Terror - London a net cenzúráját és blokkolását fontolgatja

Theresa May brit miniszterelnök közölte: ha a nagy internetszolgáltató társaságok nem lépnek fel a radikalizáló hatású online tartalmak terjesztése ellen, a kormány fontolóra veheti olyan új intézkedési hatáskörök bevezetését, amelyekkel útját állhatja a hozzáférésnek e szélsőséges tartalmakhoz.

May a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap keddi kiadásának nyilatkozva kijelentette: azt a megoldást részesítené előnyben, ha a szélsőséges eszmék online terjesztése ellen nemzetközi megállapodás alapján bevezetett szabályozással lehetne fellépni, de ha ez nem sikerül, London egyedül is kész a cselekvésre.

Az interjúban a brit kormányfő hangsúlyozta: az internet ma "biztonságos teret nyújt" a terroristáknak a toborzáshoz. Theresa May szerint erre vall az is, hogy a szombati londoni merénylet elkövetői gyűlöletet terjesztő hitszónokok prédikációit hallgatták online felületeken, és ezekből merítették radikális nézeteiket.

May elmondta, fontos lenne, ha a nemzetközi közösség együtt tekintené át a kibertér szabályozását, mivel e virtuális tér a terrortámadások megtervezését segítő eszközzé vált. A brit miniszterelnök hozzátette: he egy ilyen nemzetközi egyezmény nem bizonyul elérhetőnek, akkor kormánya fog beterjeszteni olyan törvénytervezetet, amely Nagy-Britanniát "a legbiztonságosabb online térséggé" teszi.

Theresa May már a londoni merénylet utáni hétvégi nyilatkozatában is leszögezte, nem szabad megengedni, hogy az iszlám szélsőségesség ideológiája bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának.

May szerint ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében.

Szerző

Kamionjukban pihenő sofőröket bírságoltak

Publikálás dátuma
2017.06.06. 12:20
Thinkstock illusztráció
Összesen mintegy 113 ezer euró bírságot szabtak ki a hétvégén a belga hatóságok azokra a sofőrökre, akik a pihenőidőre vonatkozó szabályokat megszegve a kamionjukban töltötték az éjszakát - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A beszámoló szerint az észak-belgiumi, flamand ajkú Zeebugge kikötővárosban a pünkösdi hosszú hétvége alatt a belga hatóságok 120 kamiont ellenőriztek, hogy azok sofőrjei betartják-e a pihenésre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzésen 46 sofőr akadt fenn, akik nem tartották be azt a belga rendelkezést, amely szerint 14 naponként megszakítás nélküli, 45 órás pihenőidőt kell eltölteniük, továbbá azért, mert az előírásokat megszegve nem kereskedelmi szálláshelyen, hanem a kamionjukban töltötték az éjszakát.

Mint közölték, az ellenőrzések során több esetben feszültség alakult ki a hatóság emberei és a sofőrök között, három embert előállítottak. A napilap információi szerint a megbírságolt, főként román és bolgár kamionosok inkább a járművükben alszanak, vállalva ezzel az ellenőrzés veszélyét és a vele járó büntetést, hogy a napidíjat és a szabályszerű pihenésre szánt összeget megtakarítsák.

Magyarországon a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) egy nemrégiben Németországban hatályba lépett intézkedés ellen tiltakozik, amely szerint május 25-től bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a pihenőidőt nem kereskedelmi szálláshelyen tölti.

Az egyesület szerint magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg ez a protekcionista rendelkezés, amelyet most Belgium és Franciaország után Németországban is bevezettek. A szállás- és parkolási díjak miatt a vállalkozások kénytelenek lesznek a fuvardíjaikat 3-5 százalékkal növelni, ami évi 21-37 milliárd forint többletköltséget okoz a magyar fuvarozó vállalkozásoknak. A korábban bevezetett nyugati minimálbér-előírások 15-30 százalékos díjemelést indokló hatásával együtt ez jelentős piacvesztéshez vezethet.

Szerző

Kabuli tragédia - 150-re nőtt a merénylet áldozatainak száma

Már több mint 150-re nőtt a múlt heti kabuli robbantásos merénylet áldozatainak száma, ezt Asraf Gáni afgán elnök közölte ma külföldi diplomatákkal egy konferencián. 

Kabul legvédettebb, kormányzati negyedében, a német nagykövetség közelében robbant egy – a „katonai szintű” robbanóanyagokkal megrakott tartálykocsi. „Az egész diplomáciai testület a merénylet célpontja volt” – mondta az afgán elnök a kabuli tanácskozáson a Reuters jelentése szerint. A tálibok 2001-es kiűzése óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás Afganisztán fővárosában.

Korábbi beszámolók 90 halálos áldozatot adtak meg, s 460-ra tették a sebesültek számát. Az áldozatok valamennyien afgán állampolgárok voltak. Az államfő külön kiemelte a 13 rendőr hősiességét, aki megpróbálta megállítani a teherautót, valamennyien életüket veszítették. Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a terrortámadás elkövetését.

Szerző