Londoni merénylet - Elengedték az összes őrizetest

Publikálás dátuma
2017.06.06. 09:40
Fotó: Jack Taylor/Getty Images
Vádemelés nélkül elengedték mindazokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek. A Scotland Yard hétfő éjjeli bejelentése szerint tizenkét emberről - hét nőről és öt férfiről - van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves. A rendőrség egyéb részletet velük kapcsolatban nem közölt.

A közleményben szerepel ugyanakkor, hogy a rendőrség a családtagok bevonásával jelenleg is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán. Nem sokkal korábban a Scotland Yard közzétette a merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét.

A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társukkal együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre. A Scotland Yard ismertetése szerint mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek. A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig "marokkóinak és líbiainak vallotta magát" - állt a rendőrségi tájékoztatásban. A harmadik merénylő azonosítása még folyamatban van.

A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten meghaltak, 48-an megsérültek, 18 sérült állapota válságos.

A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban. A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint Khuram Shazad Buttot ismerte a rendőrség és a brit elhárítás (MI5), de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült. A másik megnevezett férfit, Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot. A rendőrség közölte azt is, hogy a biztonsági és hírszerző szolgálatok 2013 óta 18, a március 22-én Londonban elkövetett - a szombat estihez hasonló jellegű - gázolásos és késeléses merénylet óta öt terrortámadási tervet hiúsítottak meg.

Khuram Shazad Butt tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval. Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság, azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek. Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt.

lásd még: Aggódhat May a választás előtt

Szerző

Közös videón nagy egyetértésben Hajós András és Zagyva György Gyula? - De hát mi történt?

Publikálás dátuma
2017.06.06. 09:19
Forrás: Videó/Youtube
A választási rendszerünk nyilvánvalóan nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását - baj van!  - hangzik el rögvest a felvétel elején a magyarázat minderre. De mekkora baj lehet, ha Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szepelni! - mondja maga a jobbikos érintett a videón. 

Gulyás Márton a közösségi portálon tette közzé az általa szervezett "üzenetküldő" felvételt, aminek lényege: a politikai preferenciák alapján legyenek bár olyan távol egymástól a szereplők, mint Makó Jeruzsálemtől, abban mindannyian egyetértenek, hogy a jelenlegi választási rendszer vállalhatatlan, igazságtalan, pofátlanul lejtős pálya egy bizonyos irányba.

lásd még: Nem hagy sok választást a Fidesz

Szerző

Felélt támogatások

A „Fejlesztés helyett rendre felélték a támogatásokat a magyar gazdák” c. cikkhez (május 23.) szeretnék hozzászólni. Általában jellemző hazánkra, hogy támogatással vagy pályázat elnyerésével megszerzett források nem a versenyképesség növelését, a fejlesztéseket, a beruházásokat szolgálják, a legtöbb esetben jövedelem kiegészítésnek tekintik, felélik azokat. Ez a rövid távú gondolkodás a vidék lemaradásához vezet. Ennek oka lehet részben az is, hogy nálunk az igen gyakori (sokszor értelmetlen) változtatások elbizonytalanítják a vállalkozásokat, tehát hosszú távon nem tudnak tervezni. Másrészt egyáltalán nem mindegy, kihez kerül a pénz. Ha szakmai hozzáértés nélküli protekciós kapja a támogatásokat, attól az embertől nem várható el tudásalapú, magas színvonalú fejlesztés. Abból a pénzből nem keletkeznek olyan értékek, amelyek a hazai termékeket a piacokon is versenyelőnyhöz juttatnák. Ezért lenne fontos, hogy a támogatásokat a valós eredmények alapján, politikától függetlenül ítélnék oda a vállalkozásoknak, mert aki tegnap egy senki volt, az holnap is az marad.

Szerző