Sorsdöntő meghallgatás

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:35
FOTÓ: REUTERS/YURI GRIPAS

Nagy várakozás övezi az Egyesült Államokban a május 9-én váratlanul menesztett FBI-főnök, James Comey mai szenátusi meghallgatását. A nagy amerikai tévécsatornák élőben közvetítik az eseményt. Kiszivárgott értesülések szerint Comey várhatóan megkérdőjelezi Donald Trump értelmezését kettejük beszélgetéseiről. Az FBI leváltott igazgatója szerint e beszélgetések sokkal árnyaltabbak voltak, mint ahogy az elnök interpretálja. Trump még az elbocsátó levelében is azt írta, Comey háromszor biztosította őt, hogy nem áll a szövetségi vizsgálat célkeresztjében. Nem várható azonban, hogy a volt FBI-főnök megítéli, az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősülhet-e Trump fellépése, ezt a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálatra hagyja. Amennyiben igen, az akár alapot teremthetne az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás megindításához.

A Washington Post tegnap jelentette, hogy az igazságügyi miniszter, Jeff Sessions egy ízben felajánlotta lemondását az elnöknek, mivel Trump feldühödött azon, hogy a tárcavezető, saját orosz kapcsolatfelvételei miatt, kivonta magát az orosz befolyásolás ügyében folyó vizsgálatból. A New York Times úgy tudja, Comey arra kérte az igazságügyi minisztert, soha ne hagyja őt egyedül az elnökkel. James Clapper, a volt nemzeti hírszerzési igazgató egy ausztráliai előadásában úgy fogalmazott: a Watergate-ügy elhalványul amellett, ami most folyik Washingtonban.

Megvan az utód
Christopher Wray volt igazságügyminiszter-helyettest készül kinevezni az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére - jelentette be tegnap Twitter -üzenetben Donald Trump.Szerző

Erdogan nem tud leállni

Hatvan katonát letartóztattak tegnap a török hatóságok, további 128 személy ellen körözést adtak ki. 32 tartományra terjedt ki a hatósági akció, a katonákat a központi Konya tartományban vették őrizetbe. A körözött személyek a Kaynak Holding kiadóval állnak kapcsolatban, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy az Erdogan-rezsim által a tavalyi puccskísérlet felelősének tartott Fethullah Gulen hitszónok hálózatához tartozik. A kiadót bezárják. A nap folyamán a 128-ból 39 személyt őrizetbe vettek.

Szerző

Teheránban az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2017.06.08. 07:32
Az iráni biztonsági erőknek öt óra után sikerült visszafoglalni a Parlamentet és biztonságba helyezni a túszokat FOTÓ: REUTERS/O
Első alkalommal követett el terrorcselekményt Iránban az Iszlám Állam. Teherán Aszad elnök támogatója a szíriai háborúban.

Tizenkét ember vesztette életét és harminckilencen megsérültek abban a kettős terrormerényletben, amelyet a perzsa fővárosban követett el az Iszlám Állam (IS). A fegyveresek a reggeli órákban behatoltak a teheráni parlamentbe, ahol lövöldözni kezdtek és túszokat szedtek. A főkapun jutottak be az épületbe, nőnek öltözve. Három támadót lelőttek a biztonságiak, a negyedik felrobbantotta magát. A terroristák Kalasnyikovokkal és robbanószerkezetekkel voltak felfegyverkezve. A parlamenti elleni merénylet után fél órával támadás érte az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetője, Khomeini ajatollah mauzóleumát is, amely ugyancsak Teheránban, de a parlamenttől mintegy 20 kilométerre található. Itt is nőnek öltözött terrorista robbantotta fel magát. A merényletekért az IS saját propaganada-hírügynökségén, az Amaq-on még akkor vállalta a felelősséget, amikor még harcosai a helyszínen harcoltak a biztonságiakkal, akik öt óra elteltével tudták ismét felügyeletük alá vonni a két intézményt és környékét.

A támadás részleteiről Mohammad Hosszein Zolfagari iráni belügyminiszter-helyettes tájékoztatta a médiát és jelezte, a kormány válságtanácskozásra ült össze. Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy az Irakban és Szíriában terrorkalifátust létrehozó szunnita iszlamista szervezet a síita Iránban is merényletet követ el. A perzsa államban egyben ez volt a legnagyobb horderejű terrorcselekmény az 1979-es iszlám forradalom óta. A BBC által megszólaltatott iráni elemző, Jenny Norton szerint a szunnita terrorcsoportnak csekély a támogatottsága a síita többségű perzsa államban. (A 83 milliós országban a lakosság 9 százaléka szunnita.) Az utóbbi időben azonban a terrorcsoport fokozott erőfeszítéseket tett az iráni szunniták megszólítása érdekében. Fárszi (perzsa) nyelvű propagandaanyagokat tett közzé és márciusban olyan dokumentumfilmet sugárzott saját hálózatán, amelyben Szíriában és Irakban, a terrorcsoport soraiban harcoló iráni dzsihádistákat mutatott be.

Az IS elsődleges hagyományos ellensége a térségben a síita lakosság, az iráni kormányzat ezen túlmenően is ellenség, mert Szíriában Aszad elnököt, az ugyancsak síita többségű Irakban pedig a kormányt támogatja a terrorellenes harcban.

A BBC megjegyzi, hogy a teheráni kettős merénylet után Oroszország és Franciaország ítélte el a történteket, a többi nyugati állam nem sietett a nyilatkozatokkal. Donald Trump amerikai elnök, az iráni atomprogram heves bírálója egyetlen szót sem ejtett, emelte ki a brit közszolgálati portál.

Szerző