Esterházy Péterre emlékeztek a Könyvhét megnyitóján

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé - fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten.  A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

A HVG Facebook-oldalán közvetítette a Könyvhét megnyitóját:

Závada Pál a megnyitón arról beszélt: az utóbbi évtizedekben "nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni". József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy "fő-e új méreg, mely közénk hatol - meddig lesz hely, hol fölolvashatol?", manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja.

Szerző

Megalakult Berlinben az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet

A német szövetségi kormány, az Európa Tanács és a Soros György vezette Open Society Foundations támogtásával létrejött intézmény célja, hogy erősödjék a legnagyobb európai kisebbség, a 12 milliós roma közösség sokszínű művészetének és kultúrájának "láthatósága" - emelte ki a német külügyminisztériumban tartott megnyitó ünnepségen Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős kormánymegbízott, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az ERIAC vezetője, Junghaus Tímea magyar roma művészettörténész rámutatott: az európai roma képzőművészek közgyűjteményekben őrzött alkotásai közül csupán minden tízezredik szerepel az adott intézmény állandó kiállításán. Ez önmagában is mutatja, hogy bőven lesz tennivalója a berlini székhelyű intézetnek, amely a romák önkifejezését szolgáló kezdeményezések csomópontjaként kíván működni - tette hozzá.

Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere beszédében hangsúlyozta, hogy Európa túl sokáig elfeledte, vagy akár el is hanyagolta a roma kultúra kiemelkedő hozzájárulását a kontinens kulturális örökségéhez, a cigányellenesség, a romák hátrányos megkülönböztetése és kirekesztése pedig még most is szerte Európában "túl sok helyen" jellemző.

Az ERIAC azért is fontos, mert nem a többségi társadalom által a roma közösségnek nyújtott támogatásként, hanem a roma közösség kezdeményezésére, hosszú ideje folytatott törekvéseinek eredményeként jön létre. Éppen ez az a megközelítés, amelyre liberális és szabad társadalmaknak alapozniuk kell - mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa. Az ERIAC egyben hozzájárulás ahhoz az Európához, amelyet meg kell védenünk a populizmus erősödése és a nacionalizmushoz való visszafordulás közepette - tette hozzá Michael Roth. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára aláhúzta, hogy az ERIAC a támogató partnerekkel együttműködésében, de teljes mértékben függetlenül működik majd.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Szövetségének elnöke kiemelte: a német szövetségi kormány kiállása az ERIAC mellett jelzés a többi európai kormánynak, hogy végre ismerjék el a romákat egyenjogú állampolgárként, és éppen úgy lépjenek fel a gyakran erőszakos cigányellenességgel szemben, mint az antiszemitizmus ellen. Soros György beszédében hangsúlyozta, hogy az ERIAC hozzájárul a "büszke roma önazonosság" kifejlődéséhez, ami elengedhetetlen a nemcsak a romákat, hanem mindenkit, a "nyitott társadalom" egészét fenyegető és "mélyen gyökerező romaellenesség és rasszizmus" meghaladásához.

Az ERIAC a tervek szerint a kezdeti időszakban évi mintegy 600 ezer eurós költségvetéssel működik majd, ebből 200 ezer eurót az Európa Tanács, további 200 ezer eurót pedig az Open Society Foundations biztosít, a fennmaradó részt pedig további támogatók, szponzorok bevonásával teremtik elő. Az intézet várhatóan szeptemberben kezdi meg működését. Irányítói romák lesznek, de nem romák közreműködésére is számítanak munkatársként, partnerként és támogatóként.

Junghaus Tímea, aki az első két évre nyerte el pályázaton az intézet vezetését, az MTI-nek elmondta: az ERIAC arra törekszik, hogy nemzeti hálózatokat alakítson ki az európai országokban működő roma kulturális és művészeti kezdeményezések, programok, intézmények összefogásával, és négy területre összpontosít. Az első az akadémiai - egyetemi, kutatóintézeti - élet megszervezése a doktori diplomával rendelkező roma értelmiségiek bevonásával. A második a roma holokauszt emlékezetének ápolása, a harmadik a roma kulturális és művészeti élet ösztönzése, a negyedik pedig a már működő intézmények, kezdeményezések, civil szervezetek nemzetközi "láthatóságának" erősítése.

Ha minden a tervek szerint alakul, az ERIAC-ról néhány éven belül "mindenki tudja majd, hogy óriási roma hálózattal" és adatbázissal rendelkezik, és "formálja a romákról szóló akadémiai diskurzust". Továbbá mindenki az ERIAC-hoz fordul, akinek szakértői tanácsra vagy információra van szüksége a tudománytól egészen a legkisebb kulturális rendezvényig - tette hozzá. Mindez azt jelenti, hogy "az ERIAC az a hely, ahol a romák hozzájárulása a nemzeti kultúrákhoz a leginkább látható lesz" - mondta Junghaus Tímea.

Szerző

Vuk, a megunhatatlan rókakölyök újra a mozikban! (Trailer!)

Publikálás dátuma
2017.06.08. 11:07
Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! … Segítsetek Vuknak, a kis rókának!”
Dargay Attila, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló június 20-án lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére legismertebb rajzfilm-klasszikusa, a Vuk országszerte visszatér a mozivásznakra, Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig június 18-án tematikus Vuk-napot is rendeznek.

A Pannonia Entertainment, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Vuk-napon kiállítással, kiállítással, gyermekprogramokkal és animációs műhely-foglalkozással, könyv- és DVD vásárral, pódiumbeszélgetéssel és természetesen vetítésekkel várják az érdeklődőket.

Forrás: Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda/Facebook

Forrás: Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda/Facebook

Emellett az évfordulós esemény és a Vuk újbóli mozibemutatója alkalmából rajzpályázatot hirdetünk óvodás és kisiskolás gyerekeknek, amelyen különféle ajándéktárgyak mellett családi mozijegyeket és 4 személyes Állatkerti belépőket is lehet nyerni.

Szerző
Témák
Uránia Vuk