiaállamot használja a rendszer leírására. Egyébként ezt már Soros is említette korábbi interjúiban. Egy ügyre rálátó szakértő lapunknak azt mondta: amikor 2013-ban megjelent az Élet és Irodalomban Magyar Bálint interjúja, - aki először nevezte így Orbán rendszerét -, a kormánypárt 3 nap múlva „maffiabaloldalazni” kezdett. Miután az ellenzéki pártok nem vették át a terminológiát, a kormánypárt leállt ezzel. Érdekesség, hogy a volt oktatási minisztert egyetlen egyszer sem perelték be az állításaiért.

A szakértő szerint a Fidesz szókészletébe bekerül majd Sorossal kapcsolatban, hogy maffiózó, maffiaszervezetei vannak. „Hatalmas előny lett volna, ha az ellenzék már 2013-tól használja ezt a kifejezést, hiszen tisztázni kellett volna a jobboldali szavazóknak, hogy a maffiaállam kifejezés nem a jobboldaliságában támadja a kormányt” - hangsúlyozta, hozzátéve: a mostani ellenzéki propaganda arról szól, hogy a kormányellenességet összeköti a komplett identitásváltással. Ez a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nem fog megtörténni, hiszen „ha a plébános lopja a perselypénzt, a hívek még nem fognak kitérni a hitükből”.

Mit ér a súlyos milliárdokba kerülő, hosszú hónapok óta tartó Soros-ellenes kampány a "Soros-egyetem" bezárása nélkül? - kérdeztük a szakértőt. Szerinte a kabinet elszámította magát, és az Alkotmánybíróságot használja „menekülésre”. „Ők majd kimondják, hogy a törvénnyel minden rendben, de nem volt elég idő a felkészülésre. Így a kabinet a választásokig kitolja a hisztériát, utána döntik el, hogy ejtik-e, vagy sem.”

Szerző