Brit választások - Fókuszban a Brexit

A brit EU-tagság megszűnése és belpolitikai kérdések álltak Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn munkáspárti vezető péntek esti választási tévéfórumán. Corbyn a műsorban kijelentette: kormányra kerülése esetén pártja nem engedné, hogy a brit vállalatok csak Közép-Európából toborozzanak alacsony bérezésű munkavállalókat megüresedett állásokba.

A kormányfő és a legnagyobb brit ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje a BBC televízió által szervezett másfél órás, éjszakába nyúló műsorban nem közvetlenül egymással vitázott, hanem a meghívott közönség és a riporter kérdéseire válaszoltak. 

Ez volt az utolsó ilyen jellegű televíziós fórum a két vezető részvételével a jövő csütörtökre kiírt előrehozott parlamenti választások előtt.

Theresa May, aki elsőként állt a közönség elé, megismételte azt a sokszor hangoztatott nézetét, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. Hozzátette: abból az alapállásból kell elkezdeni a kilépési tárgyalásokat az unióval, hogy London nem lesz hajlandó rossz egyezséget aláírni.

Arra a kérdésre, hogy mit tartana rossz megállapodásnak, a brit miniszterelnök azt mondta: egyes európai politikusok Nagy-Britannia megbüntetését szorgalmazzák a kilépés miatt, és egy olyan megállapodás, amelyben ez az álláspont tükröződik, rossz egyezmény lenne. Nevek említése nélkül hozzátette: Nagy-Britanniában is vannak olyan politikusok, akik készek lennének bármit aláírni, csak azért, hogy legyen valamilyen megállapodás az EU-val.

Theresa May szerint ennek a veszélye abban áll, hogy "e politikusok a lehetséges legrosszabb megállapodást fogadnák el a lehetséges legmagasabb áron".

Jeremy Corbyn, aki másodikként állt a közönség elé, megerősítette, hogy ha a Munkáspárt megnyeri a választást, azonnal törvényt alkot a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok jogosultságainak, köztük nagy-britanniai tartózkodási jogának további garantálásáról. Ebben a kérdésben markáns a nézeteltérés a Konzervatív Párt és a Munkáspárt között.

A konzervatív brit kormány is biztosítani kívánja az európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére.

Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint erről egyoldalú brit kormányzati döntés helyett a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalási folyamat korai szakaszában kell egyezségre jutni az EU-partnerekkel.

Jeremy Corbyn a péntek esti televíziós fórumon kijelentette: a munkáspárti kormány olyan megállapodásra törekedne az Európai Unióval, amely garantálná a kereskedelmi hozzáférést az európai piacokhoz a brit exportőrök számára, és megőrizné azokat a kondíciókat a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban, amelyeket Nagy-Britannia az EU tagjaként elért.

A Munkáspárt vezetője kitérően válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a Labour-kormány törekedne-e Nagy-Britannia tagságának fenntartására az EU egységes belső piacán az uniós tagság megszűnése után. Corbyn kijelentette: a Munkáspárt célja az, hogy a brit gazdaság továbbra is vámmentesen hozzáférjen az európai piacokhoz.

A konzervatív párti brit kormány Brexit-stratégiájának egyik sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A péntek esti BBC-műsorban Jeremy Corbyn kijelentette: az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítése a Munkáspárt kormányzása alatt is megszűnne a brit kilépés után.

Hozzátette: a munkáspárti kormány megakadályozná, hogy brit vállalatok a munkahelyek hazai meghirdetése nélkül, csak Közép-Európából toborozzanak alacsony bérezésű munkavállalókat, akiknek alkalmazása tovább rontja "a gyakran már most sem nagyon jó" brit munkapiaci kondíciókat és károsítja a hazai munkavállalók megélhetési esélyeit.

Szerző

„Egyedül az MSZP képes legyőzni a Fideszt"

Publikálás dátuma
2017.06.03. 10:25
Botka László FOTÓ: Molnár Ádám
Kerényi György lesz az MSZP új kommunikációs igazgatója. Az eddig újságíróként dolgozó szakember több médium alapításában is részt vett: 1991-ben a Tilos Rádió, később a Roma Sajtóközpont, 2000-től pedig a régió első roma rádiója, a Rádió C alapítója volt – utóbbit 4 évig vezette is. 2006 és 2010 között a Kossuth Rádió főszerkesztőjeként dolgozott. 2013-ban a vs.hu portál alapító főszerkesztője lett. A laptól pár hónap után politikai okok miatt távozott. Az utóbbi két évben a szlovákiai közszolgálati média magyar adójánál volt tanácsadó és műsorkészítő.

– Meglepte az MSZP felkérése?

– Igen, nagyon meglepett. Huszonöt éve vagyok újságíró, mindig is a kommunikációs bot másik végén álltam. Nem is értettem, miért rám gondoltak.

– Mit mondtak, miért?

– Valamiért arra jutottak, hogy én képes leszek megcsinálni ennek a kissé szétzilált pártnak a kommunikációját. A többit tőlük kell megkérdezni.

– Botka László kérte fel?

– Első körben egyik tanácsadója keresett meg. Később, persze, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével is találkoztam.

– Korábban szavazott már az MSZP-re?

– Ne kérdezzen ilyet! Nyilvánosan soha nem beszéltem arról, hogy egyik vagy másik választáson melyik pártra szavaztam, és ezen a szokásomon utólag sem szeretnék változtatni.

– Kért gondolkodási időt? Szabott feltételeket?

– Ahogyan, feltételezem, mások is tették volna a helyemben, kértem gondolkodási időt. És feltételeket is szabtam. Például azt, hogy az egész párt kommunikációját szeretném irányítani. Mert csak így látom értelmét.

– Az MSZP ezek szerint belement. Van pénz, paripa, fegyver?

– Részleteket erről még nem tudok, de csináltam én már nulla forintból is médiát.

– Nyilván nem vállalta volna a feladatot, ha nem hinne abban, hogy leváltható a Fidesz. A kérdés inkább az: mire alapozza?

– Nem vagyok politikus, sem politológus. De azt már jó pár éve érzem, hogy Orbánnak mennie kell, és azt is érzem, hogy a Fideszt egyedül az MSZP képes legyőzni. Aztán jött egy politikus, Botka László, akinek a megszólalásaira felkaptam a fejem. Pedig akkor még szó sem volt arról, hogy én lehetnék az MSZP kommunikációs igazgatója.

Szerző

Lemondott Lázár embere

Publikálás dátuma
2017.06.03. 10:03
Lázár János FOTÓ: Molnár Ádám
Lemondott Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára - írja az mno.hu.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint a miniszterelnök június 3-i hatállyal felmentette Sonkodi Balázst, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárát.

Államtitkársági kinevezése előtt Sonkodi politikai tanácsadó volt a Miniszterelnökségen. A hvg.hu-n olvasható az is, hogy a "Lázár–Sonkodi-kapcsolat Hódmezővásárhelyen 2004-ig visszanyúlva jól dokumentálható", valamint, hogy "Sonkodi fővárosi kapcsolataival is segítette Lázár előmenetelét Budapesten, hiszen neki több kapcsolata volt a Fidesz-központtal, miután már az első Orbán-kormány idején is a párt egyik jelentős egészségügyi háttérpolitikusa volt".

 Az Index úgy tudja, hogy a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára írásban adta be lemondását Lázárnak, aki ezt haladéktalanul továbbította a kormányfőnek. 

Szerző