Orbán kinevezte Békés kormánymegbízottját

Takács Árpádot nevezték ki a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottá. Orbán Viktor kormányfő határozata a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A kormánymegbízottat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javasolta a posztra. Megbízatása június elsejétől szól - olvasható a határozatban. Gajda Róbert kormánymegbízottat - szintén Lázár János javaslatára - január 15-ei hatállyal mentette fel tisztségéből a miniszterelnök.

Szerző

3-as metró - Hírzárlat az Orbán-Tarlós találkozó után

Publikálás dátuma
2017.06.07. 21:54
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hírzárlatot rendelt a el a városháza azok után, hogy Tarlós István főpolgármester szerda délelőtt a kormányülésen tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a hármas metró felújításáról. Budapest vezetése csütörtök délelőtt tart rendkívüli sajtótájékoztatót az ügyben, de meg nem erősített, városháza-közeli forrásunk szerint Orbán a tárgyaláson nem engedett a kedden az atv.hu kérdésére világossá tett álláspontjából. Azaz: a korábban megállapított 137,5 milliárdos keretösszegen felül a főváros nem kap pluszforrást a metrófelújításra, ha az mégis többe kerülne, úgy azt a főváros „oldja meg hitelből”.

A többletforrás-igényt az okozza, hogy a piaci hírek szerint Orbán-közeli építőcégek sorra, májusban harmadjára is bő 30 milliárddal drágább árajánlatot adtak a metró felújítására.

Bár korábban Tarlós István erősen fogadkozott, hogy a főváros a korábbiakhoz hasonlóan újfent visszadobja a láthatóan túlárazott, kartellgyanús ajánlatokat, a májusi tenderbontás után némi hezitálás után a múlt pénteken maga a főpolgármester ajánlotta fel a kormánynak, hogy a főváros elfogadja – a piaci pletykák szerint felpumpált árú – metróalagút és a déli szakasz állomásfelújítási tenderét, a metró többi részét pedig hitelből újítja fel. Azon az áron is, hogy így egy év alatt többszörösére nőhet a főváros hitelállománya, a tavalyi 34 milliárdos tervről megközelítheti a 100 milliárdot. A városházi ellenzék szerint akár ennél is nagyobb lehet az adóssághegy, mivel továbbra sem ismert, hogy a főváros pontosan miből egyenlítené ki a BKV-alkalmazottak béremeléséhez szükséges 7 milliárdos összeget – aminél Orbán szintén megtagadta a költségvetési segítséget – és a 2017-es költségvetést is eleve 125 milliárdos hiánnyal tervezte a város.

Bár a főváros nem közölte a nyilvánossággal, hogy miben állapodtak meg a miniszterelnökkel, az ellenzék már biztosra veszi, hogy Tarlós István meghátrált Orbánnal szemben. Horváth Csaba a fővárosi közgyűlés MSZP-frakcióvezetője szerint Tarlósnak sarkára kellene állnia a kormánnyal szemben, és megszerezni a metrófelújításhoz szükséges összeget.

„Ha pedig három sikertelen tender után Orbán azt állítja, hogy a korábban megállapított keret elegendő a felújításra, akkor jó lenne ha szólna saját oligarcháinak, hogy ők is vegyék ezt tudomásul, mivel ők állapítják meg a 30-40 milliárddal nagyobb árat” – mondta Horváth Csaba, hozzátéve: ha Orbán mégis úgy gondolja, hogy a cégek felülárazzák a tendert, akkor tegyék meg a feljelentést.

Kérdésünkre Horváth Csaba úgy vélte: ha a fővárosnak hitelből kell megvalósítania a metrófelújítás jó részét, úgy nem lesz pénz más fejlesztésre. Így szerinte odaveszne a teljes idei útfelújítási csomag, bukna a Lánchíd és az alagút felújítása és minden kisebb beruházás, továbbá nem lenne elegendő pénz a közterületek takarítására és a szemétszállításra.

Focival üzentek Orbánnak, hogy ő is megértse

Publikálás dátuma
2017.06.07. 20:06
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Fidesz unortodox szabályai szerint játszottak politikai focimeccset a Kossuth téren. A Parlament előtt kialakított alkalmi pályát az Európai Unió és a rendezvényt szervező Oltalom Sportegyesület zászlója díszítette. "Tréfás, torz tükröt tartunk a hatalomnak, jeleneteket villantva a gyűlöletkampányból, a korrupciós játszmákból, a hatalmi viszonyokból és arról, hogy miként írja át, szegi meg a szabályokat a jelenlegi kormány" – állt az esemény meghívójában.

A civil aktivisták a Nemzeti Együttműködés Rendszerének színe-javát megjelenítették. A kapuban Pintér Sándor, a pályán Orbán Viktor, Rogán Antal és Lázár János, a kispadon Habony Árpád és Mészáros Lőrinc – sorolta az összeállítást a kommentátor, Horváth-Kertész Noémi, aki a valóságban összegyűlt néhány tucat érdeklődőt több tízezer szurkolónak vizionálta. Szerinte ennyien várták, hogy a NER-válogatott harcias játékkal „kivédje a spekuláns ellenfelek Magyarország ellen indított támadásait”.

Rögtön az elején bravúrost „beszedést” láthattunk Orbántól, és gyönyörű átjátszással, néhány passz után már Mészárosnál volt a „della”. Lázár látványosan lekönyökölte a védőjét, de a játékvezető nem fújt, Orbán megszerezte első gólját.

Pörög a NER-válogatott, kedves nézőink, ismét Orbán vezeti a labdát, övé a pálya, mert a propagandaminiszter és csapattársai „migráns” vagy „Soros” feliratokkal próbálják távol tartani az ellenfelet – hallhattuk. Pályára lépett az írásban megadott összeállításból kimaradt Kósa Lajos is. A NER-csapat tagjai kicsit többen voltak, de ez nem okozott feltűnést.

Miközben az ellenfél játékosai a közéjük dobált aprópénzt szedegették a földről, Orbán ontotta a gólokat. Annál is inkább, mert egyszerre több labda keveredett a pályára. „Remek formában van Viktorunk!” – lelkesedett a szpíker. A meccs végére a nézőszám 800 ezerre nőtt.

A NER-válogatott gólzáporos győzelme után a közreműködő civil szervezetek (többek között az Amnesty International, A Város Mindenkié, Autonómia Alapítvány, Bagázs Közhasznú Egyesület, Igazgyöngy Alapítvány, Occupy Oktogon, Ökotárs Alapítvány) tagjai játszottak egy igazi meccset is – nem a NER play, hanem a fair play szabályai alapján.

Mindent nem irányíthatunk
Az államtól vállaltok, vállalunk át feladatokat, amelyeket más ilyen szakszerűen, tisztességesen, átláthatóan és a költségkímélő módon képtelen lenne ellátni – köszöntötte a jelenlévő civil szervezeteket Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében. A Parlamentnek hátat fordítva tiltakozott a készülő jogkorlátozó civiltörvény, valamint „Soros György nevének és tisztességének meghurcolása” ellen.
A labdarúgásról szólva közölte: ez a játék csak úgy élvezhető, ha két kapura és csapatban játsszák. Az a természetes, ha az egyik csapat egy másik csapattal szemben lép a pályára: amennyiben a küzdelem tiszta és nemes. Ebben az esetben az esetben veszíteni sem szégyen, a játék vesztesként is öröm és dicsőség.
A foci megtanít arra – folytatta Iványi Gábor –, hogy ezt a szép játékot csak kölcsönösen elfogadott és egy igazlátó, megvesztegethetetlen bíró által ellenőrzött szabályrendszerrel lehet méltányosan űzni. Saját szabályaink nem erőltethetjük rá a bíróra és az ellenfélre sem. Annak, aki következetesen megszegi a szabályokat, durva és csal, el kell hagynia a pályát.
A szabályok betartása azért is fontos, mert bár saját fűtött talajú, csiricsáré pályánkon alkalmilag esetleg azt csinálunk, amit akarunk, de önös szempontjainkkal nem léphetünk ki a nemzetközi küzdőtérre.
Labda nélkül nem játszhatunk – állapította meg. A labda kerek, mint a földgolyó, nem varrhatunk rá szélsőséges sarkokat. A szabályok betartása mellett annak belátására is szükség van, hogy a véletlen szerencse is közrejátszhat abban, ki nyer végül. „Mindent nem irányíthatunk. Mindennel nem játszhatunk. Nem játszhatunk a gyengébbek jogaival, nem kockáztathatjuk testi épségüket, nem szabhatjuk meg, hogy meddig maradhatnak a pályán, nem értékelhetjük többre a saját mozdulatainkat, mint a többiekét” – hangsúlyozta Iványi Gábor.Szerző