Előfizetés

Gyurcsány megírta, az MSZP leírta

G.E.
Publikálás dátuma
2017.06.07. 20:03
Fotó: Gyurcsány Ferenc/Facebook

Személyes kritikával és politikai fricskával jócskán teletűzdelt, majdnem ötoldalas levelet írt Pünkösd hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. A levelet szerdán hozta nyilvánosságra a DK. Az együttműködést kínáló, de közben Botka László tárgyalási feltételeit elutasító írásra sem a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, sem Molnár Gyula pártelnök nem reagált, a választ a párt egyik parlamenti képviselője, Harangozó Tamás fogalmazta meg más témában tartott sajtótájékoztatóján. Egy miniszterelnök-jelöltről, egy közös listáról és minden körzetben egy jelöltről szól Botka László és az MSZP választási stratégiája, amit a párt kongresszusa 96 százalékos támogatottsággal fogadott el – emlékeztetett a politikus. Harangozó hozzátette, hogy az MSZP ellenfele Orbán Viktor és a párt nem fogad el semmilyen véleményt, ami Botka és Gyurcsány, vagy más baloldali pártok ellentétét próbálja szítani. Jelképesen kinyitott egy fiókot, ahová a DK elnökének a szocialista vezetést bíráló megnyilatkozásait söprik majd be a következő időszakban.

Harangozó Tamás az Orbán rezsimmel elégedetlen milliókat nevezte pártja természetes szövetségesének, márpedig szerinte ezek a tömegek nem kérnek sem Gyurcsány Ferencből, sem a 2010 előtti belpolitikát meghatározó más baloldali vezetőkből. Botka László ezt az igényt felismerve fogalmazta meg, hogy a korszak „szimbolikus vezetőit nem kívánja szerepeltetni a listáján, nem kívánja ismét a politika élvonalába tolni őket” – emlékeztetett a tájékoztatón a szocialista képviselő. Harangozó azt is hozzátette: a DK elnökének a levelezgetés helyett inkább tisztába kellene tenni legutóbbi akcióját, amivel a teljes ellenzéket lehetetlen helyzetbe hozta, hiszen Orbán-ellenes vádjairól ma már ő is azt vallja, elképzelhető, hogy megvezették. Ilyen vezetővel biztosan nem lehet választást nyerni – üzente az MSZP nevében megszólaló politikus.

Gyurcsány Ferenc a Botkának írt levélben ugyan nyíltan nem hozta szóba, hogy újra ő akar az ország miniszterelnöke lenni, de azt sugallta, hogy a posztra a szegedi polgármestert nem tartja alkalmasnak. Együttműködést ajánlott az MSZP-nek a DK elnöksége nevében, miközben Orbán jobboldali egyeduralmat építő módszereivel azonosította a szocialisták önálló indulási szándékát. Az írás tanúsága szerint Gyurcsány Ferenc sem akar közös baloldali pártlistát a jövő évi választáson, de egyéni körzetekben közös jelölt indítását tartja szükségesnek – nem szerelemből, hanem az átalakított választási rendszer miatt kényszerből. A levél udvarias hangnemben, de alig titkolt indulattal született azt követően, hogy a címzett, Botka László rövidre zárta a volt miniszterelnök múlt heti telefonhívását és arra kérte, inkább írja meg, mit gondol az együttműködésről.

A felszólításra született levelet – amit egyébként elküldtek Molnár Gyula szocialista pártelnöknek, Hiller István választmányi elnöknek és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is –, nem a szerző, hanem Vadai Ágnes, a DK alelnöke mutatta be a közvéleménynek.

Visszaszerezné a kötvénycégek extraprofitját az MSZP
Az Orbán-kormány arra készül, hogy a 2018 választási győzelme esetén újraindítsa azt az ipari pénzszivattyút, amit letelepedési kötvény-bizniszként ismerhetnek a magyar választópolgárok – közölte Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja. A tavasszal felfüggesztett kötvénybiznisz során 5 milliárd forint kár már biztosan érte a magyar költségvetést, mivel ennyit kell majd fizetnünk kamatfelárként a letelepedési kötvények visszafizetése miatt és körülbelül 100-150 milliárd forintnyi elmaradt haszon került a többségében offshore cégekhez. Lapunk kérdésre Harangozó Tamás elmondta: hatalomra kerülésük esetén 75 százalékos különadóval sújtják az ezzel foglalkozó cégeket. A Fidesz-frakció erre egy közleményben tagadta, hogy újraindítaná a kötvényprogramot.

Ujhelyi: Orbán politikáját kritizálta az EU-s biztos

Publikálás dátuma
2017.06.07. 19:58
Forrás: Facebook
Az Orbán-kormány intézkedései korlátozzák Magyarországon a megújuló energiaforrások választékát, ez pedig hosszú távon visszavetheti a szükséges beruházásokat - állapította meg írásbeli kérdésemre adott válaszában Arias Cañete éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos.

Az uniós kritikára Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő hívta fel a figyelmet közleményében. Mint írta: az uniós szakpolitikustól azzal kapcsolatban várt tájékoztatást: miként lehet fellépni azon tagállami gyakorlat ellen, amellyel ellehetetlenítik a környezetbarát beruházásokat és korlátozzák a megújuló alapokra épülő és fenntartható energiaforrások elterjedését. "A Fidesz-rezsim ugyanis egyedülálló az európai kormányok között abban, hogy visszaélve hatalmi pozíciójával, a szükséges fejlődéssel ellentétes módon jószerivel betiltotta a szélerőművek magyarországi telepítését, a napelemes rendszerekre pedig groteszk különadót vetett ki. Ez egyértelműen ellentétes az európai irányokkal és elvárásokkal" - fejtette ki Ujhelyi.

Cañete biztos írásbeli válaszában megjegyzi, hogy Magyarországnak sikerült ugyan idő előtt teljesíteni a megújuló energiára vonatkozó nemzeti célkitűzéseket, de a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat‐ és energiapolitikai kerettel összhangban a magyar kormánynak továbbra is törekednie kell arra, hogy hozzájáruljon az Unió hosszú távú dekarbonizációs és megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósításához. Ezt pedig, a korlátozó intézkedések a biztos válasza szerint nem segítik.

"Ideje lenne, ha az Orbán-kormány nem csak a saját családi és baráti körének gazdagodásával, hanem a következő generációk életének fenntarthatóságával is törődne" - szögezte le a közleményben az MSZP alelnöke.

Támogatták Jordán Tamás pályázatát

Publikálás dátuma
2017.06.07. 19:54
Fotó: Szalmás Péter
Egyhangúlag támogatta és elfogadásra javasolta Jordán Tamás igazgatói pályázatát a Weöres Sándor Színház vezetői posztjára a színházszakmai bizottság, amely szerdán ülésezett - közölte a pályázatot kiíró szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője.

Sütő Dániel tájékoztatása szerint a héttagú bizottság hét igen szavazattal támogatta a Jordán Tamás pályázatában foglaltakat. Hozzáfűzte: a szombathelyi közgyűlés 2017. március 27-én fogadta el a pályázati felhívást a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői igazgatói álláshelyére, és egyedül Jordán Tamás nyújtott be pályázatot. A pályázatról a színházszakmai bizottság véleményét is figyelembe véve, várhatóan a közgyűlés június 15-i ülésén döntenek.

Az önkormányzati testület a korábbi igazgatói pályázat eredménytelensége után Jordán Tamás vezetői megbízását 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította, az új kinevezés a kiírás szerint 2018. október 1-jétől 2021. január 31-ig szól.