Érettségije napjára idézték a rendőrségre a tüntető diákot

Publikálás dátuma
2017.06.07. 11:54
Illusztráció/Népszava fotó, Molnár Ádám
Simon Botond idén érettségizik, rendszeresen ott van békés tüntetéseken. Elment április 13-án a Kossuth térre is, ahol azok jöttek össze demonstrálni, akiket felháborított a Gulyás Márton és Varga Gergő ellen hozott nem jogerős ítélet. A helsinkiek közleménye szerint Simon eredetileg nem is tervezte, hogy tüntetni fog aznap, de az ítélet miatt úgy döntött, ő is a tiltakozókkal tart – írja a hvg.hu.

A tüntetők egyre többen lettek, és spontán demonstráció kezdődött vonulással. A Kossuth térről a Nyugati térhez mentek, onnan az Oktogonhoz, ahol beszédeket tartottak hangosítással. Simon Botond kb. egy percet beszélt, és azt javasolta, hogy vonuljanak az Oktogontól nagyjából száz méterre lévő Terror Háza elé, mert azt szimbolikus helynek tekinti. A jelenlévők így tettek. A demonstráció még sokáig tartott, de a fiatalember már éjfél körül hazaindult. A Blaha Lujza téren szállt fel az éjszakai buszra, ahol pár perccel később az egyik megállóban egy rendőrautó állt a busz elé. A felszálló rendőr igazoltatta a fiatal tüntetőt. Mással szemben nem intézkedett.

Néhány nap múlva Simon Botond idézést kapott a XIII. kerületi Rendőrkapitányságtól gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértésnek gyanúja miatt. Az idézés az érettségijének időpontjára szólt. Emiatt, s mivel nem volt még dolga rendőrséggel, és most sem gondolta azt, hogy bármiféle normát megsértett volna, a Magyar Helsinki Bizottságtól kért segítséget.

Tóth Balázsnak, a Helsinki Bizottság ügyvédjének tanácsára egyeztetett az ügy előadójával, aki az érettségire tekintettel május 23-ra halasztotta a szabálysértési tárgyalást. Ott az iratokból kiderült, hogy Simon Botondot valószínűleg követte egy civil ruhás rendőr, aki arra hivatkozva kérte a központtól az igazoltatását, hogy a fiú gyülekezési joggal visszaélést követett el, ezért szükséges a személyazonosságának megállapítása.

A tárgyaláson Tóth Balázs elmondta: a gyülekezési joggal visszaélést akkor követi el valaki, ha az általa szervezett gyülekezést nem jelenti be. Az esetben pedig még a rendőri jelentés szerint is spontán gyülekezésre került sor a bírósági döntés elleni tiltakozásul. Márpedig spontán gyülekezésnek fogalmilag nincs szervezője. A Helsinki Bizottság szerint az eljárást szabálysértés hiányában meg kell szüntetni a fiatal, szabálysértést soha el nem követett Simonnal szemben.

Szerző

Kocsis Máté újabb "emberbarát" rendelete - Fizessen, ha játszana

Publikálás dátuma
2017.06.07. 11:43
Illusztráció/Thinkstock
Óriási salátarendeletet nyújtott be Kocsis Máté önkormányzata a képviselői elé, hogy azzal szabályozzák a „közösségi együttélést- vette észre a Kettős Mérce.

A rendeletcsomag szabályozná a kerület egész életét olyan apróságoktól, hogy aki nem rakja ki ajtajára a lakása számát, az maximum 200 ezer forintra büntethető, egészen olyan masszív dolgokig, hogy egyetlen üzlet, illetve kocsma sem lehet nyitva este 10 után, ha nem kap engedélyt erre a lakóktól. De a legkeményebb rendelet az, amely a 14 éven felüli játszótér-használókat büntetné 200 ezer forintra.

„Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, - kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát - megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható”.

A cikkelyhez ez a bikkfanyelvű indokolás tartozik: „az elfogadásra javasolt módosító rendelet a lakók, gyermekek, lakóközösségek védelme érdekében a már elfogadott eljárás rendet és az alkalmazható szankció rendszert érinti, több új elkövetési magatartást (mulasztást) tesz a szabályozás tárgyává oly módon, hogy a közterületeken, közparkokban, köztereken az önkormányzat határozza meg azokat a magatartási szabályokat, amelyek a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek”.

Tehát bekerült a játszótér-használat mint új elkövetői magatartás, a gyerekek védelmében. Mert ugye 14 év felett már nincsenek gyerekek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kerület több terén tilos a labdázás, mivel az állítólag balesetveszélyes és a köznyugalmat megzavaró tevékenység (komolyan ez az állítás a kerület részéről!), nagyon nem lehet jó kamasznak lenni a kerületben.

Az, ha egy 14 vagy 16 éves gyerek az óvodások játszóterén játszik, nem viselkedési zavar és nem is bűn, hanem pontosan a hely és a közösségi lét hiányának egyik tünete. Ha a kerület ezt akarja kezelni, akkor nem a kamaszok ok nélküli büntetésével kellene foglalkoznia, hanem inkább olyan tereket kell létrehoznia, amiket tudnak használni ezek a gyerekek is.

Szerző

Kordonok nélkül vonulnának a Pride-on - Készülődnek a szélsőjobbosok

Publikálás dátuma
2017.06.07. 11:33
A fotó a 2016-os felvonuláson készült - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Idén július 8-án rendezik meg a Budapest Pride-ot, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek felvonulását. A résztvevők a Kossuth téren fognak gyülekezni, a felvonulást pedig – a tervek szerint – ezúttal kordonok nélkül rendezik meg.

Ezt próbálja meg kihasználni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, amely arra készül, hogy megzavarja a rendezvényt. A szervezet közleményt juttatott el kedden az atv.hu szerkesztőségének, melyben egyebek mellett azzal fenyegetőznek, hogy július 8-án ők is az utcán lesznek.

Felszólítunk minden, nemzetünk megmaradásáért és tradicionális értékrendünk védelméért tettekre képes szervezetet és nacionalistát, hogy tiltakozzon megjelenésével a súlyosan közerkölcssértő és a társadalom számára rendkívül ártalmas deviánsmenet ellen! – áll a közleményben.

A portál megkereste a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, érdeklődve, mégis milyen eszközökkel – jogi, fizikai? – kívánnak fellépni a rendezvény ellen.

Többféle módon és több eszközzel is élni fogunk, amiket érthető okokból nem kívánunk nyilvánosságra hozni. Elég kreatívak vagyunk ahhoz, hogy hangot adjunk a véleményünknek, teret biztosítsunk az akcióinknak, és ezáltal elérjük a céljainkat. Az elmúlt két évben azt mondtuk, hogy ha már nem sikerült ezt – az egyébként külföldről importált résztvevőkkel, a homoszexuális közösség többsége által is elutasított –, provokációt megakadályoznunk, akkor legalább sikerült ketrecbe zárni és a társadalom elől ezáltal elzárni. Ha ez megváltozik, és nyílt utcabállá akarna szó szerint fajulni a felvonulás, akkor viszont nem mérlegelünk... - érkezett a válasz. 

Szerző