Ismét riasztást adtak ki felhőszakadás miatt

Publikálás dátuma
2017.06.05. 19:57
Thinkstock illusztráció
A felhőszakadás veszélye miatt a keleti megyékben több járásra másodfokú riasztásokat adtak ki hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat le.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területén.  Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Több járásra már a riasztást is kiadták, így már a következő órákban is várhatók akár viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok.

  A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn az Alföldön szórványosan, az Északi-középhegységben néhol várható zivatarok kialakulása, melyekhez sok csapadék, viharos szél és jégeső társulhat. Kiemelten az Alföld délkeleti részén néhol heves zivatar is kialakulhat 40-50 milliméter feletti csapadékkal, nagyméretű jéggel és 80 kilométer/óra feletti szélrohammal.

Az éjszaka folyamán elsősorban a Dunától keletre, majd kedden kora délelőttől már többfelé lehetnek zivatarok, villámok. Zivatarra nagyobb számban a középső és keleti országrészben kell számítani, de helyenként a Dunántúl más területein is előfordulhatnak, főként az esti órákban északnyugat felől érkező hidegfront következtében. A délnyugatról északkelet felé mozgó zivatarokat jellemzően felhőszakadás (25-35 milliméternyi csapadék), jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Helyenként, kiemelten a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati tájain ugyanakkor késő délutántól intenzív, heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez 80-90 kilométer/óra feletti szélroham és nagyobb méretű jég is társulhat.

 Kiemelték továbbá, hogy kedden a késő esti óráktól a Dunántúl északnyugati felén is viharossá fokozódhat a szél.

Szerző

A menü: nap, gomolyfelhők, zápor

Publikálás dátuma
2017.06.05. 18:58
Thinkstock illusztráció
Kedden országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Többfelé alakul ki zápor, zivatar, több helyen heves zivatar valószínű. 

Kedd hajnalig általában mérsékelt marad a légmozgás, kedden megélénkül, helyenként meg is erősödik a délies szél, amely az esti óráktól a Dunántúlon északnyugatira fordul, és viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 14 és 19, napközben  26 és 31 fok között alakul a hőmérséklet. 

Szerző

Elhunyt Moldován Tamás

Publikálás dátuma
2017.06.05. 16:13
FOTÓ: Népszava
Június 3-án, életének 76 esztendejében elhunyt Moldován Tamás Aranyollas újságíró, a Népszava egykori rovatvezetője.

Már nagyon kevesen vannak a mohikánok, talán ő volt az utolsók egyike.  Az újságíró szakma legendás nagyjai közé tartozott, akikről évtizedekkel később is szomorú vagy vidám legendák keringtek. Már kamaszként rádiózott, fiatalon a Népszava munkatársa lett. Talán még érettségije sem volt, amikor egy napon bekopogott a Népszavához, és felajánlotta az első kis írását. Jellemző, hogy az ötvenes évek tapasztalt szerkesztőinek ez a kis dolgozat is elég volt ahhoz, hogy marasztalják. Különös érzéke volt a hírekhez, a „témához”, a beleépített szeizmográf pontosan jelezte, mi az, ami érdekli az olvasót.

A 60-70-es években már a szakma élvonalába tartozott, rövidesen a Népszava hírrovatának vezetője lett. Városházi és közlekedési témákkal, később idegenforgalommal is foglalkozott. Kiemelkedő szerepe volt a Forma-1 magyarországi elfogadtatásában. Tudta, hogy a motorizáció küszöbén állunk, talán elsőként szorgalmazta, hogy figyeljen oda a kormányzat a balesetmegelőzésre. Ő volt a kezdeményezője annak is, hogy az iskolákban tanítsanak közlekedési alapismereteket, hogy elejét lehessen venni az egyre növekvő gyermekbaleseteknek. Ezt valóságos küldetlésének tekintette, kerülhetett bármilyen pozicióba – egy nagy kiadó igazgatói székébe, majd egy sikerressé tett saját médiavállalkozás élére - szinte halála napjáig nem „ereszette” ki a kezéből. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének közlekedési szakosztályát is évtizedekig vezette, csak akkor köszönt le e tisztségéről, amikor a betegsége mozgáskorlátozottá tette.

Nagyon gazdag életművet hagyott maga után. Évtizedek óta gondozta előbb a Vám- és Pénzügyőrség, majd a NAV vámügyi kiadványait, „napilapos” hírérzékenységgel, a szakmai szerzőktől is megkövetelve – nekik is megtanítva - a szabatos fogalmazást. Kiadóként számos magazint szerkesztett, évtizedekig támogatta, hogy a Magyar Sajtófotó-kiállítás teljes anyaga – Az év fotói cimmel - könyv alakban is megjelenhessen. Krimik, utikönyvek, művészeti albumok sora készült a VIVA Kiadó gondozásában, Moldován Tamás szerkesztésében.

Amiről ő nem tudott, arról nem is volt érdemes tudni, amiről írt, arra feltétlenül figyelni kellett. Fiatal kollégák egész nemzedékét tanította meg arra, hogy az újságírás felelősséggel jár, hogy a leírt szónak hatalma van, hogy az igazat, csakis a tiszta igazat szabad papírra vetni.

Szerző