Aggódhat May a választás előtt

Publikálás dátuma
2017.06.06. 07:33
A londoniak nem engednek a terrornak, szeretettel válaszolnak a gyűlöletre FOTÓ: GETTY IMAGES JEFF J MITCHELL
Harcot hirdetett a terrorizmus ellen Theresa May brit kormányfő a szombaton késő este végrehajtott londoni merénylet után, amelyben hét személy vesztette életét, s 48-an sérültek meg, 21-en súlyosan.

A rendőrség azonosította a három elkövetőt. A terrorakcióért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A Scotland Yard eddig 12 személyt vett őrizetbe, egyiküket időközben elengedték. A brit kampányt felfüggesztették, ám May kormányfő bejelentette, a csütörtöki voksolást a tervezett időben megrendezik. A két héttel ezelőtti manchesteri, a 74 nappal korábbi londoni, valamint a mostani újabb, a fővárosban végrehajtott terrorakció mutatja, mennyire ki van téve az iszlamista terrornak Nagy-Britannia.

A szombat esti dráma a London Bridge-en kezdődött, ahol egy bérelt kisteherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott át a déli oldalon, kíméletlenül és találomra gázolva el gyalogosokat. Az autó a hídfőhöz közeli, népszerű Borough Marketnél állt meg. Az elijesztésül hamis robbanómellényt viselő három terrorista az utcán és a piac több bárjába és éttermébe behatolva, “Mindezt Allahért” felkiáltással sebesített meg hosszú konyhakéseivel rémült, pánikszerűen futásnak eredő, vagy menedéket kereső embereket. A bámulatos gyorsasággal a helyszínre érkezett rendőrök ötven tölténnyel agyonlőtték, ahogy a londoni főkapitány fogalmazott, “semlegesítették” a támadókat.

Theresa May-nek elítélő és vigasztaló szavakat egyszerre kellett találnia a társadalom számára, amikor a rendkívüli helyzet miatt összehívott Cobra-bizottság ülése után a Downing Street 10. előtt összesereglett újságírók elé állt. May kijelentette, „ami sok, az sok”, az országban „túlzásba vitték a toleranciát, túl sok a szélsőségesség, eljött az ideje mindezek határozottabb kezelésének”. Az „egymástól független” három merénylet és a rendőrség által meghiúsított öt akció fényében megállapította: az Egyesült Királyságban a terrorizmus „új hulláma jelentkezett”. Mint mondta, a „terrorizmus terrorizmust szül, a bűnelkövetők egymást inspirálják és egymáshoz hasonló, a legdurvább eszközökhöz folyamodó akciókat hajtanak végre”.

A kormányfő a határozottabb fellépés jegyében nemzetközi összefogást sürgetett azért, hogy a terroristák ne kommunikálhassanak gondtalanul az interneten. „Nehéz és kényelmetlen vitát kell folytatni a szélsőségek kiirtásáról” és a változó veszélyek tükrében szigorítani kell a terrorellenes stratégiát. Ha szükséges, emelni kell a terrorizmussal kapcsolatos jogsértésekért kirótt börtönbüntetések időtartamát. A munkáspárti ellenzék bírálta May beszédét emlékeztetve arra, hogy belügyminiszterként forrásokat vont meg a rendőrségtől.

A választási kampány csak egy napig szünetelt. Szóba sem került, hogy az erőszak miatt elhalasszák a voksolást. Június 8-án változatlanul az urnák elé járul a szigetország. A konzervatív vezető egyre nagyobb aggodalommal várhatja a választást, hiszen a kormánypárt vezetése az elmúlt három hétben folyamatosan, - 18 százalékról 4 százalékra - csökkent a Labour előtt. A YouGov által a The Sunday Times számára készített poll szerint a toryknak 14 fős többsége lenne az alsóházban, hárommal kevesebb, mint eddig. Ha konzervatív vezetők még bíznak is a parlamenti többség növelésében, e pillanatban kevesen hisznek már a remélt földcsuszamlásszerű győzelemben.

Jeremy Corbyn jó kampánya
Bár a választás előtt hetekkel senki sem adott esélyt a Munkáspártnak, Jeremy Corbyn, a Labour vezetője meglepően jól kampányolt. Bár programjában személyi jövedelemadó-emeléssel “fenyegette” az évi 80 ezer fontnál többet kereső középosztályt, cserében javítaná az egészségügyi ellátást és oktatás minőségét, a vasút, az angliai vízközmű-vállalatok és az energiaügyi társaságok is visszakerülnének állami tulajdonba.
A Munkáspárt nagyon erősen épít a fiatal szavazókra, megígérve többek között az egyetemi tandíj megszüntetését. Az EU-párti ifjúság számára vonzó, hogy ellentétben a Konzervatívokkal a Munkáspárt mindenképpen megállapodásra akar jutni az unióval a kilépés feltételeiről és ragaszkodik az egységes piac megőrzéséhez.


Ha az eredetileg elképzelhetetlennek gondolt döntésképtelen (hung) parlament bekövetkezne, May az 1920-as évek elején kormányzó Andrew Bonar Law óta a legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnök kétes címét vívná ki magának. A toryk kampányának számos feltűnő hibája volt. A legkirívóbb talán az elnöki jelleg, a May körül kiépített személyi kultusz volt, mely a párt érdemei helyett kizárólag a kormányfő erényeire (tapasztalat, megbízhatóság) épített. A kormány olyan nagyágyúi, mint Boris Johnson külügy- és Philip Hammond pénzügyminiszter semmilyen szerepet nem kaptak. A rövid korteshadjárat idején komoly ellentmondások kerültek elő a választást végeredményben előidéző Brexit kezelésével, a szociális gondozással, az ingyenes betegellátással, a bevándorlás számaival, az adózással kapcsolatban. Theresa May kerülte a nyilvánosságot és egyedüli pártvezetőként nem vállalkozott élő tévévitára.

Már csak 1 százalék a konzervatívok előnye?
Egy friss felmérés szerint mindössze 1 százalékra zsugorodott Theresa May előnye a csütörtöki brit parlamenti választás előtt. Az ITV számára készült Survation közvélemény-kutatás szerint a Konzervatív Párt támogatottsága 41.5 százalékos, a Munkáspárt 40,4 százalékra jött fel, egy héttel korábban ugyanez az intézet még 6 százalékos tory előnyt jelzett. A hétfőn közzétett felmérés pénteken és szombaton, a londoni terrortámadás előtt készült. A Reuters hírügynökség hozzátette, hogy más felmérések ennél nagyobb konzervatív vezetést mutattak.
A megkérdezettek fele ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Theresa May jobb miniszterelnök, mint Jeremy Corbyn munkáspárti vezér lenne. Corbyn vezetői képességeiről ugyanakkor jóval kedvezőbben vélekednek, 15-ről 36 százalékra nőtt azok aránya, akik hiteles vezetőnek tartják a Labour pártvezérét.

Frissítve: 2017.06.06. 10:34

Ahol a "legjobb lakni'" - Kerületek versenye

Tavalyhoz hasonlóan idén is az I. és V. kerületetekben a legjobb lakni, de élmezőnyben van továbbra is a VI., II., és XII., is a fővárosban. A vidéki nagyvárosoknál változás történt 2016-hoz képest, idén Veszprémben, Szekszárdon és Egerben a legkellemesebb lakni - derült ki az Otthon Centrum másodszorra publikált „életminőség-indikátora” alapján. Ha ezt a mutatót összevetjük a lakásárakkal, akkor nem meglepő módon hasonló rangsort kapunk: a főváros belső kerületeinek a lakásárai a legmagasabbak az országban. A vizsgálatban a 20 ezer főnél népesebb városokat tekintették át és életminőség szempontjából lényeges mutatókat, így az egészségügyi ellátást az oktatási és munkahelyi lehetőségeket vizsgálta

Szerző

Reggel 8-tól kazánpályázat

Ma reggel 8-tól adható fel lakossági gázkazáncsere-pályázat ezen az oldalon. A használat feltétele az ügyfélkapus regisztráció megléte. A támogatási arány a beruházási számlák legfeljebb 40 százaléka, illetve maximum 700 ezer forint. A kiíró csak kondenzációs kazán beszerelését támogatja meglévő, elavult fűtőberendezés helyére. Járulékos beruházásokra – hőleadók, csövek, egyedi kémény, melegvízellátás, vezérlés felújítására – szintén jár pénz. Az illetékes nemzeti fejlesztési tárca márciusban a gázkonvektorokat kivette a cserélhető berendezések közül: ezekre későbbi kiírást ígértek. A pályázat kerete 3,5 milliárd forint. 

Szerző